Comunitat Valenciana

Oltra traurà a concurs 100 noves places en residències per a persones amb trastorn mental greu

  • VALÈNCIA, 10 (EUROPA PRESS)

La consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha anunciat este dilluns que el pròxim any traurà a concurs públic l'adjudicació de 100 noves places per a persones amb trastorn mental greu.

Oltra ha realitzat este anunci durant la inauguració d'unes jornades organitzades pel seu departament amb motiu del Dia Internacional de la Salut Mental en les que ha avançat que el 3 de

desembre es presentarà el Pla, que permetrà posar "tots els recursos de la Generalitat en salut mental en un document que servirà de ruta d'actuació per als pròxims anys".

Sobre esta qüestió, ha destacat que estes noves places tindrà un caràcter "universal" de manera que qualsevol malalt podrà accedir a elles "amb independència de quin siga el seu grau de dependència". Es tracta del "primer" concurs d'estes característiques que es convoca en 10 anys, i permetrà ampliar fins a "les 2.000 places l'oferta del sistema públic d'atenció a les persones amb trastorn mental greu.

Tot i això, ha assenyalat que estes nova oferta no cobrix la totalitat de la demanda de places residencials, que és "molt alta". Tot i això, ha recalcat que des de Conselleria treballen en programes per a "afavorir l'autonomia de les persones" i que l'internament en residències siga "l'últim recurs possible".

A més, es garantirà que esta xarxa residencial siga de "caràcter universal" i atendrà totes les persones amb este tipus de malaltia, ja que s'ha decidit reconèixer-los el dret a un servici residencial, amb independència del grau de dependència que tenien reconegut, "cosa que fins ara no succeïa".

Oltra ha assenyalat que davant del model de gestió de l'anterior Consell del PP, en què les persones amb trastorn mental greu "van desaparèixer de les agendes polítiques", i on no existia "cap coordinació ni col·laboració entre les diferents conselleries", ara es treballa en pacte autonòmic per a l'atenció integral social i sanitària de les persones amb trastorn mental greu.

Així, ha destacat que unes 40 persones, entre professionals sanitaris, sociosanitaris, socials, del moviment associatiu de persones usuàries, de familiars i del tercer sector, han treballat conjuntament en l'elaboració del pla integral des del mes de gener passat".

Este document, serà la base del pacte autonòmic, tindrà com a objectiu treballar per destinar prioritàriament al col·lectiu de persones amb trastorn mental greu els recursos de la xarxa pública social, sanitària i educativa que es consideren necessaris en cada etapa de la vida i col·laborar en l'elaboració d'accions polítiques i intervencions conjuntes en este àmbit.

Alhora, ha assenyalat la necessitat d'acabar amb l'"estigma social" que generen estes malalties a la societat, on encara s'associa el trastorn mental greu amb "el perill i la por" el que "fomenten la discriminació i dificulten l'accés al mercat laboral i a la vida independent d'estes persones".

Unes 50.000 persones té algun tipus de trastorn mental greu a la Comunitat Valenciana. A més, els trastorns mentals greus suposen el 40% de les malalties cròniques, i 4 de les 10 principals causes de discapacitat als països desenvolupats. Al ritme actual, seran la causa principal de diversitat funcional a tot el món per a l 'any 2020.

"PLASMAR EN FETS"

Per la seua banda, el president de la Federació de Salut Mental Comunitat Valenciana, Alfonso Rodríguez Hurtado, ha recalcat que estem "a anys de llum de tindre un tracte digne per als malalts i les seues famílies" tot i que és "veritat" que després del canvi de govern "s'han produït avenços" sobretot "en la participació i en elaboració de noves propostes". Tot i això, ha recalcat que "tot això s'han de plasmar en fets".

En este sentit, ha apuntat que s'està avançant tot i que "amb una lentitud que ens agradaria que foren molt més ràpid els canvis"

i que "es parle de polítiques integrals, incloent també de feina i habitatge", per "canviar la dinàmica i l'estil" de com s'han atès als malalts mentals a la Comunitat Valenciana. "La salut mental seguix sent la gran oblida i el pressupost seguix sent fart insuficient", ha postil·lat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento