Comunitat Valenciana

El PP de la Comunitat critica la baixa "execució pressupostària" de l'actual Consell

  • Segons el portaveu d'Economia del grup popular, Rubén Ibáñez, se situa 15 punts per baix de la de l'any passat.
  • Ibáñez considera que és "una administració morosa, que prohibeix, que no gestiona i que no executa el seu pressupost".
  • El PPCV critica que viatja a Cuba mentre "destina zero en transferències i en inversions als emprenedors, les cooperatives i l'economia social".
Eva Ortiz y Rubén Ibáñez, del GPP en las Corts
Eva Ortiz y Rubén Ibáñez, del GPP en las Corts
EUROPA PRESS
Eva Ortiz y Rubén Ibáñez, del GPP en las Corts

El portaveu d'Economia del grup parlamentari popular de les Corts Valencianes, Rubén Ibáñez, va denunciar ahir dijous que l'actual Consell "és el govern que, a data de hui, té la menor execució pressupostària de la història recent de la Comunitat", i va puntualitzar que se situa 15 punts per baix de la de l'any passat.

Així ho va indicar Ibáñez en una roda de premsa en la qual va comparèixer al costat de la portaveu adjunta del grup parlamentari popular en les Corts, Eva Ortiz, on va assenyalar que el Consell encapçalat per Ximo Puig i Mónica Oltra és "un govern inhàbil, amb el calendari en roig", perquè "sempre és diumenge per a ells".

El diputat del PP va assenyalar que l'executiu valencià "en el seu afany de prohibir s'autoprohibit també l'execució del seu pressupost" i, a més, va denunciar que "damunt no paga absolutament a ningú". Per tant, va destacar que és "una administració morosa, que prohibix, que no gestiona i que no executa el seu pressupost".

A manera d'exemple, va indicar que, segons dades de la Conselleria d'Hisenda, en assistència sanitària el grau d'execució pressupostària en transferències és del 15% i en inversions del 12,36%. Alhora, va puntualitzar que en salut mental l'execució pressupostària en transferències és del 0% i en inversions de l'1,97%; i en centres i programes de majors l'execució de la inversió és del 6,54% i en transferències del 10%.

De la mateixa manera, va assenyalar que l'execució en inversions en prevenció i extinció d'incendis és del 2,96%; en habitatge, del 4,89% en inversió i del 5,92 en transferències; i en educació primària i secundària, en inversió és de l'11,83 i del 8,73%, respectivament. També va denunciar que en inversions de servicis socials és del 0%.

Viatge a Cuba

Rubén Ibáñez va criticar que el Govern valencià se'n vaja "a Cuba a intentar explorar nous mercats i a estrènyer llaços comercials", mentre destina "zero en transferències i en inversions als nostres emprenedors, les nostres cooperatives i la nostra economia social". Alhora, va criticar que el conseller d'Economia, Rafa Climent, "ha tingut una agenda raquítica el setembre i té una agenda viatgera en octubre".

Segons la seua opinió, "aquest Govern està més interessat a viatjar i tindre oci que a treballar dia a dia pels valencians". "No dic que facen més, dic que facen el que van dir que anaven a fer", va subratllar el diputat popular, qui considera que el Consell "no està a l'altura del que els valencians mereixen".

Per la seua banda, Eva Ortiz va denunciar que la Generalitat està "rebutjant" projectes com Port Mediterrani, AlcoInnova o Ikea que "sumen 32.500 milions d'euros". Així, va titllar d'"inaudit" que "ens n'anem a arreglar qüestions a Cuba quan no som capaços d'arreglar la seguretat jurídica ací".

Finançament

En matèria de finançament, la portaveu adjunta va preguntar "per a què hi ha una secretària autonòmica del Model de Finançament si després de 15 mesos no sabem la posició del Partit Socialista", i va reclamar "que ens diguen com creuen que se soluciona el tema".

Ortiz va explicar que el 26 d'abril el Consell va traure una licitació per a l'estudi del model de finançament per un termini de 24 mesos -"molta pressa no hi ha", va manifestar-, i per un import de 240.000 euros, però que el 26 de juliol la licitació es va declarar deserta. Alhora, ha indicat que dilluns passat "la Conselleria va subcontractar l'informe a través d'un procediment negociat". "Aquesta és la cronologia d'un caos", ha manifestat.

També va criticar que el Consell encara no haja nomenat l'expert que formarà part de la comissió que es va aprovar crear a l'últim Consell de Política Fiscal i Financera. Segons la seua opinió, es deu al fet que "no saben si traure'l de quota de Compromís o de la del PSOE". "Pobre del senyor Puig com no el mane més afí a Mónica Oltra", ha ressaltat.

Segons la seua opinió, es tracta d'"un despropòsit i una falta de respecte absolut" i va indicar que amb un Govern en funcions "no podem canviar el model de finançament, però podem començar".

D'altra banda, davant de les crítiques del Consell sobre que el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va esperar a comunicar l'enviament de 2.539 milions del FLA a la Comunitat Valenciana fins que va tindre una reunió amb la presidenta del PPCV, Isabel Bonig, Ortiz va assenyalar que es va informar d'aquest aspecte el 29 de setembre a la reunió de la comissió delegada del FLA, pel que entén que el conseller d'Hisenda, Vicent Soler, hauria d'haver-se assabentat, i li ha demanat que "no seguisca mentint".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento