Comunitat Valenciana

Educació diu que no cal declarar l'ajuda de XarxaLlibres a Hisenda i que 323.000 xiquets estan en bancs de llibres

  • VALÈNCIA, 11 (EUROPA PRESS)

El secretari autonòmic d'Educació ha xifrat en 323.300 alumnes -dels 335.000 que van participar en les ajudes de XarxaLlibres- els que formen part dels bancs de llibres llocs en marxa arran d'este programa per a la gratuïtat de llibres de text. Alhora, ha recordat que no cal declarar les ajudes concedides a Hisenda perquè "no es consideren ingressos per subvenció" que calgui reflectir.

Sobre esta qüestió, des de Ciutadans (C's), la diputada Mercedes Ventura ha criticat la "improvisació" que ha existit en XarxaLlibres i ha preguntat pel "preu que ha hagut de pagar la comunitat educativa per esta idea tan poc madurada". En la mateixa línia, ha atribuït una "ambigüitat informativa" i ha inquirit a Soler si s'ha informat als pares sobre la declaració de les ajudes a Hisenda.

El secretari autonòmic ha dit que "no cal declarar res a Hisenda", ja que es va realitzar la consulta al Ministeri i a l'oficina pressupostària "i no es considera un ingrés com a subvenció". El mes de juny passat, el conseller d'Hisenda, Vicent Soler, ja va assegurar que, en principi, les ajudes de XarxaLlibres estan "exemptes de tributació a l'IRPF", segons es desprèn de la informació facilitada per l'administració estatal al Consell.

D'altra banda, Miguel Soler -que ha comparegut a petició pròpia a la Comissió d'Educació i Cultura de la Corts Valencianes- ha assegurat que no li consta que hi haja xiquets que han començat el curs escolar sense tindre llibres "com un tema a valorar". "Fins ara els únics que començaven el curs sense llibres eren els que no tenien diners per a comprar-los però això ara ja no passa perquè, o han rebut ajudes o els posa el centre".

Ha reconegut que hi ha hagut "problemes de gestió" però ha recordat que es tracta d'una iniciativa a la qual s'han sumat el 96% dels ajuntaments -que representen més d'un 98% de la població- i que ha implicat 335.000 alumnes, 1.384 centres públics, 273 concertats -el 74% dels col·legis d'esta xarxa- i diferents administracions, i alhora ha assegurat que des de la Conselleria s'està treballant per a trobar "mecanismes de millora".

Sobre les crítiques rebudes des de diversos sectors i la investigació d'ofici que ha obert el Síndic de Greuges, Soler ha comentat que es col·laborarà proporcionant tota la informació del defensor del poble valencià però ha fet notar que no té constància que hi haja xiquets que han iniciat les classes sense llibres "com una qüestió a valorar".

A més, ha detallat que dels 335.000 alumnes que van sol·licitar les ajudes de XarxaLlibres, finalment participen en els bancs de llibres més de 323.000. Ha justificat la diferència en la no participació d'alguns centres concertats, la participació dels quals en el programa depèn del titular del centre després de la recomanació del Consell Jurídic Consultiu. Ací Soler ha comentat que pares del 26% de centres privats-concertats que van decidir no sumar-se al programa van traslladar queixes a la Conselleria, que els va explicar la situació.

PAGAMENTS A AJUNTAMENTS A PARTIR DE DIJOUS

El representant del departament de Campanar ha subratllat alhora que la Conselleria ha complit amb els terminis dels seus pagaments i ha celebrat que les diferents administracions, incloent les diputacions provincials d'Alacant i Castelló governades pel PP, hagen col·laborat conjuntament per a aportar els 98 milions d'euros assignats als pressupostos de 2015 i 2016 que s'han destinat. En este punt, ha anunciat que a partir de dijous que ve, 13 d'octubre, els ajuntaments que han realitzat una despesa superior a la que han rebut podran justificar-ho perquè la Generalitat s'ho abone.

També ha recordat que el Govern valencià ha elaborat un decret per a donar partides als 10 ajuntaments amb informe d'estabilitat negatiu i que, al seu torn, es pogueren beneficiar les famílies. En este sentit, ha detallat que actualment ja han cobrat els escolars de Cadira i Cullera i que en altres localitats com Bigastre o a Oriola està en tramitació.

Per la seua banda, la diputada del grup popular Beatriz Gascó ha acusat el Consell d'"obligar a prevaricar" els alcaldes i directors i ha esgrimit l'existència d'"informes negatius". "De qui ha estat la idea de transferir competències que no els són pròpies a ajuntaments i diputacions i per què quan des del Col·legi Oficial de Secretaris els van avisar no van avortar el problema. Si hi ha una denúncia i un alcalde és imputat per prevaricació, vostè dimitirà senyor Soler?", ha plantejat la parlamentària.

LA "BURLA" DE LA COMUNITAT EDUCATIVA

Gascó ha qualificat XarxaLlibres de la "burla de la comunitat educativa" i ha posat com a exemple 'memes' que van circular per xarxes socials en els que es feia broma que entendre el programa era un cas del programa de televisió 'Cuarto Milenio'.

Sobre esta qüestió, el secretari autonòmic li ha respost que "l'ordre que s'ha publicat i va organitzar el banc de llibres té l'informe favorable de l'Advocacia i de la Intervenció de la Generalitat". "Una de les coses que deia l'Advocacia era que no es podia obligar als ajuntaments i per això es canvi l'ordre. Cap ajuntament d'esta Comunitat ha participat obligat i ningú li ha donat esta ordre", ha recalcat Soler, qui ha considerat "molt atrevida" l'afirmació que s'obliga a prevaricar. "Dir això ací a no se sosté davant de ningú amb dos dits de front", ha sentenciat.

Sobre els 'memes', Soler ha ironitzat al fer el nivell de formació de la població adulta valenciana, "perquè 335.000 persones han sabut "desxifrar 'Cuarto Milenio' i presentar la sol·licitud d'ajuda".

La Popular Beatriz Gascó també ha reprotxat a la Conselleria que "manipule els números", que li passe "un caramelet enverinat als ajuntaments" i que, "com sempre, la culpa siga dels centres concertats". Finalment, ha proposat a Soler que la Generalitat opte per un programa d'ajudes que assumisca econòmicament al cent per cent.

Pel que fa a la manipulació de xifres, Soler ha replicat que "creu el lladre que tots són de la seua condició" i ha llençat mà un altre cop d'ironia en dir que "és un bon titular" que el PP que estava en el govern en el curs 2014-15 i que "va donar 1,7 milions d'ajudes a llibres ara propose que la Generalitat pague en solitari 100 milions". "S'ha produït un canvi radical de posició que espere que es mantinga quan tornen a governar d'ací a 20 o 30 anys".

El PSPV, Compromís i Podem han coincidit a alabar el caràcter "educatiu i social" de Xarxa Llibres. En concret, la socialista Eva Alcón ha manifestat que és "un projecte que val la pena i que se seguirà treballant a millorar", mentre que Josep Nadal, de Compromís, s'ha interessat per mesures a implementar amb vista al curs que ve.

Sandra Mínguez, de Podem, ha preguntat si és possible que es puga tornar els diners que algunes famílies han utilitzat a comprar llibres de text. Miguel Soler ha recordat que hi havia una partida prevista per a reposició però que el canvi de manuals decidit per alguns centres -i que ha considerat que no sempre era imprescindible- ha augmentat el cost. Ha afegit que el que han fet alguns col·legis és permetre que els pares demanen una nova factura a la llibreria a nom del centre perquè puga incloure's en el pagament.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento