Comunitat Valenciana

El Diari Oficial recupera Generalitat Valenciana en la seua denominació per a "ajustar-se a la seua raó de ser"

  • El Consell ha aprovat este divendres el canvi de denominació del Diari Oficial de la Comunitat Valenciana (DOCV) per la de Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) -nom que ha tingut fins a desembre del 2006-, amb l'objectiu d'"ajustar-se a la seua raó de ser, com a vehicle de difusió de la normativa i de les actuacions que són expressió de la voluntat democràtica i el dret d'autogovern dels valencians".

Així ho ha anunciat en la roda de premsa posterior al ple del Consell la vicepresidenta i portaveu de la Generalitat, Mónica Oltra, qui ha explicat que l'objectiu és "recuperar una denominació que incorpora el nom de les nostres institucions d'autogovern".

Ha recordat que les institucions d'autogovern que hui es coneixen com la Generalitat, prenen el nom de les que al final de l'Edat Mitjana van aconseguir introduir elements de territorialitat en el govern de la Corona d'Aragó.

Tot i que en 1707 van quedar suprimides, al costat dels Furs del Regne de València, mitjançant els Decrets de Nova Planta, la memòria d'esta primera experiència històrica ha estat simbòlicament enllaçada, amb el pas dels segles, amb l'aprovació de l'Estatut d'Autonomia, l'1 de juliol de 1982.

Així, l'herència col·lectiva, tutelada en el nom de les institucions, servix com a fonament per a la construcció d'un nou espai identitari on s'articula la gestió, la representació i la defensa dels interessos col·lectius.

Per això, amb la recuperació de la denominació que el Diari Oficial ha rebut en 1982 i que va mantindre fins a finals del 2006, "torna a ajustar-se el nom a la seua raó de ser, com a vehicle de difusió de la normativa i de les actuacions que són expressió de la voluntat democràtica i el dret d'autogovern dels valencians i valencianes", sense perjuí de la publicació de normes, resolucions, actes i anuncis d'altres administracions o institucions, la inserció de les quals resulte obligatòria.

Oltra ha ressaltat que el Diari Oficial, a més de complir amb una exigència formal de l'Estat de Dret, és també "un fil de comunicació permanent" i, per tant, "un element simbòlic per a reforçar la identificació de la ciutadania amb les institucions d'autogovern que la representen".

El primer número del Diari Oficial s'ha publicat el 19 de maig de 1978, amb la denominació de Butlletí Oficial del País Valencià. Després, al número 74, el 15 de juliol de 1982, es va canviar la seua denominació per Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

El reglament del Diari Oficial ha estat aprovat mitjançant Decret del Consell 86/1983, que, en el seu article 1, disposa que el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana té el caràcter d'òrgan d'edició oficial de les disposicions d'interès i observança general emanades de la Comunitat Valenciana.

Finalment, mitjançant Decret 183/2006 s'establix que el Diari Oficial es publicarà en format electrònic, com a única versió oficial i autèntica, al mateix temps que s'introduïx la nova denominació de Diari Oficial de la Comunitat Valenciana, que va ser regulat a través del Decret 1/2013, i que ha estat vigent fins a l'aprovació d'este decret.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento