Olivas diu que va mediar i cobrar perquè Vicente Cotino venguera accions de la seua empresa
Olivas diu que va mediar i cobrar perquè Vicente Cotino venguera accions de la seua empresa EUROPA PRESS

L'expresident de Bancaixa i expresident de la Generalitat Valenciana, José Luis Olivas, ha negat davant del jutge que cometera algun tipus de frau fiscal en una operació amb l'empresari Vicente Cotino, nebot de l'expresident de les Corts Juan Cotino, i ha defensat que li va cobrar 500.000 euros per assessorar-lo i mediar en la venda d'unes accions de la seua empresa eòlica en una operació que ha estat "beneficiosa" tant per al propi Cotino com per a Bancaixa -entitat que presidia- i Iberdrola -on era conseller-.

Olivas, qui està imputat a Madrid per la fallida de Banc de València, s'ha pronunciat així en el Jutjat penal número 6 de València, on aquest dimarts s'ha assegut en el banc dels acusats al costat de l'empresari Vicente Cotino, nebot de l'expresident de les Corts Juan Cotino, per un presumpte frau a Hisenda. També està acusada la dona d'Olivas.

Tant Olivas com Cotino s'enfronten amb una pena de tres anys de presó, tal com sol·licita provisionalment el ministeri fiscal, per un delicte contra la Hisenda Pública i un altre de falsedat documental. Alhora, se'ls reclama el pagament d'una multa de 202.700 euros. El ministeri públic no acusa la dona d'Olivas.

En concret, segons manté la fiscal, suposadament l'empresari va pagar 580.000 euros a una societat de José Luis Olivas per uns treballs que no van existir i pels que Vicente Cotino es va desgravar la factura, causant així un perjuí a Hisenda.

Aquesta acusació ha estat negada tant per Olivas com pel mateix Cotino. L'operació se centrava en la venda de participacions de Projectes Eòlics Valencians S.A. -accionarada per Endesa (55%), Sedesa (25%) i Bancaixa (20%)- a Iberdrola. En concret, Cotino, propietari de Grup Fiscal Asedes Capital S.L., al qual pertanyia Sedesa, li va demanar a Olivas que l'ajudara a vendre el 25% d'actius a la companyia elèctrica. A canvi, i si s'obtenia una plusvàlua de 39 o 40 milions, li va oferir pagar-li 500.000 euros més IVA.

Sobre aquesta qüestió, Olivas ha defensat que va fer assessorament a Cotino, va fructificar la venda i, per aquest motiu, va cobrar els 500.000 euros a través d'una societat que compartia amb la seua dona, Imarsol. Va aprofitar el seu treball per a intentar vendre també a Iberdrola el 20% d'accions de Bancaixa: "Jo defensava els interessos de Bancaixa i de Cotino, perquè parlàvem d'un total del 45% del accionariat. I per a ser sincers, també els interessos d'Iberdrola, perquè Iberdrola volia tindre un parc eòlic en la Comunitat", ha argumentat.

"Actuava -ha afegit- per a fer un favor a Bancaixa, perquè tampoc tenia cap obligació. Jo era un executiu i volia fer un favor a Bancaixa per la meua situació. I també actuava en nom de Cotino perquè em va fer un encàrrec. Treballava per a Cotino i ajudava a fer una operació beneficiosa per a Bancaixa, que anava a obtindre una plusvàlua de 39 milions d'euros i se n'anava a estalviar la intervenció d'un intermediari", ha insistit.

La dona d'Olivas, també acusada

La dona d'Olivas, Mercedes Álvarez, ha confessat que va signar una informe per a Hisenda amb data falsa. Segons Álvarez, el seu marit li va demanar que signara un document de l'empresa que compartien per a justificar uns treballs, que ella desconeixia, i ha assenyalat que la rúbrica la va posar en 2013 -quan els estava investigant Hisenda-, malgrat que en el text figura com data l'any 2008.

Álvarez ha acudit aquest dimarts al Jutjat penal número 6 de València i s'ha assegut en el banc dels acusats. El ministeri públic, qui inicialment també va acusar la dona d'Olivas, al final la va deixar fora. Qui sí que la va incloure en la causa va ser l'Advocacia de l'Estat, motiu pel qual se l'ha portat a juí.

Consulta aquí más noticias de València.