Comunitat Valenciana

Sanitat gasta 263,2 milions d'euros en activitats concertades amb empreses privades en 2015

  • VALÈNCIA, 13 (EUROPA PRESS)

La Conselleria de Sanitat Universal va gastar en 2015 un total de 263,2 milions d'euros en activitat concertada amb empreses privades, segons figura en la Memòria de Gestió d'enguany publicada per este departament i consultada per Europa Press.

D'ells, 180,6 milions van correspondre a activitat concertada i 82,6 milions per servicis que apareixen com a no concertada perquè inclou "quanties molt importants" d'activitats, els contractes de les quals encara no s'han renovat. Esta partida comptabilitza també tota l'activitat que es realitza amb autoritzacions nominatives a pacients amb dret a l'atenció sanitària que no s'oferix des dels departaments de salut.

Davant d'estes dades de facturació, la Conselleria assenyala que en 2015 s'ha iniciat la revisió del marc contractual per a garantir "el seu estricte compliment" i "intentar augmentar el seu grau de internalització" amb l'objectiu és "anar integrant de manera progressiva les esmentades activitats en el sistema públic, realitzant-les amb recursos propis en la mesura que sigui possible".

Dels 180,6 milions van correspondre a activitat concertada, la major quantia ha estat per a abonar el transport sanitari, amb 58 milions, Oncologia amb 50,5 milions, Ressonàncies magnètiques amb 39,4 milions, Teràpies respiratòries amb 28,5 milions, Oftalmologia amb 2,9 milions euros i Rehabilitació foniàtrica logopèdia amb 1,0 euros.

Alhora, a esta quantitat s'han de sumar les activitats no concertades que ascendixen a 82,5 milions d'euros perquè inclouen servicis de concerts però que no són comptabilitzats com a tal perquè els contractes han expirat i encara no s'ha renovat com és el cas de l'hemodiàlisi ambulatòria, amb 46,9 milions; l'accelerador lineal d 'Elx, amb 1,7 milions; la dispensació de metadona, amb 2,5 milions euros o les tècniques de microcirurgia amb 602,49 euros.

Sanitat explica en la memòria que en 2015 s'ha iniciat alhora la revisió de les derivacions per a fixar "noves bases" en els contractes i "a l'ordre de les derivacions, a la fixació de criteris de qualitat i preus comuns, al control de l'activitat i de la facturació, així com l'augment de la internalització i de la disponibilitat d'informació".

El deute pendent total sanitari a finals de l'exercici 2015 ascendia a 1.563 milions d'euros, fet que suposa un 22,87% menys que l'any anterior. D'esta quantitat, un 52% (812 milions) corresponia a resultes comptabilitzades en 2015 i la resta (751 milions) a deute pendent d'incorporar a la comptabilitat pressupostària.

CONCESSIONS SANITÀRIES

Alhora, la memòria revela que al començament de l'actual legislatura, el maig de 2015, el 68% de les liquidacions anuals possibles (des del començament dels contractes de concessió fins a l'exercici 2014) dels cinc hospitals de gestió privada eren pendents d'aprovació.

Això suposa que únicament s'havien aprovat 12 liquidacions anuals de les 38 possibles. Així, les liquidacions aprovades afectaven als exercicis 2003 al 2007 de la Concessió de la Ribera, aprovades en diferents exercicis entre els anys 2004 al 2009, així com les liquidacions corresponents al període 2006 al 2012 de la Concessió de Torrevella, aprovades totes elles a l'any 2014.

Sobre esta qüestió, es recorda que des del començament de la legislatura s'han iniciat els treballs per a "l'augment del control de les concessions, de l'activitat i del compliment dels contractes". Alhora, s'han reorganitzat les unitats responsables de portar a terme les esmentades tasques.

Així, assenyala que "donada la precarietat" de la situació de partida, i per aconseguir un marc "estable" de col·laboració i "amb garanties jurídiques" amb les concessionàries es va autoritzar la realització d'auditories economicofinanceres integrals sobre la totalitat de les entitats concessionàries i subcontractades per estes.

Amb elles es pretén que la Intervenció General analitzi l'estat real de la situació econòmica de les concessions, l'anàlisi de la seua taxa interna de rendibilitat, la legalitat dels acords adoptats per les Comissions Mixtes, així com es valore "adequadament" l'abast de les obligacions derivades de les relacions contractuals i extracontractuals.

Alhora, les Corts van autoritzar a la Sindicatura de Comptes la realització d'una auditoria operativa sobre la concessió de Manises, per la seua "especial complexitat" en tindre judicialitzades les liquidacions propostes fins a 2013.

Finalment, s'han aprovat a finals de l'exercici 2015 les liquidacions corresponents als exercicis 2008 a 2012 de la Concessió de La Ribera, així com l'expedient per al pagament de les obligacions extracontractuals assumides per la concessionària, resultant un saldo final a favor de la Conselleria de 5,1 milions d'euros.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento