Comunitat Valenciana

El Consell acusa el Govern de frenar 6 mesos l'arrancada de la Comissió d'Experts per a la reforma de finançament

  • El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha acusat el Govern central de "paralitzar" durant sis mesos la posada en marxa de la Comissió d'Experts estatal per a la reforma del sistema de finançament autonòmic, la creació de la qual va anunciar l'Executiu central el passat 8 d'abril però que, des d'aleshores, "no ha fet res per a configurar-la, convocar-la i que començara a treballar amb la finalitat que, una vegada es conforme el futur Govern, ja tinga els treballs avançats".
Vicent Soler, en atención a los medios este miércoles
Vicent Soler, en atención a los medios este miércoles
EUROPA PRESS
Vicent Soler, en atención a los medios este miércoles

Soler ha indicat en un comunicat que la "inacció" de l'Executiu central durant cinc mesos el va portar a remetre una carta el 7 de setembre al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, "urgint-lo que donara termini a la Comunitat Valenciana per a proposar a un expert i posar en marxa este fòrum".

"Ha passat un mes i ni tan sols s'han dignat a contestar-nos. Els valencians necessitem urgentment un finançament just, però el Govern central no té cap pressa, confirmant que, com va dir (Mariano) Rajoy, té altres prioritats, que no passen per donar solució a la discriminació dels valencians i altres autonomies en el repartiment de recursos econòmics", ha assenyalat Soler.

El titular d'Hisenda ha assenyalat que, després del 8 d'abril, el Ministeri d'Hisenda va traslladar a les autonomies, en el Consell de Política Fiscal i Financera d'este mes, la creació d'esta Comissió d'Experts per a la reforma del sistema de finançament. En aquell moment, el 'president' de la Generalitat, Ximo Puig, va reclamar que este fòrum s'obrira a les comunitats, de manera que estes pogueren proposar experts.

El Ministeri va recollir idea i va traslladar a les autonomies, al CPFF del 28 d'abril, que podrien suggerir noms. "Des d'aleshores, el Govern no ha mogut un dit per a convocar i posar en marxa esta comissió d'experts, a la qual en res afecta la situació d'interinitat", ha criticat.

"Les cartes del senyor Montoro tenen velocitats diferents. Quan es tracta d'estrènyer les femelles a les autonomies arriben en 24 hores. Quan es tracta de contestar als requeriments nostres, per exemple, per a demanar que ens donen termini per a presentar un expert, encara no hem rebut resposta, i això que la petició la formalitzem per carta fa un mes", ha qüestionat el conseller, que cree que "resulta de tot punt ridícul qualsevol retret a la Comunitat Valenciana" en este cas.

"NO ANEM A FER RETALLADES TOT I QUE ELS EXIGISCA EL PP"

D'altra banda, el responsable de la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic també ha exigit al Govern central, "a l'actual o al futur Executiu", que "cobrisca" enguany i en 2017, mitjançant l'aportació extraordinària que correspongui del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA), la desviació de dèficit que incorre la Comunitat Valenciana "com a conseqüència de l'infrafinançament que patixen els valencians, en tant no es dóna una solució a una discriminació econòmica que el mateix Executiu ja reconeix".

"És d'un cinisme inadmissible que el Govern finalment ja admeta, després de molta tasca reivindicativa des de la Generalitat, que estem infrafinançats, però després se seguisca sense donar una solució mitjançant la reforma del model o a través d'una aportació extraordinària", ha indicat Soler, per a agregar: "Si cap d'estes dues opcions es dóna, queda la tercera, el 'mètode PP', que no ens agrada, perquè representa més deute per a la Comunitat, i que és la del FLA extraordinari, que són préstecs que caldrà tornar".

Segons la seua opinió, "arribats a este punt, este FLA extra ha de cobrir tota la desviació del dèficit que és fruit de l'infrafinançament perquè, del contrari, suposaria que el PP a Madrid i a València pretén generar més sofriment als proveïdors i famílies de la Generalitat que tardarien més a cobrar".

"No anem a retallar i espere que el PP valencià i fins i tot el Govern del senyor Rajoy i de Montoro no siguen capaços de exigir-nos-ho. Per això, reclamem al Govern, a l'actual o al futur Executiu, que pague, com ha pagat fins ara, mitjançant FLA extraordinaris, tota la desviació del dèficit que generem a la Comunitat Valenciana com a conseqüència de l'infrafinançament al qual estem sotmesos i que el mateix Govern del senyor Rajoy reconeix", ha asseverat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento