L'IVAM destina 119.282 euros a la compra d'obra de 8 artistes i augmenta els seus fons realitzats per dones
L'IVAM destina 119.282 euros a la compra d'obra de 8 artistes i augmenta els seus fons realitzats per dones IVAM

Amb estes adquisicions, que ascendixen a un total de 119.282 euros, l'IVAM "manté el seu objectiu de seguir enriquint la seua col·lecció amb treballs realitzats per dones, per artistes valencians o relacionats amb el Mediterrani", explica la institució cultural a través d'un comunicat.

Les al voltant de 50 obres que adquirix enguany l'IVAM, entre fotografies, vídeos, il·lustracions o pintures, responen a quatre línies que marquen el desenvolupament del museu per als pròxims anys: l'art pop, en què s'emmarcarien les peces d'Ángela García i Isabel Oliver; la crònica de la realitat, les de Joaquín Collado i Ximo Berenguer; la multiplicitat d'identitats, les de Yto Barrada i Cabello/Carceller; i el còmic, de Miguel Calatayud.

Les noves adquisicions "s'adeqüen al que marca el pla estratègic 'Fes Cultura': d'una banda per a al potenciació d'artistes valencians, en este cas en matèria d'adquisicions d'un museu com l'IVAM, i, per una altra, per a la potenciació de la igualtat també en matèria cultural en el relatiu a la visualització de les dones a l'art", ha explicat el secretari autonòmic, Albert Girona.

'Composició' (1974), d'Ángela García , i 'Cirurgia', de la sèrie ''La dona' (1970-73), d'Isabel Oliver (València, 1946) són dues obres amb les quals l'IVAM reforçarà tant la seua col·lecció d'art pop com la presència de treballs realitzats per dones entre els seus fons. Tant l'obra de García com la d'Oliver és crítica amb el paper assignat a la dona per la societat. Juntament amb les dues peces que s'adquirixen, les dues artistes cedixen al museu en dipòsit durant cinc anys altres dues pintures cadascuna.

Alhora, l'IVAM adquirirà 28 fotografies de la sèrie 'Barrio Chino' (1972), de Joaquín Collado (València, 1930), que mostren la capacitat d'esta disciplina artística de convertir-se en un document que congela i construïx la memòria col·lectiva, i ajuden a completar el treball d'altres fotògrafs valencians presents en la col·lecció com Cualladó o De Miguel.

GALERIES

Amb l'objectiu de donar suport al treball de les galeries valencianes en el marc d'Obert València, l'Institut Valencià d'Art Modern comprarà a la galeria Espaivisor sis fotografies de Ximo Berenguer (Picanya, 1946) de la sèrie 'El Molí', realitzades entre els anys 1974 i 1976 en el local de varietats barceloní. Este treball documental oferix una visió descarnada dels personatges que freqüentaven este espai de reunió social, política i cultural.

De l'artista d'origen marroquí Yto Barrada (París, 1971) s'adquiriran 'Le Detroit - Projecte de l'estret. Carrer de la Llibertat, Tànger' (2000) i 'Le Detroit - Projecte de l'estret. Túnel, Tànger' (2002), que incorporaran a la col·lecció de l'IVAM una visió contemporània sobre la realitat del Mediterrani i els seus conflictes, amb imatges que aborden la qüestió del trànsit entre les dues ribes.

Una altra de les adquisicions serà el projecte fet específicament per a l'IVAM per Cabello/Carceller compost per dos vídeos 'Lost in transition_un poema performatiu' (2016) i 'Lost in transition_Saray', així com el mateix poema 'Lost in transition_poema' (2016), un treball sobre la construcció de les identitats i els gèneres, que actualment s'exhibix al museu.

ORIGINALS DE CÒMIC

Per primera vegada, l'IVAM compra originals de còmic que entren en relació amb les historietes d'Equip Crònica i Equip Realitat, que des de fa anys formen part de la col·lecció del museu. En este cas es tracta d'una selecció d'obres de 'Peter Petrake' (1971) realitzades en tinta i aquarel·la sobre paper per Miguel Calatayud (Asp, 1942), considerat el gran renovador de la il·lustració en els anys 80, i que s'han exhibit en l'exposició 'VLC. València Línia Clara'.

Consulta aquí más noticias de València.