Yoshinori Ohsumi, guardonat amb el Nobel de Medicina 2016
Yoshinori Ohsumi, guardonat amb el Nobel de Medicina 2016 TOKYO INSTITUTE OF TECHNOLOGY

Oshumi va nàixer el 1945 a Fukuoka al Japó, doctorat per la Universitat de Tòquio en 1974, va passar tres anys a la Universitat Rockefeller, Nova York, els EUA, i retorn a la Universitat de Tòquio, on va establir el seu grup d'investigació en 1988. És des del 2009 professor a l'Institut de Tecnologia de Tòquio.

El concepte d'autofàgia va sorgir durant la dècada de 1960, quan els investigadors van observar per primera vegada que la cèl·lula podria destruir els seus propis continguts tancant-lo en les membranes, la formació de vesícules en forma de sac que van ser transportats a un compartiment de reciclatge, anomenats el lisosoma, per a la degradació.

Les dificultats a l'estudi d'este fenomen van mostrar que se sabia poc fins que, en una sèrie de brillants experiments en la dècada de 1990, Yoshinori Oshumi utilitzara rent per a identificar els gens essencials per a l'autofàgia. A continuació, va passar a dilucidar els mecanismes subjacents de l'autofàgia en el rent i va mostrar que la maquinària sofisticada semblant s'utilitza en les nostres cèl·lules.

Els descobriments d'Oshumi van conduir a un nou paradigma en la comprensió de com la cèl·lula recicla el seu contingut. Els seus descobriments obren el camí per a la comprensió de la importància fonamental de l'autofàgia en molts processos fisiològics, com ara en l'adaptació a la inanició o la resposta a la infecció. Les mutacions en els gens autofàgia poden causar la malaltia, i el procés d'autofàgia està involucrat en una sèrie de condicions com el càncer i malalties neurològiques.

Yoshinori Oshumi havia estat actiu en diverses àrees d'investigació, però en iniciar el seu propi laboratori en 1988, centrat els seus esforços en la degradació de proteïnes en el vacúol, un orgànul que correspon als lisosomes en cèl·lules humanes. Les cèl·lules de rent són relativament fàcils d'estudiar i per tant sovint s'utilitzen com a model per a les cèl·lules humanes. Són particularment útils per a la identificació de gens que són importants en les vies cel·lulars complexes.

Consulta aquí más noticias de València.