Les Corts Valencianes acorden que Bonig, Mata i Ferri defensen este dimarts al Congrés la reforma de l'Estatut
Les Corts Valencianes acorden que Bonig, Mata i Ferri defensen este dimarts al Congrés la reforma de l'Estatut COMPROMÍS

Així es mantenen dos dels tres ponents que van acudir ja a defensar esta reforma a la cambra baixa el setembre de 2015 i abril de 2016, Manolo Mata i Fran Ferri.

En el cas del grup popular, en lloc de ser el diputat Jorge Bellver, serà la síndica d'este grup i presidenta del PPCV, Isabel Bonig, com un dels ponents. Per a fer efectiu este canvi, es va decidir que este dilluns se celebraria un ple extraordinari.

En primer lloc s'ha votat la proposta de la Junta de Síndics que siguen tres els diputats que defensen la reforma de l'Estatut, el que ha comptat amb la unanimitat de la Cambra.

Després, l'elecció dels diputats s'ha realitzat mitjançant votació secreta en urna. En concret, Isabel Bonig ha aconseguit 29 vots, els mateixos que Fran Ferri, mentre que Manolo Mata s'ha quedat amb 23. A més, s'ha registrat una papereta en blanc.

La reforma de l'Estatut valencià incorpora una disposició addicional primera que establix que les inversions de l'Estat en la Comunitat siguen equivalents al pes de la seua població, per un període de set anys, coneguda en el seu moment com l'anomenada 'clàusula Camps' pel president autonòmic que la va impulsar, el popular Francisco Camps.

La proposta ha estat aprovada per les Corts Valencianes el 2011 i va passar tota la passada legislatura congelada al Congrés. Finalment va ser tramitada el setembre de 2015 però, en dissoldre's les Corts i celebrar-se eleccions, calia que fora acceptada expressament per les noves Corts, tràmit que va tornar a superar el mes d'abril passat i que haurà de tornar a passar este dimarts.

APROVADA EL 2011

Les Corts Valencianes van aprovar esta reforma el 9 de març de 2011, amb els vots a favor de PP, PSPV i Compromís i l'abstenció de EUPV. Així, el Parlament autonòmic va donar llum verda a la modificació estatutària cinc anys després de la seua aprovació per part de PP i PSPV i després que el Tribunal Constitucional avalara les reformes estatutàries d'Andalusia i Catalunya, en què s'incloïen disposicions addicionals per a garantir un volum permanent i estable d'inversions estatals en estos territoris en funció del pes de la població i el PIB.

Com totes les reformes d'estatuts, la valenciana ha de passar pel Congrés per a la seua aprovació definitiva. Tot i això, des que va entrar al Congrés el 2011, el debat de presa en consideració, ja amb Govern del PP, es va arribar a ajornar en quatre ocasions.

La primera va ser l'abril de 2011, quan el Parlament valencià va demanar que no es realitzara per ser període de precampanya electoral dels comicis autonòmics i trobar-se la Cambra autonòmica ja dissolta. La segona vegada que es va posposar el debat va ser l'abril de 2012, tenint en compte que no s'havien designat els diputats valencians encarregats de la defensa de la reforma.

Després, el setembre de 2013, el llavors president de les Corts, el popular Juan Cotino, va sol·licitar un nou ajornament per a unir esta reforma estatutària a la reducció del nombre de diputats autonòmics que proposava el PP. Finalment, el juliol de 2014 es va demanar un nou ajornament per a unir esta reforma a la resta de modificacions estatutàries.

El juliol de 2015, després del canvi al Consell i en la presidència de les Corts, el nou president de la Cambra, Enric Morera, de Compromís, va cursar un escrit al seu homòleg al Congrés llavors, Jesús Posada, perquè el debat sobre la reforma de l'Estatut poguera celebrar-se el setembre, com finalment va passar.

Consulta aquí más noticias de València.