Comunitat Valenciana

El Musical obri nova etapa com a "referent de l'accés a la cultura" i busca coordinador

  • Entre els projectes es troben la cessió d'espais del centre a entitats veïnals, la reobertura de la cafeteria i la realització de tallers gratuïts.
  • En la nova programació apareixen la Trobada Internacional de Sales de Teatre Alternatiu, la música, la dansa i les obres feministes i transgressores.
  • El Musical compartirà espai amb l'Escalante, una adaptació que ha estat "un encaix perfecte" i per al qual només han hagut de moure un dia.
Imagen del espectáculo 'Hazte banquero', que se podrá ver en El Musical
Imagen del espectáculo 'Hazte banquero', que se podrá ver en El Musical
EL MUSICAL
Imagen del espectáculo 'Hazte banquero', que se podrá ver en El Musical

El Teatre El Musical (TEM) comença una nova etapa de gestió directa pública per part de l'Ajuntament de València amb la voluntat de donar un "impuls" a la programació escènica del centre i convertir-lo en un "referent a l'accés a la cultura universal". A través de la figura del coordinador artístic -lloc per al qual s'han presentat 27 candidatures que començaran a passar entrevistes dimarts que ve- el consistori espera recuperar completament la gestió municipal.

Així ho va expressar ahir dijous la regidora de Cultura, María Oliver, durant la roda de premsa de presentació d'una temporada d'arts escèniques que pretén que la sala del Cabanyal-Canyamelar "s'òmpliga de gent amb identitats culturals". A més, la cessió d'espais del centre a entitats veïnals, la reobertura de la cafeteria al novembre i la realització de tallers gratuïts de teatre, 'performance', circ i dansa per a xiquets i joves són algunes de les apostes per a esta primera part de la temporada.

L'esdeveniment "fonamental", segons Oliver, serà la Trobada Internacional de Sales de Teatre Alternatiu (Ietem), que es desenvoluparà entre el 3 i el 5 de novembre i que buscarà "posar el Musical al mapa internacional" ja que participarà "gent de molt alt nivell".

Entre d'altres propostes, el TEM oferirà durant octubre i novembre Dansa amb Sol Picó a l'Ietem; música amb Martirio en la seua gira '30 años' o Alba Molina en concert homenatge als seus pares Lole i Manuel dins del Circuit de Música Urbana de València (MUV), amb el qual es pretén donar "prioritat a veus femenines"; la "transgressora" obra de teatre polític 'Hazte banquero', de mà del moviment 15M Pa Rato i 'protagonitzada' pels expresidents de Caja Madrid, Miguel Blesa, i també de Bankia, Rodrigo Rato, o el Nuevo Circo de Baraka Circo.

Alhora, El Musical inaugurarà aquesta nova temporada d'arts escèniques amb un espectacle en el qual 12 ballarins internacionals, que han estat seleccionats entre més de 220 candidats de tot el món, representaran aquesta obra que barreja dansa clàssica i contemporània.

Joan Crespo, representant d'aquest grup, València Dancing Forward, ha explicat que aquesta iniciativa té una part de formació de ballarins que ixen del conservatori, ja que ofereixen una setmana d'aprenentatge i una beca econòmica i també es dediquen a l'acció social, mitjançant tallers en associacions i col·legis.

"Referent estatal"

Alhora, durant el mes d'octubre, la companyia Marie De Jonhg oferirà un espectacle teatral de gran format per a tota la família que invita a reflexionar sobre "la prima línia roja que existix entre la desafecció i l'amor incondicional", i ilMaquinario Teatro arribarà amb una "delirant comèdia" sobre "la dificultat de trobar-nos a nosaltres mateixos".

Amb l'oferta artística del TEM per a aquesta temporada, que inclou dansa, 'performance', tallers, concerts, creació contemporània i teatre clàssic, el consistori busca disposar d'"una producció d'alta qualitat en el que ha de ser l'aposta pública", i alhora convertir al teatre en un "referent a nivell estatal", segons ha assenyalat l'edil de Cultura.

"Encaix perfecte" amb l'Escalante

Oliver s'ha referit, a preguntes dels periodistes, al trasllat de la programació de l'Escalante Centre Teatral, després que aquest espai haja hagut de tancar les portes per a fer les obres necessàries en detectar-se "deficiències estructurals". La regidora ha assegurat que ha estat un "win-win", ja que han guanyat els dos centres, perquè la programació del Musical ocupa sobretot els caps de setmana, mentre que la de l'Escalante es representa fonamentalment entre setmana i al matí.

A més, ha continuat Oliver, l'Escalante porta al TEM un públic diferent al qual es dirigeix el teatre del Cabanyal, familiar, per la qual cosa es produeïx un "encaix perfecte". L'edil ha precisat, alhora, que l'Ajuntament ha posat com a condició a la Diputació de València que el trasllat de la programació "no supose cap despesa", per la qual cosa el que el cost "extra" correspondrà a la corporació provincial.

"Hem posat la prioritat en la nostra programació però l'ajust era quasi perfecte, només s'ha hagut de moure un dia en la programació del Musical", ha assegurat Oliver, que ha afegit que "els xiquets eren el primer".

27 candidats i 450.000 euros

D'altra banda, la regidora ha afirmat que el consistori ja té 27 candidatures per a dirigir El Musical, tot i que ha precisat que han demanat major documentació a tres d'ells. Sobre aquesta qüestió, ha afirmat que "és molt positiu que hi haja tantes candidatures, més tot i que la remuneració no és molt alta".

També ha explicat que "depenent del perfil del coordinador, tindrà un assessorament més potent o no" però la intenció de l'Ajuntament és que "hi haja gent del barri i del sector que assessore, no que siga una programació d'autor".

Quan se li ha plantejat per què la fórmula de selecció en aquest cas és diferent del d'altres, com el Palau de la Música, la regidora ha explicat que s'han cenyit "estrictament" a la llei i que el procediment és diferent perquè El Musical depèn directament de l'Ajuntament i el Palau és un organisme autònom.

Inquirida pel pressupost amb el qual el centre teatral comptarà per a aquesta temporada, l'edil ha destacat que seran 450.000 euros, i alhora ha precisat que tractaran que augmente en 100.000 euros, corresponents a la recaptació de taquilla.

La responsable de Cultura a l'Ajuntament de València ha comentat també, a preguntes dels periodistes, que el TEM està portant a terme un concurs negociat per a elegir l'empresa que s'encarregue de la comunicació del teatre i que deu resoldre's al novembre.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento