Perits afirmen que Olivas no va fer l'assessorament a Cotino pel qual va cobrar 580.000€ i insistixen en frau

  • Perits han afirmat que l'expresident de Bancaixa i de la Generalitat Valenciana José Luis Olivas no va fer treballs d'assessorament a l'empresari Vicente Cotino, nebot de l'expresident de les Corts Juan Cotino, pels quals va cobrar 580.000 euros a través d'una societat que compartia amb la seua dona, Imarsol.
Olivas (centro), con su mujer y Cotino
Olivas (centro), con su mujer y Cotino
EUROPA PRESS

Estos perits, proposats per l'acusació, han comparegut com a testimonis en el juí que se seguix en el Jutjat Penal número 6 de València contra Olivas, la seua dona i Cotino per un presumpte delicte fiscal i un altre de falsedat documental. Fiscalia demana tres anys de presó per a Olives i Cotino -no acusa la dona, Mercedes Álvarez-, mentre que l'Advocacia de l'Estat reclama dos anys i mig per als tres perquè considera estos dos delictes continuats.

La causa es remunta a l'any 2008, quan Vicente Cotino va pagar 580.000 euros a una societat de José Luis Olivas que compartia amb la seua dona per uns treballs d'assessorament en la venda d'unes accions d'una empresa eòlica que, segons les acusacions, no van existir, i pels que Cotino es va desgravar la factura, causant així un perjuí a Hisenda de 150.000 euros. Tant Olivas com Cotino defensen que els treballs van existir i van fructificar.

A la sessió del juí d'este dimecres, dos perits han insistit en la falsedat dels treballs i de la factura emesa. Així, han ressaltat que hi ha hagut un perjuí econòmic per a Hisenda xifrat en 150.000 euros. "Ens consta que Olivas no va fer les gestions per les quals va cobrar. La gestió de veritat la fan altres persones. A Olivas solament li informaven pel seu càrrec de president de Bancaixa", ha dit un dels perits.

Així, este testimoni ha insistit que en les diferents comprovacions que van realitzar en Hisenda per a comprovar la veracitat dels treballs, es van adonar que "en cap moment del temps" apareixien Olivas, la seua dona o Imarsol en les negociacions sobre la venda d'actius de Projectes Eòlics Valencians S.A. -accionarada per Endesa (55%), Sedesa (25%) i Bancaixa (20%) -treball encarregat per Cotino-.

"INTENT DESESPERAT"

Preguntat a este perit per l'informe que va remetre Imarsol a Hisenda amb el títol 'Operació Parcs Eòlics Valencians' signat per la dona d'Olivas amb data 2008 -malgrat que ella ha reconegut en el juí que ho va signar en 2013 a instàncies de la seua parella- i que presumptament engloba els treballs d'assessorament realitzats, ha indicat que valora este text "com un intent desesperat de justificar un servici, però no justifica res".

Per a comprovar estos servicis, el perit també ha dit que se li va requerir a Vicente Cotino la seua personació en Hisenda moltes vegades i, tot i això, "mai" es va presentar. Així, se'ls va remetre únicament una factura pels treballs pagats i van contactar amb el seu assessor fiscal, qui els ha indicat que es tractava de servicis verbals de manera que no es podia aportar cap altre tipus de documentació.

Però el perit ha assenyalat que per la seua experiència professional en la contractació de grans grups empresarials, quan hi ha una despesa de 500.000 euros, "sempre" hi ha algun tipus més de documentació que justifique els treballs. Així, els van demanar a Olivas i a Cotino que els enviaren "correus, més coses, alguna cosa... però no va arribar res. Fins a uns correus i un informe que no justificaven res", ha repetit.

El juí continuarà en una tercera sessió, per a la que no s'ha concretat data, i en què s'exposaran les conclusions finals de les parts. També queda a l'aire si l'advocat de José Luis Olivas renuncia o insistix que declare en la vista com a testimoni el president d'Iberdrola, Ignacio Sánchez Galán.

Comunitat Valenciana

Mostrar comentarios

Códigos Descuento