Comunitat Valenciana

Les proves de valencià de la JQCV s'adapten al marc europeu i haurà un cos d'examinadors altament qualificat

  • El ple del Consell ha aprovat el nou decret que regula la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià (JQCV), amb el qual s'actualitza el Decret 47/1989, de 4 d'abril, del Consell, que regula les funcions, composició i organització del citat organisme.

Els nous exàmens tindran una concepció més comunicativa, es regularan les homologacions amb els anteriors certificats i amb els emesos per altres institucions, i es crearà un cos "altament qualificat d'examinadors". A més, s'està preparant la nova ordre que regularà els nous títols de coneixements del valencià (A1, A2, B1, B2, C1 i C2), adaptant-se així als estàndards europeus.

Les principals novetats del decret consistixen en la modificació de la composició amb la finalitat d'incorporar un membre en representació de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), com a institució normativa del valencià, així com membres procedents de les universitats públiques valencianes i de les entitats locals que tenen oficines de promoció del valencià.

A més, s'incorporen com a funcions pròpies de la Junta registrar, expedir, homologar i validar els certificats oficials administratius de coneixements de valencià, així com organitzar les proves per a obtindre'ls, detalla l'executiu autonòmic.

En tercer lloc, el nou text normatiu establix el funcionament de la Junta a través del ple i de les comissions de treball, modifica la regulació de les comissions de treball i de les comissions examinadores i crea la comissió coordinadora de totes les comissions examinadores. De la mateixa manera, aclarix aspectes referits a les persones que intervenen en les proves de la JQCV, regula les gratificacions que percebran i s'introduïx el principi de presència equilibrada entre homes i dones.

El decret establix que la JQCV ha de vetllar perquè les proves que organitza siguen adequades a la funció social que complixen d'acord amb la realitat sociolingüística de cada moment, l'evolució del sistema educatiu, els criteris pedagògics, els avanços de la lingüística i els criteris d'avaluació de llengües que apliquen organismes reconeguts per a altres llengües europees. També ha de vetllar perquè les proves garantisquen la coordinació amb les dels organismes anàlegs de les comunitats autònomes pertanyents al mateix domini lingüístic que el valencià.

Finalment, han destacat que el nou decret pretén adequar la regulació de les proves que organitze la JQCV al document del Consell d'Europa, publicat en 2001, que establix el Marc Europeu Comú de Referència per a les llengües, l'objectiu del qual és proporcionar unes bases comunes per a l'elaboració de programes de llengua i exàmens a tot Europa, així com establir el que han d'aprendre a fer els qui aprenguen una llengua, i els coneixements i habilitats que han d'adquirir per a actuar de manera efectiva.

CONCEPCIÓ MÉS COMUNICATIVA

Alhora, el Consell avança que s'està preparant la nova ordre que regularà els nous títols de coneixements del valencià (A1, A2, B1, B2, C1 i C2), adaptant-se així als estàndards europeus. En esta nova regulació s'establiran els nous exàmens que tindran una concepció més comunicativa, tenint en compte que amb les proves cal aconseguir que els ciutadans es mantinguen en contacte amb el valencià.

Alhora, s'elaborarà un nou marc que regularà les homologacions amb els anteriors certificats i amb els emesos per altres institucions, i es crearà un cos altament qualificat d'examinadors amb formació contínua.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento