Comunitat Valenciana

Estudiants protesten a València per la situació d'"ansietat i indefinició" davant de la 'revàlida' de batxillerat

  • Diversos centenars d'estudiants de Secundària s'han concentrat este divendres a València per a expressar la seua inquietud sobre l'avaluació final de Batxillerat -la coneguda com a 'revàlida'- que preveu la LOMQE i encara no s'ha definit amb el curs iniciat: "No sabem res i els professors tampoc: Què va a passar amb nosaltres?, s'han preguntat els alumnes, que han criticat la situació d'"ansietat i indefinició" que patixen.
Los jóvenes han realizado una 'sentada' a las puertas de Delegación de Gobierno
Los jóvenes han realizado una 'sentada' a las puertas de Delegación de Gobierno
EUROPA PRESS
Los jóvenes han realizado una 'sentada' a las puertas de Delegación de Gobierno

El col·lectiu reclama mantindre la Prova d'Accés a la Universitat (PAU) a final d'enguany educatiu 2016-2017 i exigixen una nova llei educativa que substituïsca la LOMQE.

Els centenars de joves -500 segons la policia i més de 1.000 segons els convocants- s'han concentrat en el cèntric carrer Colom, davant de la Delegació de Govern, en una acció impulsada pels propis estudiants i que han recolzat desenes de professors, diversos sindicats i representants polítics.

Els estudiants portaven pancartes amb lemes com 'Educació sense valors: societat sense futur', 'No sol els rics volen estudiar', 'Quan la injustícia es fa llei la revolta és un dret', 'Ens han tret tant que acabaran traient-nos la por' o 'Wert: menys toros i més educació', recolzades amb xiulets, crits de 'No a la Lomqe' i llapis gegants.

La iniciativa va sorgir fa unes quantes setmanes de part de la fa poc constituïda Xarxa d'Instituts Valencians, una plataforma integrada per 28 centres de secundària públics i concertats de la província de València i Castelló. Tots es van reunir en assemblea en cada institut i van recollir el suport de la direcció, després del que van acordar diverses idees de protesta en una trobada. De fet, en una sola vesprada van arribar a sumar-se fins a 12 centres.

La seua intenció és continuar amb les reivindicacions en les pròximes setmanes i sumar forces d'altres comunitats autònomes. "No anem a parar", ha manifestat una de les joves, Maria, que ha destacat que esta setmana la protesta va arribar a ser quart 'trending topic' en Twitter a nivell nacional i primer a la capital del Túria i a Barcelona, i ha avançat contactes de la Xarxa amb centres de Madrid, Catalunya i Galícia.

Esta portaveu ha subratllat que en la iniciativa "no hi ha cap ideologia predominant, ni partits ni sindicats" i que, per esta raó, rebutgen "tots els símbols i qualsevol bandera: som estudiants que volem respostes i som protagonistes". Amb estes paraules, ha lamentat que en les últimes manifestacions educatives "tot era 3+2 -nou model de graus i màsters- i ja ningú parla de la LOMQE al carrer".

"ÉS LA NOSTRA VIDA, EL NOSTRE FUTUR"

Sobre la 'revàlida', la mateixa estudiant ha denunciat que els alumnes que acaben enguany el Batxillerat "no saben res, ni el tipus d'examen ni preguntes", el que els genera "una situació d'ansietat i d'indefinició. "És la nostra vida i el nostre futur: Què va a passar amb nosaltres?", ha manifestat.

Per esta raó, ha expressat que els 28 instituts reclamen "que es mantinga l'actual selectivitat" perquè, ha criticat, "no es pot deixar la prova a l'aire i 'ja us apanyeu'" i "no han comptat amb l'opinió dels alumnes ni la dels pares: És una llei de 'perquè jo ho dic i ja està'". L'estudiant ha reclamat "empatia" de l'administració educativa davant d'una situació que "és de riure per no plorar" i ha recordat que els joves estan "farts que juguen" amb ells.

SEGUIXEN EL MODEL PAU "ENTRE COMETES"

En la mateixa línia, una professora de Valencià de Batxillerat de L'Alcúdia (València) ha denunciat que les 'revàlides' són unes proves "externes" que no han comptat "per a res" amb l'opinió dels docents que estan "dia a dia amb els alumnes".

"Estic angoixada: he començat el curs fent el que crec que he de fer i donant una visió de conjunt de l'assignatura", ha explicat, per a lamentar que no li queda "una altra alternativa" que seguir el model de la PAU "entre cometes".

A la concentració també ha acudit la secretària d'Educació del PSPV, Inmaculada Sánchez, que ha criticat la "indefinició brutal" del model proposat pel Govern i ha advertit que, este curs, els estudiants "s'han matriculat d'assignatures que no saben si se'n van a examinar".

Sobre esta qüestió, ha recordat que el decret de les 'revàlides' establix que fins al 30 de novembre es poden dictar ordres", si bé considera que "ja és molt tard". També ha recolzat prorrogar la selectivitat "com a mínim" un curs i s'ha dirigit directament als jutges: "Tenen fills i han de saber que s'està legislant en contra seu".

PLANTEGEN "INSUBMISSIÓ"

Des de la Federació d'associacions de mares i pares d'alumnes de al província de València (FAPA-València), la secretària general, Ester Concepción, ha apuntat que la LOMQE és "una forma més de fer guetos i separar als quals valen dels quals no", pel que ha urgit a "paralitzar ja" la llei i ha esbossat que "podria valorar-se el tema de la insubmissió davant de les proves", una cosa en el que creu que els Governs autonòmics "haurien de ser més forts i fer boicot". "Això és sol una primera batalla", ha remarcat.

Per part dels sindicats, el portaveu de la Federació d'Ensenyament de CCOO PV, Pau Díaz, ha coincidit que la 'revàlida' tant "obstaculitza" als alumnes com "qüestiona el treball dels docents", ha advocat per "empènyer" davant de la situació actual d'"'impasse'" del Govern en funcions per a reclamar "un pacte que blinde l'educació passi el que passi".

Sobre este punt, el responsable d'Acció Sindical de STEPV, Marc Candela, ha defensat que l'acord hauria de ser "el més ampli possible" amb alumnat, pares, professors, sindicats i partits a l'executiu, i ha celebrada que els estudiants "reaccionen davant d'una agressió".

Per la seua banda, el Sindicat d'Estudiants ha advertit que "este és només un primer pas i el pròxim serà la vaga general d'estudiants, mares i pares que el Sindicat d'Estudiantes, al costat de la CEAPA, convoca per al 26 d'octubre, i a la qual vam cridar a participar als sindicats de docents". "Necessitem un clamor al carrer, en els principals carrers de tots els punts de l'Estat, per dir revàlides no, LOMQE no, retallades no!", expressa este col·lectiu.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento