Comunitat Valenciana

L'economia de la Comunitat Valenciana creixerà un 3,3% en 2016 i un 2,2% en 2017, segons un informe de BBVA Research

  • L'economia de la Comunitat Valenciana creixerà un 3,3% en 2016 i un 2,2% en 2017, segons recull l'informe de Situació Comunitat Valenciana corresponent al segon semestre d'este exercici elaborat per BBVA Research, que com indiquen estes dades millora les previsions per a enguany i modera les expectatives per al que ve.
Monedas, euros
Monedas, euros
EUROPA PRESS
Monedas, euros

Tot i la "desacceleració" que s'espera per a 2017 després de créixer "per damunt de la mitjana d'Espanya" en 2016, este estudi estima que el PIB valencià seguirà la seua recuperació els anys vinents i preveu que la feina augmente en 105.000 persones en este bienni, així com que la taxa d'atur es reduïsca fins a l'entorn del 18,6% a finals del pròxim exercici.

D'esta manera, l'informe planteja que "s'enllaçaran quatre anys de creació neta de feina" que permetran "recuperar la meitat dels llocs de treball destruïts durant la crisi" tot i que "la taxa d'atur se situarà encara allunyada del 8% observat el 2007".

Així ho ha exposat este dimarts el responsable d'Anàlisi Macroeconòmica de BBVA Research, Rafael Doménech, durant la presentació a València d'este informe, un acte que ha comptat també amb la participació del director territorial est de BBVA, Alberto Charro. Este últim ha valorat la possibilitat que este treball oferix de "donar informació tant a les famílies com les empreses valencianes per prendre decisions adequades".

Alhora, Charro ha ressaltat que "les notícies econòmiques són bones" i que "el creixement econòmic es manté fort en la Comunitat", per damunt de "la mitjana d'Espanya" i amb una estrebada important de les exportacions, que es mantenen amb doble dígit (14%), tot i problemes exteriors com el Brexit".

L'informe sosté que este creixement "s'explica per una sòlida demanda interna que es recolza en una política monetària i fiscal relativament laxes", i alhora apunta que "la demanda exterior mostra un creixement saludable en què si bé les exportacions de béns han començat a moderar el seu creixement, les de servicis turístics continuen registrant xifres rècord".

Doménech ha comentat que "darrere de la bona evolució de l'economia valenciana" hi ha factors com "la millora de la situació de les famílies, de la renda disponible i del consum privat". L'estudi assenyala que el creixement d'esta economia es va mantindre entorn del 0,7% trimestral entre juliol i setembre, la qual cosa suposa "tretze trimestres consecutius amb increments del PIB".

Respecte a la moderació que preveu per a 2017, l'informe explica que està justificada "per diversos factors que provocaran una desacceleració" en esta autonomia "lleugerament superior al conjunt d'Espanya". Així, sosté que "alguns vents de cua es debiliten" i apunta que "tot i que tant la política monetària com els baixos preus del petroli continuaran recolzant el creixement, el seu impacte anirà moderant-se durant els pròxims mesos".

Sobre esta qüestió, planteja "la dificultat que enfronta el Banc Central Europeu per a continuar disminuint el cost dels diners" i advertix que això limita beneficis amb els quals s'ha comptat com la reducció de càrregues financeres, la caiguda dels costos de transport, l'alliberament de rendes i la millora de la competitivitat que han portat a major consum i inversió.

CONSEQÜÈNCIES DEL BREXIT

L'anàlisi de BBVA Research afegix que en l'economia de la Comunitat Valenciana "influirà negativament el Brexit", que "podria restar al voltant de cinc dècimes al creixement del PIB en 2017", una xifra superior a la mitja espanyola (del -0,4%) i a altres autonomies. La repercussió s'observarà "a través de diversos canals, tant directes com indirectes".

Sobre els primers, l'informe explica que "la desacceleració de l'economia britànica i la depreciació de la lliura resten competitivitat a les exportacions de béns i servicis valencians, entre els quals hi ha, els turístics", mentre que afirma que les indirectes podrien estar "derivats de la desacceleració que puga produir-se en altres països de la UE".

L'estudi recorda que El Regne Unit absorbix una mica més d'una dècima de les exportacions valencianes de béns, tres punts per damunt de la mitjana d'Espanya, a més de manifestar que un 20% de les pernoctacions hoteleres de la Comunitat en 2015 ha estat d'anglesos. De la mateixa manera, apunta l'efecte que el Brexit pot tindre en la demanda residencial d'estos ciutadans en esta autonomia, "el principal destí d'anglesos que compren un habitatge a Espanya".

D'altra banda, l'informe indica respecte a la Comunitat que "l'endeutament i el dèficit públic seguixen sent superiors als observats en la mitjana regional" i destaca que "la demanda interna continuarà sent el principal sosteniment de l'activitat econòmica" tot i que amb "una desacceleració del consum privat com a conseqüència de la reducció de la riquesa financera i de l'augment de la incertesa econòmica".

Pel que fa a la demanda exterior, observa en esta regió "una moderació en el creixement de les exportacions de béns lligada a un menor dinamisme de les vendes d'automòbils", mentre que pel que fa al turisme establix que "continua marcant xifres rècord".

INCERTESA POLÍTICA I REPTES PENDENTS

L'informe de BBVA Research es referix també a la incertesa sobre la política econòmica i diu que "es manté en nivells elevats", i alhora ressalta que en este territori "podria estar restant set dècimes al creixement del bienni 2016-2017" "pel retard d'alguns projectes d'inversió o de decisions de compra de béns duradors".

D'altra banda, l'estudi advertix dels reptes pendents per a la Comunitat, entre els quals hi ha, la millora del capital humà, la reducció de desocupació de llarga durada, l'augment de la mida de les empreses i de la productivitat mitjana del treball, l'ampliació de la base exportadora i l'avanç en ús de les noves tecnologies.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento