Comunitat Valenciana

El Congrés tramita el tercer intent de reforma de l'Estatut d’Autonomia de la Comunitat

  • La iniciativa que cerca blindar les inversions a la Comunitat porta anys embossada en la Càmera.
  • La possibilitat de noves eleccions deixa en l'aire el calendari per a la seua aprovació.
  • PP, Compromís i PSOE es llancen retrets malgrat la seua coincidència en el vot favorable.
Manolo Mata (PSOE, Isabel Bonig (PP) y Fran Ferri (Compromís)
Manolo Mata (PSOE, Isabel Bonig (PP) y Fran Ferri (Compromís)
CONGRESO
Manolo Mata (PSOE, Isabel Bonig (PP) y Fran Ferri (Compromís)

Els grups parlamentaris del Congrés dels Diputats van donar la benvinguda ahir per tercera vegada a la reforma de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana per a incloure l'anomenada clàusula Camps, que no es va poder acabar d'aprovar en les dues ocasions anteriors per la convocatòria d'eleccions i la dissolució de les Càmeres.

La iniciativa va ser defensada pels tres portaveus triats pels Corts, Manuel Mata (PSPV), Isabel Bonig (PP) i Fran Ferri (Compromís), que van demanar suport perquè la Comunitat tinga en la seua principal llei una clàusula que obligue a l'Estat a invertir en ella l'equivalent al que representa la població valenciana.

Anteriorment, aquesta modificació de l'Estatut va arribar sis vegades al Congrés dels Diputats, però sense èxit. En quatre d'elles, va ser retirada de l'ordre del dia i en les dues últimes, es va admetre a tràmit però en dissoldre's el Congrés per les eleccions va ser necessari repetir el debat i la votació, que van tenir lloc ahir.

En la tribuna, una delegació de les institucions valencianes, inclòs el president de la Generalitat, Ximo Puig, va assistir a l'intens debat, que va derivar en retrets mutus entre els representants del PP, Compromís, PSOE i Ciutadans.

El diputat autonòmic del PSPV Manuel Mata va afirmar que després de 20 anys de govern del PP ara estan convençuts que “la senda que hem emprès és la correcta”, però necessiten millors infraestructures i finançament. Fran Ferri, diputat de Compromís, va coincidir amb Mata en la necessitat de reivindicar “unes inversions justes” i va demanar “que s'acabe amb la discriminació” en infraestructures i finançament.

Isabel Bonig, parlamentària autonòmica del PP, que va recordar que la reforma va ser impulsada pel seu partit, va reclamar tenir els mateixos recursos que la resta de comunitats, al marge de qüestions del passat i del victimisme, i va rebutjar als quals apel·len a aqueixos conceptes, en referència als nacionalistes. A més, els va recriminar la seua “incapacitat” per a “gestionar el present i projectar el futur” i va manifestar que va ser el PSOE qui va aprovar l'actual sistema de finançament en 2009, encara que ara “s'esquincen les vestidures per la infrafinanciació” a la Comunitat.

Gerardo Camps, diputat del PP en el Congrés i exconseller d'Economia, va negar que existisca un informe que apunte que la corrupció haja costat 4.000 milions a l'erari públic valencià, com va dir el diputat per València de Ciutadans Toni Cantó.

La denominada ‘clàusula Camps’

El contingut de la reforma de l'Estatut se centra en l'anomenada clàusula Camps, una disposició que blinda el volum de les inversions estatals a la Comunitat en funció del pes poblacional. Pren el seu nom del expresident que la va impulsar durant el Govern de Zapatero.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento