70.000 barcelonins viuen en pisos sobreocupats

  • No tenen més de 10 metres quadrats per residir.
  • El problema afecta sobretot als immigrants acabats d’arribar.
  • Es concentren a Ciutat Vella i Nou Barris.

El Col·lectiu Ioé –grup d’investigadors que ha fet treballs pel Govern i estaments europeus, entre d’altres– ha calculat que fins a 70.000 barcelonins viuen en pisos sobreocupats.

La xifra correspon al 28% d’immigrants que, segons estimen, estan en habitacles de menys de 10 metres quadrats.

L’últim cens detallat de l’Ajuntament sosté que dos de cada 10 immigrants de Barcelona pateix aquesta situació. I un 4,1% viu en menys de sis metres quadrats. És la sobreocupació de pisos.

Quan arriben

L’infrahabitatge afecta, sobretot, a estrangers que acaben d’arribar al país o que estan en situació irregular. Per agrupacions continentals, els més afectats són els asiàtics (29,7%) i els africans (28,4%).

Aquestes són les conclusions d’una exhaustiva anàlisi del Cens de Barcelona que ha fet l’investigador del Centre d’Estudis Demogràfics, Jordi Bayona. "L’estudi queda una mica allunyat en el temps, ja que són dades del 2001, quan hi havia 100.000 estrangers i, ara, n’hi ha 250.000", explica Bayona, que afirma que "és difícil saber si el percentatge ha empitjorat o ha millorat".

Tanmateix, creu que estaria entorn el 20%, el que equivaldria a unes 50.000 persones.

Relloguer precari

També Càrites , en les seves últimes memòries, alerta d’un relloguer precari. L’any passat, un 78% de les persones que es van adreçar al centre d’acollida d’aquesta entitat eren estrangers i un 47% no tenien documentació.

El govern municipal va anunciar fa unes setmanes, a l’esborrany del programa municipal d’aquest mandat, l’ampliació a tota la ciutat del pla contra la sobreocupació que ja s’aplica a Ciutat Vella. En aquest districte, un 32,3% dels immigrants viu en menys de 10 m2. L’altre districte amb més afectats és Nou Barris.

Eixample és el que té més estrangers

Ciutat Vella segueix sent el districte amb la proporció de residents estrangers més elevada, un 37,1%, segons l’estudi sobre la població estrangera a Barcelona del gener de 2007.

Tot i així, l’Eixample és el que té més estrangers: 41.893. Aquesta xifra representa el 16,7% del total. Altres dos districtes amb un alt percentatge són Sants-Montjuïc (12,4%) i Sant Martí (11,8%).

En últims cinc anys, s’ha doblat els estrangers a la ciutat, sobretot, sud-americans. Entitats com Càrites demanen més mesures socials.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento