Comunitat Valenciana

El CIPF desenvolupa nou programari lliure per al maneig de xarxes biològiques

  • El Laboratori de Genòmica Computacional del Centre d'Investigació Príncep Felip (CIPF) i node de l'Institut Nacional de Bioinformàtica, que dirigix el doctor Joaquín Dopazo, ha desenvolupat un nou programari lliure per al maneig de xarxes biològiques juntament amb el Departament de Medicina de la Universitat de Cambridge i l'Hospital Addenbrooke's de Cambridge.

Estes entitats acaben de publicar en Bioinformatics l'article 'Web-based network analysis and visualization using CellMaps', on expliquen l'eina CellMaps un programari lliure que permet monitorar, editar, explorar i analitzar xarxes biològiques així com la integració de metadades, segons ha informat la Generalitat en un comunicat.

CellMaps pot integrar-se en qualsevol lloc web i oferix una aplicació "molt avançada" a nivell gràfic i d'interactivitat. Per a entendre com es relaciona el genotip i l'activitat dels gens amb la malaltia calen eines "eficients" de visualització i anàlisis de xarxes complexes d'interacció de molècules.

L'eina permet visualitzar diferents tipus de xarxes d'interacció entre molècules dins de la cèl·lula. Estes molècules poden ser proteïnes, i diferents tipus d'ARN i metabòlits, per exemple, i les interaccions poden ser físiques, reguladores o funcionals.

Esta xarxa pot ser obtinguda de fonts externes de coneixement, com KEGG (The Kyoto Encyclopedia of Gens and Genomes) o REACTOME o pot ser definida per l'usuari. Sobre esta xarxa poden realitzar-se nombroses operacions i es poden visualitzar propietats de les molècules i estudiar com estes es distribuïxen al llarg de la xarxa. També es poden fer diverses comparacions de xarxes i proves estadístics.

Esta eina oferix un "enorme ventall" de possibilitats d'anàlisis en un entorn "fàcil" de manejar. Les poques eines actuals presenten "limitacions pel que fa a la complexitat de les xarxes que poden analitzar", tot i que CellMaps "pot ser usat de manera independent o pot embeure's fàcilment en qualsevol aplicació de web, permetent que qualsevol base de dades de coneixement o qualsevol eina nova de programari incloguen de manera fàcil el maneig de xarxes biològiques".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento