Comunitat Valenciana

Ribó diu que alleugerir la Senyera busca que "la majoria de persones, siga home o dona", puga portar-la

  • L'alcalde de València, Joan Ribó, ha afirmat este dilluns que la possibilitat de fer una rèplica més lleugera del pal de la Reial Senyera per a alleugerir el seu pes pretén "facilitar que la immensa majoria de persones, sense necessitat de tindre una preparació física específica, siga home és a dir dona, puga" portar l'ensenya, que actualment té un pes de 18 quilograms.
Reial Senyera
Reial Senyera
AJUNTAMENTVLC
Reial Senyera

Ribó s'ha pronunciat d'esta manera en la roda de premsa oferta per a anunciar la designació de València com a Capital Mundial de l'Alimentació en 2017, preguntat per la iniciativa de la coordinadora general de l'Àrea de Cultura i regidora de Patrimoni i Recursos Culturals de la ciutat, Glòria Tello, de plantejar a la corporació local la restauració de la Reial Senyera i l'elaboració d'una rèplica del seu pal amb menys pes per a facilitar que puga ser portada per qualsevol persona.

Tello ha apuntat així la possibilitat que, per exemple, les dones regidores "puguen alguna vegada en la seua vida portar" l'ensenya, que té un pes de 18 quilograms. Estes paraules de l'edil de Cultura han suscitat algunes crítiques com la de la diputada socialista en les Corts i exregidora del PSPV a l'Ajuntament de València, Mercedes Caballero, -que va portar la bandera en 2009- que ha considerat "insultant que es puga pensar que les dones no podem portar la Senyera perquè té un pes que supera els 18 quilos".

Així, preguntat també per estes crítiques, Joan Ribó, ha insistit que "la voluntat clara" del govern local en plantejar un pal de menor pes és que la Reial Senyera la puga portar gent "sense una preparació física determinada".

"No sé si ha estat el plantejament més afortunat però la voluntat està molt clara, per a facilitar que la immensa majoria de persones, sense necessitat de tindre una preparació física específica, siga home és a dir dona, puga accedir a este element" i portar la Reial Senyera, ha exposat el primer edil, que ha destacat que portar-la actualment requerix "una certa preparació".

Ribó ha subratllat que si es porta a terme el canvi del pal, "la part més important del pes", serà amb l'acord de tots els grups que conformen la corporació local -Compromís, PSPV i València en Comú, a l'equip de govern, i PP i Ciutadans, en l'oposició-. "Ho volem parlar amb tots els grups i si hi ha acord, ens ho plantejarem. Ho farem o no ho farem", ha dit al respecte.

Així, ha avançant que té previst plantejar este assumpte en la pròxima Junta de Portaveus de l'Ajuntament i ha reiterat que "si hi ha un acord ho farem i si no, no ho farem". "Tampoc és cap capritx nostre", ha afegit.

"ANYS DE LLUITA"

Mercedes Caballero, pel seu costat, ha plantejat en al·lusió a les paraules de Tello que "després d'anys de lluita intensa per la igualtat d'homes i dones és insultant que es puga pensar que les dones no podem portar la Senyera perquè té un pes que supera els 18 quilos".

Així, ha recordat, en un comunicat, que ella la va portar en la Processó Cívica del 9 d'Octubre del 2009 i ha dit que ha tingut "les mateixes dificultats que haguera tingut qualsevol dels membres de la corporació per a mantindre la verticalitat de la Senyera durant tot el trajecte".

"Ací no va influir per a res la meua condició de dona", ha dit l'exedil, que ha afegit que les declaracions de Glòria Tello li han semblat "insultants no només" per a ella "sinó per a qualsevol de les regidores que hem portat la Senyera en un passat i per a totes aquelles dones que poden optar a portar-la en un futur".

Mercedes Caballero ha demanat a Tello "que rectifique les seues paraules" i que "aclarisca la verdadera voluntat de les seues declaracions", i alhora ha declarat que espera que estes "vagen en la línia d'alleugerir el pes de la bandera per a facilitar la seua portabilitat a totes les persones".

"MANTINDRE L'ESTABILITAT"

La diputada socialista ha assenyalat que si l'Ajuntament de València "decidix iniciar un estudi seriós per a atenuar el pes de la Senyera, han de ser els tècnics els que determinen el com". Tot i això, ha afirmat que "la principal dificultat no ve donada justament pel pes en si, si no per mantindre l'estabilitat quan s'aixeca el vent".

En este sentit, Caballero ha apuntat que "un pal més lleuger suposaria fins i tot major dificultat per a mantindre la Senyera en equilibri" perquè "davant de qualsevol brisa l'abanderat tindria més problemes per a suportar verticalment una bandera sense consistència suficient".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento