Càritas Catalunya comença a atendre menys persones però amb més necessitats

  • Durant el 2015 va acompanyar 343.513 persones, una xifra lleugerament més baixa que la de l'any anterior.
  • L'arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, ha alertat del risc de ''cronificar'' la pobresa.
  • La major part de les persones que atén l'entitat són famílies amb fills, un 64%.
Un persona pidiendo en la calle.
Un persona pidiendo en la calle.
EUROPA PRESS
Un persona pidiendo en la calle.

Durant el 2015, Càritas Catalunya va acompanyar 343.513 persones, una xifra lleugerament més baixa que la de l'any anterior, i ha fet 577.961 intervencions, tenint en compte que les persones ateses poden participar en més d'una intervenció.

Tanmateix, les persones que han de recórrer a l'entitat ho fan amb més problemes i per tant, ha de participar de més programes i un temps més llarg. Així ho ha explicat Amèlia de Juan, responsable de Desenvolupament Institucional de Càritas Diocesana de Terrassa, que ha destacat que temps enrere, amb una petita ajuda, per exemple, de formació, la persona se'n sortia i que en canvi ara, les necessitats són més àmplies i el temps que cal que s'acompanyi la família s'allarga.

De fet, tot i que les dades macroeconòmiques aporten optimisme, els responsables de Càritas asseguren que encara no ho han notat en els seus serveis. L'arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, ha alertat del risc de ''cronificar'' la pobresa i de mantenir una bossa de famílies que ''no sé si se'n sortiran'' i ha demanat tenir-ho en compte.

Per això, ha reclamat un nou sistema econòmic perquè l'actual ''mata'' i manté els més febles i els que tenen menys oportunitats en aquesta situació. En una mateixa línia s'ha pronunciat la presidenta de Càritas Catalunya, Carme Borbonès, que ha reclamant polítiques centrades en la família i d'ajuda laboral, per deixar de banda l'economia centrada en el diner. Critica que el PIB s'ha duplicat i en canvi, la pobresa només s'ha disminuït un 0,1%.

La major part de les persones que atén l'entitat són famílies amb fills, un 64%, i per això asseguren que són el perfil que més ha patit les conseqüències de la crisi econòmica. D'aquestes famílies, el 47% són parelles mentre que el 17% són mares soles amb fills.

L'atur segueix sent el principal problema d'aquest col·lectiu, ja que afecta al 72% de les persones que s'han atès en edat laboral, però la preocupació de l'entitat també es mostra preocupada pel fet que la feina ja no és garantia de sortir de la pobresa sinó que la precarització del mercat de treball ha fet que el 12% dels treballadors no tenen una feina digna ni decent per poder-ne viure i requereix ajuda social per tirar endavant.

El 13%, vivint de relloguer

Un 30% de les persones ateses per Càritas no té una llar digna i només un 13% és de propietat. També en un 13% dels casos, la persona viu en una habitació de relloguer en condicions molt precàries. El 63% dels atesos són persones d'entre 30 i 64 anys, i un 31% menors de 30 anys. Per origen, la meitat són europeus, mentre que el 28% són originaris del Magrib.

Càritas Catalunya ha dedicat 41 MEUR a tirar endavant aquests programes, uns fonts que en un 77,2% dels casos provenen de particulars i d'empreses, i només un 22,8% depenen de l'administració. El nombre de projectes ha crescut un 16% passant de 1.488 a 1.729. Els voluntaris són encara l'equip humà que fa possible aquestes tasques i representen 12.333persones de les 12.809 que treballen per Càritas.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento