'Voluntariat pel Valencià' rep un 50% més de sol·licituds de gent que vol aprendre la llengua

  • Aquesta nova edició,  vol reivindicar la tasca dels voluntaris que han format parella lingüística amb persones que volien aprendre la llengua.
  • Escola Valenciana inicia un programa, anomenat 'Eres important. Fes-te voluntari lingüístic', està sumant a la iniciativa a diverses institucions.
  • En els últims onze anys, el Voluntariat pel Valencià ha format a més de 22.300 aprenents, gràcies a 6.000 voluntaris de 72 comarques de la Comunitat.
XI campaña de Voluntariat pel Valencià
XI campaña de Voluntariat pel Valencià
ESCOLA VALENCIANA

El 'Voluntariat pel Valencià' compleix onze anys amb l'objectiu de posar en valor la tasca dels voluntaris que durant més d'una dècada han format parella lingüística amb persones que volien aprendre la llengua, i intentar atreure nous col·laboradors, davant de l'augment de sol·licituds de futurs 'aprenents', que han augmentat prop d'un 50%.

Aquesta nova campanya d'Escola Valenciana comptarà a més amb la participació de la Diputació de València que, de la mateixa manera que han fet l'Ajuntament de València i Alacant, crearà parelles lingüístiques entre els seus treballadors. La intenció és sumar cada vegada més institucions.

Així ho ha avançat la coordinadora tècnica del 'Voluntariat pel Valencià', Dariana Groza, durant la presentació del programa, juntament al coordinador general, Vicent Font, la presidenta de la Coordinadora de Pares i Mares d'Alumnes i Professors d'Ensenyament en Valencià, Laura Font, i el regidor de Govern Interior de l'Ajuntament de València, Sergi Campillo, que col·labora en la iniciativa amb la cessió de l'espai de 80 mupis.

També els consistoris d'Alacant Castelló, Torrent, Alzira, Albal i Puçol cediran mobiliari urbà per a difondre la campanya, el lema de la qual lema en aquesta edició, 'Eres important. Fes-te voluntari lingüístic', emfatitza el paper dels voluntaris que regalen el seu temps per a ajudar als aprenents de valencià a millorar la seua expressió oral i la seua fluïdesa en situacions quotidianes. Així, la imatge dels cartells és la de voluntaris que han participat en edicions anteriors.

Per a inscriure's en el programa es pot telefonar al 363407060 o enviar un correu electrònic al correu info@voluntariatpelvalencia.org.

El coordinador general del 'Voluntariat pel Valencià', Vicent Font, ha recordat que "tots poden ser voluntaris" i que "tots som importants per a difondre la llengua, perquè l'estimem i volem fer aquest regal a la ciutadania, siguen nouvinguts i porten temps ací i no s'atreveixen a parlar-lo". "Aquesta és una oportunitat", ha animat, i alhora ha apuntat que "no són classes de valencià" sinó que es tracta de "difondre la llengua de manera oral".

Amb aquesta iniciativa, ha subratllat, es pretén "establir ponts, unió entre les diferents persones; trencar un poc esta distància que hi ha entre els quals parlem valencià i els que no parlen valencià i poder establir un diàleg d'igual a igual".

23.000 aprenents i 6.000 voluntaris en una dècada

Al llarg dels últims onze anys, el Voluntariat pel Valencià ha format a més de 22.300 aprenents, gràcies a la col·laboració d'aproximadament 6.000 voluntaris d'un total de 72 comarques de la Comunitat.

Enguany, "hi ha més demanda per a aprendre", ha celebrat Font. En aquest sentit, ha apuntat que és "una de les coses que ha suposat el canvi de govern" ja que, tot i que segons ha dit queda molt per fer, "actualment tenim polítics que parlen valencià i això prestigia la llengua. Sense cap referent és difícil", ha assenyalat.

Precisament des de l'Ajuntament de València, el regidor Sergi Campillo, ha valorat de manera "molt positiva" el programa del Voluntariat entre els funcionaris del consistori. Més de 200 persones es van apuntar -90 voluntaris i més de 100 aprenents-, de manera que a més de parelles van haver de fer fins i tot trios o quartets.

Tal ha estat la demanda, que l'edil ha avançat que repetiran l'experiència els anys vinents i ha convidat a més institucions a sumar-se a la iniciativa.

La presidenta de la Coordinadora de Pares i Mares d'Alumnes i Professors d'Ensenyament en Valencià (Cappev), Laura Font, s'ha mostrat "molt contenta", de tindre el suport del consistori valencià, després que "en els últims deu anys van desaparèixer", ha puntualitzat.

Font, que ha incidit en la importància del Voluntariat per a "crear un espai de solidaritat i valors, on aprenent i ensenyant es deixen el seu temps", ha recordat que "moltes activitats de la Cappev que necessiten del suport de l'Ajuntament" i s'ha mostrat convençuda que s'aprofitarà l'oportunitat. En concret s'ha referit a projectes com el cinema en valencià en els circuits comercials de la ciutat, els premis Sambori de literatura en valencià o una gira de concerts de música en valencià.

Segons ha comentat, "sempre hem demanat aquest suport però sempre ens han relegat al punt zero i ara estem dialogant perquè hi ha un govern més dialogant".

"Passió per la llengua"

Alguns dels voluntaris més veterans del programa han assistit a la presentació d'aquesta nova edició. Salvador Pardo, que ha format fins a 243 parelles lingüístiques, ha manifestat la "satisfacció" que li produeix el 'Voluntariat pel Valencià'. "El que intente és transmetre'ls la passió per la llengua, si això ho aconsegueixes estàs salvat".

Per a Jaume Martínez, aquesta és a més una "oportunitat d'ampliar cercles i conèixer gent que d'una altra manera no coneixeries". "He fet amics grandíssims gràcies al programa", ha confessat, i és que "l'important és comunicar-se", ha conclòs.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento