Comunitat Valenciana

La jutgessa del cas Blasco demana que s'investigue una altra trama de trepijoc de contractes per servicis informàtics

  • VALÈNCIA, 7 (EUROPA PRESS)
Rafael Blasco A Su Salida Del TSJCV
Rafael Blasco A Su Salida Del TSJCV
EUROPA PRESS
Rafael Blasco A Su Salida Del TSJCV

El Jutjat d'Instrucció número 21 de València, que instruïx dues peces separades de l'anomenat 'cas Blasco' -sobre les presumptes irregularitats en la concessió d'ajudes per part de l'extinta Conselleria de Solidaritat-, ha enviat al deganat per al seu posterior repartiment a un jutjat d'instrucció, les irregularitats descobertes en la contractació per part de la Conselleria d'Immigració i Ciutadania (després Conselleria de Solidaritat i Ciutadania), dels servicis informàtics dels anys 2008, 2009, 2010 i 2011.

La instructora, que aprecia indicis de prevaricació i malversació de cabals públics, considera que es van arreglar contractes perquè estos servicis, adjudicats a Fujitsu i a altres dues empreses, acabaren sent subcontractats a les societats d'Augusto Tauroni, empresari que es troba complint presó després de ser condemnat, al costat de l'exconseller Rafael Blasco, pel desviament de les ajudes destinades a la Cooperació i Desenvolupament, informa el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV).

Segons la interlocutòria, hi ha hagut "una clara vulneració dels principis de transparència, lliure concurrència i competència efectiva que inspiren la contractació pública". Afegix que existixen "indicis que ens porten a inferir que amb anterioritat a la iniciació dels expedients de contractació, ja estava decidit i parlat per endavant que anaven a ser les empreses del senyor Tauroni les que executaren les tasques a través de terceres empreses interposades.

Així es desprenia al verificar la data dels contractes subscrits entre estes terceres empreses amb les mercantils de Tauroni, en els que s'acordava la subcontractació dels servicis que després l'Administració adjudicava. Les dates dels contractes eren anteriors a la iniciació dels expedients de contractació".

La magistrada entén que estos fets són aliens als quals s'investiguen en les dues peces que encara instruïx del cas Blasco -la relacionada amb la concessió d'ajudes a diferents ONG en els anys 2009, 2010 i 2011 i la relativa a la construcció d'un hospital a Haití. Per este motiu, la jutgessa considera que un altre jutjat ha d'assumir esta nova investigació.

Segons consten en la causa, almenys set contractes per un import total de més d'un milió d'euros, haurien estat arreglats vulnerant els principis de transparència i lliure concurrència en la contractació pública. En la intelocutòria s'assenyala que estos contractes han estat adjudicats a tres empreses (Fujitsu Espanya Service, Comteldat i Ibermática) que feien d'intermediàries i que després subcontractaven amb les empreses Dinamiz-e i S&C Vision i Anàlisis, al capdavant de les quals estava Tauroni o algun dels seus considerats testaferros.

Les primeres mercantils contractaven amb les segones abans que s'haguera iniciat la tramitació de l'expedient administratiu que havia de resoldre a qui se li adjudicava el servici o que es publicitara el plec de condicions. Altres vegades, l'objecte del contracte no es corresponia amb el servici prestat.

"CLAR INCOMPLIMENT" DE LA LLEI

La titular d'Instrucció 21 considera que "atenent el contingut del contracte entre les dues mercantils i la data del mateix, s'evidència que amb anterioritat a la iniciació de l'expedient ja es coneixia que anava a ser Fujitsu l'adjudicatària dels serveis requerits per la Conselleria i que estos anaven a ser executats en la seua totalitat" per Dinamiz-e o S&C. Això, afegix, és un "clar incompliment" de la llei, que "prohibeix la subcontractació que excedisca al 60% de l'import d'adjudicació i imposa l'obligació de comunicar a l'Administració la mateixa".

En la seua resolució afegix que "les quantitats abonades en concepte del preu convingut en els contractes subscrits amb les entitats adjudicatàries dels servicis informàtics licitats per l'Administració, no eren destinats a l'objecte del contracte, sinó que s'utilitzaven per a pagar a l'equip humà que Tauroni tenia en la Conselleria dedicat al manteniment de determinats portals web, l'Administració de Sistemes de la Direcció General d'Immigració, l'Administració de Base de dades Oracle (contractada a través del procediment negociat sense publicitat dels articles 153 i ss de la Llei 30/07) i dues administratives adscrites a la Direcció General d'Immigració, el comès de les quals no tenia res a vore amb servicis informàtics".

La magistrada prosseguirà amb la instrucció de les dues peces separades del cas Blasco Cooperació en les quals, entre d'altres, estan investigats (imputats segons la denominació anterior a la reforma de la Llei d'Enjudiciament Criminal), l'exconseller Blasco, l'excap d'àrea de Solidaritat, Marc Llinares; l'exsecretària general, Tina Sanjuán; i el mateix Tauroni per suborn, malversació de cabals públics, prevaricació, falsedat documental i frau de subvencions.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento