Comunitat Valenciana

La Plaça del Llibre reuneix al sector per a visibilitzar la literatura en valencià

  • L'esdeveniment literari es portarà a terme del 20 al 23 d'octubre i està organitzat per la Fundació pel Llibre i la Lectura (FULL).
  • L'objectiu és "donar-li pes a la nostra llengua perquè siga cada vegada més potent, destaca la regidora de Cultura, Glòria Tello.
  • A més de la presència d'escriptors com Francesc Mompó o Josep Franco, es desenvoluparan diverses activitats per a escolars i el públic adult.
Presentación de la cuarta edición de la Plaça del Llibre en el Centre Octubre
Presentación de la cuarta edición de la Plaça del Llibre en el Centre Octubre
GVA
Presentación de la cuarta edición de la Plaça del Llibre en el Centre Octubre

Un total de 36 editorials i 7 llibreries s'instal·laran a la Plaça de l'Ajuntament de València del 20 al 23 d'octubre per a "visibilitzar" i "normalitzar" la literatura en valencià i fomentar les relacions entre escriptors, editors i llibreters amb els lectors, en què serà la quarta edició de la Plaça del Llibre, que fins ara s'havia celebrat al Centre de Cultura Contemporània Octubre.

Així ho han indicat aquest dijous en roda de premsa els organitzadors d'aquestes jornades, la Fundació pel Llibre i la Lectura (FULL), a petició d'Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Associació d'Editors del País Valencià, Associació d'Escriptors en Llengua Catalana i el Gremi de Llibrers de València, que per segon any tenen el suport de la Generalitat Valenciana, la Diputació i l'Ajuntament de València.

El president de FULL, Jesús Figuerola, ha indicat que l'objectiu de la Plaça del Llibre, que tindrà 500 metres lineals de casetes i diverses activitats, és "fer el que hauria de ser normal en un país normal", com és fomentar la lectura en llengua pròpia, i alhora ha ressaltat la importància d'"augmentar" els índexs de lectura en valencià, que ha qualificat de "decebedors" actualment.

"En la primera edició no estaven les institucions valencianes -referint-se a la Generalitat, la Diputació i l'Ajuntament-, ja era hora", ha destacat Figuerola, qui s'ha dirigit a la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, per a demanar-li "traure diners d'on faça falta" per a tirar endavant el Pla Valencià de Foment del Llibre i la Lectura.

Sobre aquesta qüestió, Amoraga ha apuntat que actualment els índexs de lectura i compra de llibres en valencià es troben entorn del 2%, unes xifres que es deuen "revertir", pel que ha celebrat el desenvolupament d'iniciatives com la Plaça del Llibre.

Així, ha afirmat que des d'aquestes jornades i des de les administracions públiques cal "fer tot el que estiga en la nostra mà perquè la nostra vida en el sentit ampli es desenvolupe amb normalitat, i pel que fa a la nostra llengua encara no és normal, encara hem de patir molt perquè parlar, llegir i escriure i viure en llengua pròpia siga normal", ha subratllat.

Llengua "cada vegada més potent"

En esta mateixa línia s'ha pronunciat la regidora de Cultura de l'Ajuntament, Glòria Tello, qui ha incidit en la importància de "donar-li pes a la nostra llengua perquè siga cada vegada més potent", una cosa que també espera per a la Plaça del Llibre.

Alhora, s'ha referit a la iniciativa del consistori de publicar en valencià els seus catàlegs i publicacions institucionals, "coses molt senzilles que abans no passaven", i alhora ha destacat que la Plaça de l'Ajuntament, la zona "més visible" de la ciutat, aculla estes jornades.

En aquest sentit, el president del Gremi de Llibrers de València, Nacho Larraz, ha considerat "importantíssim" que les jornades se celebren en aquesta plaça per ser "un punt d'atenció molt gran".

Editors i llibreters "conquisten" la plaça

Per la seua banda, la presidenta de l'Associació d'Editors del País Valencià (AEPV), Dolors Pedrós, ha destacat que editors i llibreters "conquistaran la plaça del País Valencià, la plaça de l'Ajuntament" amb nombrosos llibres, entre els quals hi hauran novetats editorials.

"La nostra gent necessita i mereix llegir en la nostra llengua", ha manifestat Pedrós, qui també s'ha referit al festejador institucional: "sort que les coses van canviant, tot i que hi ha falta de finançament, hi ha una altra sensibilitat", ha precisat.

La vicepresidenta de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, Gemma Pasqual, ha indicat que "si els llibres recuperen la plaça, els escriptors recuperen el carrer", i alhora ha assenyalat que per a la visibilització de la literatura en valencià també cal l'existència de mitjans de comunicació en esta llengua.

Toni Gisbert, d'Acció Cultural del País Valencià, ha incidit que el paper d'ACPV era "impulsar esta iniciativa", que "ha guanyat visibilitat" i "suport institucional", i alhora ha crescut en nombre de participació d'editorials.

Premis i activitats

En la seua quarta edició, la Plaça del Llibre atorgarà el seu Premi d'Honor a l'escriptora mallorquina Maria-Antònia Oliver per la seua trajectòria literària, qui assistirà a les jornades el divendres 21 d'octubre i participarà en una firma de llibres.

Alhora, es premiarà als bibliotecaris pel seu paper en la difusió de la literatura en valencià. Recolliran el guardó l'Associació de Bibliotecaris de la Comunitat Valenciana i el Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat.

Al llarg dels quatre dies de celebració, la Plaça del Llibre comptarà amb la presència d'escriptors com Francesc Mompó, Josep Franco, Esperança Camps, Joan Ramon Sanchis o Xavier Marzal, entre d'altres, els quals signaran llibres. A més, es donaran activitats per a escolars, per a públic infantil i juvenil i per a adults, amb diverses presentacions i taules rodones.

El total d'allò recaptat per editors i llibreters en les jornades anirà destinat a la compra de llibres per a les biblioteques públiques.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento