Comunitat Valenciana

Auserón es reivindica a  la ciutat de València com a "mediador" amb la música clàssica

  • El cantautor oferirà un concert aquest divendres al Palau de la Música de valència en el qual versiona les seues cançons amb arranjaments simfònics.
  • L'artista ha lamentat l'empobriment de la música popular als mitjans de comunicació i l'escàs suport en els seus espais.
  • El seu objectiu és poder gravar l'espectacle en disc la pròxima primavera i realitzar una gira per Amèrica a la tardor de l'any que ve.
Santiago Auserón presenta 'Vagamundo' en Valencia
Santiago Auserón presenta 'Vagamundo' en Valencia
EUROPA PRESS
Santiago Auserón presenta 'Vagamundo' en Valencia

El cantant i compositor Santiago Auserón s'ha reivindicat este dimecres a València com a "orgullós mediador" entre la música popular i la clàssica, a la qual veu com una "finestra oberta a al que està per vindre" i capaç de "curar tots els mals que està patint la música popular". Així, aspira a aconseguir amb esta simbiosi "arribar a la grandesa de la música clàssica sense perdre el pessic del popular".

L'exfundador de Radio Futura ha presentat el concert 'Vagamundo' que oferirà divendres 30 de setembre a les 20:30 h. al Palau de la Música, un recital en el qual repassarà la seua trajectòria al costat de l'Orquestra de València, amb arranjaments d'Amparo Edo i baix la direcció de Ricardo Casero.

Auserón ha admès que mai s'hauria plantejat pujar a un escenari acompanyat d'una orquestra simfònica fins que se li ha presentat la possibilitat, a la qual ha respost "amb amor i amb passió musical" i que ha suposat per a ell "un màster al·lucinant, gratuït" en "fusió musical" impartit per músics "molt més preparats" que ell, ha assegurat.

El compositor, també conegut com Juan Perro, ha posat en valor el paper de les orquestres simfòniques en el panorama musical actual després d'haver començat a "moure's" i estar "demanant guerra", disposades a acostar-se a les músiques populars, sempre baix les premisses de "rigor a la feina i respecte mutu".

"És molt esperançador, per ací està havent renovació, alguna cosa està passant en músiques que fins ara havien patit la carència del mercat, l'estretor d'accés als mitjans", ha subratllat l'artista, que ha contraposat a esta situació la d'una música popular "en crisi", que patix l'"empobriment i la degradació" a causa del "gran pes dels mitjans a gran escala", que l'han reduït a "mercaderia immediata". Segons la seua opinió, "si no participes en un 'talent xou' estàs sotmès al terrible anatema que la música baixa les audiències".

Per esta raó, considera "un privilegi" poder acostar esta música "degradada" al món simfònic, un pas més en la seua evolució com a cantant. Tot i que admet que ja no té temps per aprendre a ser un intèrpret líric, creu que esta experiència que l'ha portat de gira pel país i a compartir escenari amb diferents orquestres pot influir en la seua faceta de compositor i d'intèrpret en el futur: "Tot es pega una miqueta".

Enguany la gira 'Vagamundo' l'ha portat a nou ciutats i l'objectiu és gravar-la en disc la primavera que ve, completar la gira en 2017 i portar-la a la tardor de l'any que ve a Amèrica. Tot això, ha recalcat, després de penjar el cartell de "no hi ha entrades" en tots els concerts, dels quals destaca la sorpresa que provoca en el públic sentir els seus grans temes en versió simfònica i genera una resposta "molt enèrgica" de l'auditori que fa que els membres de les orquestres s'ho passen "pipa".

Culminació de la seua trajectòria

Reconeix que encara està perfeccionant "algunes coses" perquè amagar al cantant pop "requerix treball" però, tal com ha indicat, està "entrant en una conversa apassionada amb el món de la música clàssica". Este paper de mediador entre dos estils ben diferenciats, ha sostingut, podria ser "la culminació de la trajectòria" de Juan Perro, el qual desitja "comence a ser entès" finalment.

Tant el mateix Auserón com el director Ricardo Casero han coincidit a destacar la qualitat dels arranjaments realitzats per la valenciana Amparo Edo, que ha apostat en l'orquestració per un estil americà "molt de banda sonora".

Alguns dels temes que podran escoltar els assistents són 'Río Negro', 'Pies en el barro', 'Duerme zagal', 'El mirlo del pruno', 'El forastero', 'La misteriosa', 'El carro', 'No más lágrimas', 'Obstinado en mi error' o 'El canto del gallo', entre d'altres.

El Palau es treu "teranyines"

Per la seua banda, la presidenta del Palau de la Música, Glòria Tello, ha assegurat que este és "un concert amb majúscules" que unix "l'excel·lència de l'Orquestra de València i de Santiago Auserón", un "dels millors autors que ha donat este país" i que "ha canviat la història cultural d'Espanya".

Ha recordat que el seu objectiu al capdavant de l'auditori valencià és acostar-la a la ciutadania i atreure nous públics, presentant-lo com "una casa que té molt que oferir-los" i que, a més d'obrir les portes és capaç també d'"obrir la seua ment" i "traure's les teranyines".

En este projecte, ha subratllat, Auserón "encaixava a la perfecció" i s'ha mostrat segura que el resultat serà "brillant".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento