Comunitat Valenciana

La Unió denuncia que l'acord de la UE i Sud-àfrica fa perillar ingressos de més de 124 milions al sector citrícola

  • VALÈNCIA, 27 (EUROPA PRESS)
CAMPOS DE NARANJAS
CAMPOS DE NARANJAS
EUROPA PRESS
CAMPOS DE NARANJAS

La Unió de Llauradors ha denunciat este dimarts que el nou acord comercial entre la Unió Europea i alguns països africans com Sud-àfrica, aprovat pel Parlament Europeu el passat dia 14 de setembre i a falta de ratificació del Consell de Ministres de la UE i dels Governs africans, "posa en perill directament els ingressos de més de 124 milions d'euros per al sector citrícola de la Comunitat Valenciana".

Així ho assenyala un informe elaborat per l'organització agrària, que va a iniciar una campanya de suports entre totes les autoritats i administracions competents en la matèria o "susceptibles de pressionar tant a l'àmbit comunitari com estatal, autonòmic o local".

En este sentit dirigirà un informe "detallant la situació i les mesures a adoptar" a les autoritats de la Comissió Europea en matèria agrària i als eurodiputats espanyols; al Ministeri d'Agricultura, membres de la Comissió d'Agricultura i a tots els diputats i senadors de la Comunitat; els grups de les Corts i ajuntaments valencians situats en zones citrícoles perquè facen propostes de mocions.

Segons ha informat La Unió en un comunicat, fins a enguany, el període d'importació de cítrics procedents de Sud-àfrica finalitzava el 15 d'octubre, però el nou Acord d'Associació Econòmica entre la Unió Europea i els Estats de l'Àfrica Meridional (entre els quals hi ha Sud-àfrica) "amplia el mateix fins al 30 de novembre amb una progressiva disminució anual dels preus d'entrada fins a la seua total desaparició en 2025".

TONES AFECTADES

La Comunitat Valenciana, principal zona productora europea, té un volum de 732.247 tones (18,52% del global de tots els cítrics) de varietats que es vorien directament perjudicades per l'ampliació de període d'importacions i altres 919.593 tones de varietats de mandarines que també podrien vore's afectades "indirectament" amb una disminució de preus en origen per l'increment d'oferta de cítrics en els mercats. El valor de mercat aproximat supera els 124 milions d'euros.

Segons el parer de La Unió, l'ampliació d'este període d'importació "suposa la possibilitat d'entrada d'alts volums de cítrics als últims dies d'estes noves dates, de manera que provoquen la presència de taronges sud-africanes en els mercats fins a més enllà de Nadal, amb clara afecció directa a les produccions europees". "És una eina evident de pressió dels preus a la baixa en origen en mans dels intermediaris", sosté.

TACA NEGRA

A més, destaca l'"amenaça fitosanitària" perquè a Sud-àfrica està present la plaga de la "taca negra" dels cítrics causada per un fong que la convertix en "la principal malaltia fúngica dels agres a escala mundial". Durant 2015 es van detectar a la Unió Europea 45 enviaments de cítrics procedents de Sud-àfrica amb presència d'agents nocius.

Per a pal·liar esta situació, La Unió planteja un nou protocol de relacions comercials amb Sud-àfrica que preveja una sèrie de punts que salvaguarden el cultiu a l'àmbit de la Unió Europea.

Entre estes mesures, es troba l'establiment de quotes d'importació "regressius" en els que les majors quantitats d'importació s'establisquen els mesos de juny a setembre i, a partir d'octubre, "vagen baixant progressivament els volums de cítrics importats a nivells que no pertorben el mercat comunitari quan entren en comercialització les varietats europees".

També sol·licita que hi haja un únic port d'entrada de cítrics procedents de Sud-àfrica a la Unió Europea i, preferiblement, que sigui el de València "per la seua proximitat als punts de reexportació als mercats comunitaris". D'igual manera, reclama la implantació en este port d'inspectors fitosanitaris especialitzats en plagues i malalties de quarantena com la 'taca negra' dels cítrics, que inspeccionen "detingudament" cada enviament procedent de Sud-àfrica i eleven el número aleatori de mostres dels cítrics. També que s'incrementen els controls documentals, d'identitat i fitosanitaris.

La Unió demana així mateix un cos d'inspectors fitosanitaris europeus en els ports d'origen, a càrrec del sector sud-africà, "per aevitar al màxim l'eixida d'enviaments amb presència de la malaltia". Finalment, demanda revisar i millorar, en la mesura del possible, el protocol de transport de cítrics, en especial el referent a temperatures dels contenidors.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento