Comunitat Valenciana

L'Ajuntament d'Alacant vol incorporar una reclamació per 1,3 milions d'euros pels PGOU fallits del PP

  • L'Ajuntament d'Alacant incorporarà al cas Brugal, en què està personat, els costos dels Plans Generals d'Ordenació Urbana (PGOU) fallits durant els mandats de l'exalcalde del PP Luis Díaz Alperi i la seua successora, la també popular Sonia Castedo, i que xifren en 1.307.929,28 euros. El consistori ja ha passat informes i factures a l'advocat que els representa en la causa amb la intenció de reclamar-los en concepte de danys i perjuís, segons han informat fonts municipals.

Des del consistori han indicat que durant els governs de Alperi i Castedo es van "malgastar" 1,3 milions d'euros en la redacció i primers tràmits de dos PGOU d'Alacant en més d'una dècada.

D'esta manera, han lamentat que el primer -fet per l'arquitecte urbanista Lluís Cantallops (684.868,68 euros)- ha acabat "en les escombraries" i que el segon, el de l'arquitecte Jesús Quesada per 520.538,4 euros, ha estat desistit per l'actual equip de Govern de l'Ajuntament (PSOE, Guanyar i Compromís), en trobar-se baix investigació als tribunals en una peça separada del cas Brugal, per la seua presumpta tramitació irregular en benefici del promotor Enrique Ortiz. El constructor està imputat en la causa de la mateixa manera que l'arquitecte, els dos exalcaldes populars i tècnics municipals.

A esta quantitat, cal sumar el pagament de 102.522,2 euros a Enginyers Consultors Tècnics en Medi Ambient per l'assistència tècnica per a la redacció de l'Estudi de Paisatge Ambiental.

El detall dels pagaments a l'estudi SEGESTA, S. A., de l'arquitecte català, de maig de 2000 a maig del 2007, inclouen fins a set certificacions per part del consistori en conceptes de tasques de revisió del PGOU, així com per la indemnització més els interessos de demora, després de la resolució del contracte el 18 de maig del 2007.

Alhora, han recordat que el llavors primer edil, Luis Díaz Alperi, va rescindir el contracte, al·legant que l'arquitecte mai ha estat del seu grat i que ha estat contractat per a aconseguir el consens amb els grups municipals de l'oposició, PSOE i Esquerra Unida.

El 2008, amb l'entrada de Sonia Castedo a l'àrea d'Urbanisme, es va encarregar a Laboratori de Projectes S. L., de l'arquitecte, Jesús Quesada, la redacció del PGOU, un altre cop, el que va suposar, de juny del 2008 a agost del 2010, "certificacions per al pagament dels honoraris de la finalització i execució de les tasques de revisió del planejament, els honoraris del projecte i de la segona exposició pública del document al DOGV i la resposta a les al·legacions".

SENSE FER LA RESCISSIÓ DEL CONTRACTE

Tot i això, han indicat que malgrat l'anunci fet en diferents ocasions, ni el Govern de Sonia Castedo que va dimitir el desembre de 2014 per la seua imputació en el presumpte trepijoc d'este pla, ni el seu substitut a l'alcaldia, Miguel Valor, van fer efectiva la rescissió del contracte del Pla General de Quesada, que sí ha realitzat l'actual vicealcalde i regidor d'Urbanisme, Miguel Ángel Pavón

Finalment, han assenyalat que al llarg del 2008, Enginyers Consultors Tècnics en Medi Ambient van realitzar l'assistència tècnica per a la redacció de l'Estudi de Paisatge Ambiental, treball pel qual en 2009 es van abonar dues factures per un import total de 37.369,5 euros. A esta quantitat, cal afegir el pagament de 65.152,70 euros per la resolució del contracte d'assistència tècnica per a la redacció de l'Estudi del Paisatge i Avaluació Ambiental Estratègica del Terme Municipal i que ha estat abonat l'abril d'eixe any pel nou equip de Govern.

Després de preguntar-li per esta qüestió, l'alcalde d'Alacant, el socialista Gabriel Echávarri, ha afirmat que suposa que "serà decisió dels servicis jurídics", que dóna suport a "totalment". En este sentit, ha destacat que els servicis jurídics municipals són "dels millors d'Espanya" i haurà "aspectes que es puga reclamar".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento