Comunitat Valenciana

El Consell Rector de la nova RTVV s'elegirà amb tres votacions en les Corts i el PP repensarà la seua posició

  • El Consell Rector de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC), la nova RTVV, s'elegirà la setmana que ve en les Corts Valencianes amb dues crides en els quals es realitzaran tres votacions -una per al president, una altra per als membres permanents i una altra per als no permanents- després de consensuar-ho este dimarts PSPV, Compromís, Ciutadans i Podem. El PP diferix d'esta manera de votar i ha afirmat que se'n va a repensar la seua posició en el relatiu als membres del Consell.
Instalaciones de RTVV vacías tras el cierre del ente
Instalaciones de RTVV vacías tras el cierre del ente
EUROPA PRESS
Instalaciones de RTVV vacías tras el cierre del ente

Així ho han posat de manifest estos partits en la roda de premsa posterior a la Junta de Síndics, en què s'ha concretat que la votació del Consell Rector tindrà lloc el pròxim dia 20, a les 13.00 hores, després de la sessió de control al president de la Generalitat, Ximo Puig.

El portaveu de Compromís en les Corts, Fran Ferri, ha explicat que existix un consens pel que fa al nomenament del president del Consell Rector, que serà Enrique Soriano, però no hi ha consens pel que fa als membres d'este organisme. Tot i això, ha advertit que "els números donen perquè el Consell isca aprovat la setmana que ve i es pose en funcionament immediatament després de la votació al ple".

Ferri ha indicat que la primera votació requerix per a l'aprovació de l'organisme de dues terceres parts, i "després canvia en les següents votacions". També ha dit que es vota a una llista i es compten els vots que treu cada persona: "Sempre s'ha parlat de vetos i no són vetos. Ningú ha vetat ningú, perquè el que es fa és votar o no votar", ha puntualitzat.

Amb este aspecte ha coincidit el portaveu socialista en les Corts, Manolo Mata, qui ha indicat que "els candidats no són de ningú". També ha asseverat que el PSPV "votarà a tots els candidats perquè tots reunixen requisits per ser elegits, han passat per comissió, s'han verificat les seues circumstàncies i volem que tots tinguen la majoria qualificada. Qui parla de vetos, s'equivoca", ha subratllat. Alhora, espera que en este procés "tot el món faça un esforç de racionalitat per no contaminar un ens que té una especial importància".

Per la seua banda, i en relació amb estos suposats vetos, el síndic de Podem en les Corts, Antonio Montiel, preguntat per si de cas mantindrà el veto a la candidata del PP, Maite Fernández, ha reiterat que consideren que el seu perfil no és idoni: "Que sapiguem, Fernández no representa a cap col·lectiu social, no és un membre d'organitzacions ni gaudix d'un ampli consens a la societat". "Serem coherents amb el nostre sentit del vot en comissió i amb les veus alçades a la societat civil per a posar de manifest esta absència d'idoneïtat de la candidata", ha repetit.

Montiel també ha explicat, en relació amb els terminis per a accelerar el procés i posar en marxa la nova RTVV, que la llei establix un ritme de terminis "i alguns ja estan corrent". Considera que la societat hauria d'estar constituïda "de manera immediata", igual que el règim de regulació de funcionament del Consell.

Alhora, ha nomenat dues qüestions fonamentals: el començament de la redacció del programa marc del sistema que permet a les Corts establir el règim de finançament i marcar directrius; i el concurs per a elegir el director general de RTVV, que és el que ha de proposar un projecte amb un nombre de treballadors". Ha mostrat el seu desig que la selecció del president del Consell i el seu nomenament, la seua ratificació per Corts, "no siga més enllà del 30 de novembre, que haurà ple".

Pel que fa al pressupost i a la plantilla, el portaveu de Ciutadans en les Corts, Alexis Marí, ha assenyalat que el pressupost és el 0,6% del sostre del pressupost, i ha dit que els treballadors es determinaran d'acord amb este sostre màxim. També ha demanat que "no hi haja presses" i que es facen "bé" les coses per a fer una televisió "atractiva, viva i veraç" front a l'antiga televisió "que avorria als morts".

La portaveu del PP en les Corts, Isabel Bonig, ha mostrat el "cabreig" i la "indignació" del seu grup per este tipus de votació del Consell Rector -els populars demanaven una votació individual- i ha asseverat que hauran de discutir la seua posició en el si del grup parlamentari popular: "Encara no hi ha adoptada cap posició", ha matisat.

Així, el PP -ha dit- es replantejarà la seua votació pel que fa als membres del Consell Rector. Bonig ha lamentat que tenen la impressió que "no es vol tindre el PP, que ens arraconen, que ens veuen com una taca", ha criticat.

TRES LLEIS

D'altra banda, la setmana que ve es tramitaran tres lleis en les Corts, dues d'elles propostes per Podem -Llei de Procediments d'Emergència Ciutadana i Llei de Modificació del Sistema d'Elecció i Revocació de Senadors Territorials- i una altra per Compromís -Llei d'Incompatibilitats-.

Respecte a l'última normativa, de la incompatibilitats, tant Mata com Marí han explicat que no hi ha molta novetat. Mata considera que és una llei que "guanya molt en transparència, en el control de càrrecs públics i millora la situació actual, però també crea moltes dificultats per a portar gent molt talentosa a alts càrrecs de l'Administració". No sol per les incompatibilitats, que són "massa estrictes", sinó també pels salaris que paga l'Administració.

Per la seua banda, Marí ha afirmat que "hi ha certs aspectes que mirar" ja que a ell personalment no li agrada "posar murs insuperables al qual desenvolupa una tasca relacionada amb la política, perquè al final la gent de qualitat, no va a voler vindre".

COMPAREIXENCES

Alhora, la setmana que ve, dimarts, dia 18, a les 13.00 hores, hi haurà una reunió de tots els grups polítics per a consensuar el règim de compareixences dels membres del govern al ple de les Corts.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento