825.000 catalans es beneficiaran de la nova Llei de Serveis Socials

S’ampliaran un 20% les places de residència y un 50% la dels centres per a menors tutelats. Serà a partir de l’1 de gener.
Persones grans, joves i famílies desestructurades o accidentats de trànsit integraran bona part de les 825.000 persones que se’n beneficiaran. Catalunya aplicarà a partir de l’1 de gener la Llei de serveis socials, que va obtenir un sí unànime ahir al Parlament.Aviat es publicarà una primera cartera de serveis socials per als anys 2008 i 2009 que ampliarà els que ja estan aprovats. Són els següents: les places en residències i centres de dia de gent gran o de centres ocupacionals per a persones amb discapacitats mentals s’ampliaran un 20%. I almenys, 25.000 ciutadans rebran una atenció setmanal d’1,2 hores per prevenir que desenvolupin discapacitats.

Més teleassistència

El servei d’assistència a domicili per a persones grans s’estèn a 24.000 usuaris. L’ajut a domicili cobrirà el 4% de la població a partir dels 65 anys.

Es produirà un increment del 50% de les places dels centres de menors tutelats per la Generalitat. Creixeran en la mateixa proporció els professionals que avaluen discapacitats o que atenen els menors d’edat.

Hi haurà cinc diplomats en treball social i educació social per cada 15.000 veïns.

Jubilats ansiosos i que no dormen

Prevenir la jubilació podria arribar a estalviar fins a 100.000 euros per persona i any, segons l’estudi Prevenció de la Dependència. Preparació per a la Jubilació, de la fundació Viure i Conviure, elaborat pel doctor Ricardo Moragas. Aquests diners es podrien estalviar amb un programa d’educació per millorar la qualitat de vida. L’estudi també destaca que un 94% dels jubilats catalans pateix insomni i un altre 81%, ansietat. D’altres patologies destacades que afecten el col·lectiu són trastorns digestius (72%) o depressió (76%). Els metges xifren en un any la durada mitjana d’aquests problemes. I recomanen en un 36% dels casos l’exercici físic com a tractament.

6 preguntes sobre...

... La normativa'

1 Per què aquesta llei és la «quarta pota de l’Estat del Benestar»? Perquè garanteix serveis universals, que no depenen de la renda, com ja passa amb les pensions, l’educació i la salut. Caldrà estar empadronat a Catalunya.

2 Quan estarà desenvolupada plenament la llei? Cap al 2015. Fins llavors s’hauran creat 53.000 nous llocs de treball (40.961, tècnics i auxiliars). Ara hi ha censats més de 800.000 catalans beneficiaris de serveis socials. Fins el 2015, se’n donarà cabuda a mig milió.

3 Em puc perdre enmig de la burocràcia? Serà difícil, perquè un professional de referència orientarà, a mode de metge de capçalera, sobre les gestions que hagin de fer i avisarà els usuaris quan hi hagi un nou ajut o servei disponible.

4 Quant costarà? Es passarà dels 843 milions d’euros assignats el 2007 a aquestes partides als 2.063 el 2015 (a preu constant). Fins ara la definició de drets era genèrica i no tenia una assignació als pressupostos suficient.

5 Arribarà per igual? La consellera d’Acció Social, Carme Capdevila, va destacar que els ciutadans hi tindran accés amb independència dels ingressos o del lloc de residència.

6 Què n’opinen els sindicats? CC OO va celebrar la llei i UGT veu bé la llei, però considera que els professionals que hi treballaran no s’equiparen a metges o a d’altres professionals.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento