Comunitat Valenciana

Una caravana de taxis recorre València contra els tractats de lliure comerç del TTIP i CETA

  • El sector del Taxi alerta que d'aprovar-se, "limitarien la capacitat dels governs per a regular l'activitat i l'entrada de proveïdors de servicis estrangers".
  • "Les grans empreses van a ressorgir, les xicotetes i mitjanes empreses segurament van a caure i els autònoms ho anem a tindre cruíssim", lamenten.
  • Com a exemple, han posat l'aparició de l'APP UBER, que baix la "suposada etiqueta d'empresa col·laborativa el que estan fent és treure'ns treball i no pagar impostos".
Caravana de taxis en Valencia contra el TTIP y el CETA
Caravana de taxis en Valencia contra el TTIP y el CETA
EUROPA PRESS
Caravana de taxis en Valencia contra el TTIP y el CETA

Una caravana de taxis ha recorregut aquest matí el centre de la ciutat de València per a protestar contra els tractats transatlàntics de lliure comerç que s'estan negociant entre Europa, els EUA i el Canadà i que, segons han alertat, busquen acabar amb tot tipus de reglamentacions, ja siguen de caràcter social, laboral, professional, sanitari o tècnic, posant en "perill" els drets dels treballadors.

Així ho han denunciat després d'una marxa que ha arrancat a les 10:30 hores de les Torres de Serrano i ha envoltat el centre de la capital del Túria, ocupant a vegades dos, a vegades tres carrils, per a concloure a la plaça de l'Ajuntament amb la lectura d'un manifest. Durant el recorregut han fet sonar el clàxon i portaven cartells en els quals es podia #niCETAniTTIP, #SoyTaxistaActivista o el símbol de la bandera pirata al costat del nom de l'empresa Uber, entre d'altres missatges.

La protesta, -convocada per la Campanya contra el TTIP, Confederació d'Autònoms del Taxi de la Comunitat Valenciana, USOCV i ATCV-, s'emmarca dins d'una setmana d'accions programada en diferents ciutats europees contra el TTIP i el CETA, en què s'ha anomenat 'Tardor de resistència', per a donar visiblitat a l'oposició a aquests tractats i exigir a la Comissió Europea que no els signe.

Segons han alertat, aquests acords inauguren una nova generació de tractats que minimitzen els aspectes purament tècnics d'accés al mercat, com aranzels o quotes d'importació, per a centrar-se en altres temes "més sucosos" per als grans negocis, com són els servucus, les protecció de les inversions i la desregulació.

En aquest sentit, el manifest que han llegit a les portes de l'Ajuntament, denuncia que l'eliminació de barreres, que per als defensors dels tractats de lliure comerç no són més que "traves burocràtiques", "limitarien, d'entrar en vigor, la capacitat dels governs per a regular l'activitat i l'entrada de proveïdors de servicis estrangers al mercat nacional, amenaçant la viabilitat dels servicis públics i dels proveïdors d'un altre tipus de servicis nacionals, com ara el transport".

Amb eaquests tractats, explica el text, "la deslocalització es legalitza i es treuen tota mena de traves perquè les empreses busquen instal·lar-se on més benefici puguen obtindre, sense tindre en compte un altre tipus de consideracions socials o laborals. L'efecte és la destrucció de llocs de treball i desmantellament del teixit industrial", advertixen.

A més, tant el TTIP com el CETA inclouen un mecanisme de resolució de conflictes inversor-Estat, ISDS o ICS, que "podria desencadenar un auge de demandes de grans empreses estrangeres contra la UE o els seus estats membre davant de tribunals d'arbitratge privats, i exigir-los indemnitzacions per adoptar salvaguardes en matèria laboral, de salut, medi ambient, pimes, finances o altres mesures internes", assenyala.

I com a colofo, conclou, el TTIP "portaria a una situació en la qual tecnòcrates de Brussel·les i Ottawa o Washington, al costat de lobistes de grans transnacionals decidirien quina llei o norma hauria de ser abolida o introduïda, saltant-se i desautoritzant als representants elegits democràticament".

"Ens afecta a tots"

Alguns dels taxistes que han participat han assenyalat que aquest tipus d'acords internacionals "ens afecten als taxistes, als autònoms i a tots els treballadors en general". Segons han explicat en declaracions a Europa Press "els treballadors van a perdre recursos, les grans empreses van a ressorgir, les xicotetes i mitjanes empreses segurament van a caure i els autònoms segurament ho anem a tindre cruíssim en un país com és Espanya que és sobre tot un país d'autònoms".

Un altre taxista ha assenyalat que aquests acords donen via lliure a algunes apps que baix la "suposada etiqueta d'empresa col·laborativa el que estan fent és treure'ns treball i no pagar impostos".

En aquesta mateixa línia s'ha expressat un altre dels manifestants, que ha lamentat que es vullga "liberalitzar el sector" i ha criticat en concret la posada en marxa d'UBER, "que està fent tot el possible per a acaparar el sector del taxi i després més sectors, tot allò relacionat amb el transport, liberalització total perquè ells puguen guanyar tant com vullguen. I nosaltres tot legals, amb assegurança de tot".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento