Comunitat Valenciana

Sanitat eleva a 287 els casos d'infecció per virus Zika, 10 en la Comunitat Valenciana

  • A nivell nacional, són quatre casos més que la setmana passada
  • En dos casos s'ha detectat Zika congènit després que les mares s'infectaren en zones de risc
  • La Comissió de Salut Pública del Sistema Nacional de Salut ha establit un protocol de vigilància epidermològica
Mosquito Aedes aegypti, causante del zika
Mosquito Aedes aegypti, causante del zika
WIKIPEDIA
Mosquito Aedes aegypti, causante del zika

El Ministeri de Sanitat, Servicis Socials i Igualtat ha elevat a 287 el nombre de casos d'infecció per Zika confirmats a Espanya, quatre més que els 283 registrats fins a la setmana passada. D'ells, 10 es van notificar el Comunitat Valenciana i 42 són dones que estaven embarassades en el moment de la presa de mostres, els mateixos que la setmana passada.

Segons l'últim informe de la Xarxa Nacional de Vigilància Epidemiològica publicat este dilluns 26 de setembre, tots són casos importats, en persones procedents o que havien visitat països afectats, llevat del cas autòcton de transmissió per via sexual detectat el mes de juliol passat a la Comunitat de Madrid, on no s'ha detectat la presència del mosquit 'Aedes albopictus'.

En concret, 113 dels casos confirmats d'infecció per virus Zika s'han notificat a Catalunya, 65 a Madrid, 19 a Aragó, 14 a Castella i Lleó, 13 a Andalusia, 12 a Galícia, 10 a la Comunitat Valenciana, 7 a Balears, 7 al País Basc, 7 a La Rioja, 6 a Navarra, 6 a Astúries, 4 a les Canàries, 2 a Múrcia, 1 a Castella-la Manxa i 1 a Extremadura.

Alhora, en dos casos s'ha detectat Zika congènit després que, en les dues ocasions, les mares s'infectaren en zones de risc, informa Sanitat, que en col·laboració amb l'Institut de Salut Carlos III i les comunitats autònomes ha establit una vigilància de casos importats.

Protocol de Sanitat

A primers d'any el Ministeri i els governs autonòmics van acordar a la Comissió de Salut Pública del Sistema Nacional de Salut (SNS) l'aprovació d'un protocol de vigilància epidemiològica del Zika i un pla de preparació i resposta per a estes i altres malalties transmeses per mosquits, que l'abril va ser ratificat en el Consell Interterritorial (CISNS).

Entre d'altres qüestions, es recomana a qualsevol persona que haja estat en alguna zona en la qual existisca el virus posposar vuit setmanes des del seu retorn les relacions sexuals sense protecció amb dones que estiguen embarassades o tinguen intenció de ser-ho, per a evitar un possible contagi a través del semen i donat el possible risc de microcefàlia fetal que encara no s'ha confirmat.

Les dones embarassades que hagen viatjat a països de risc per virus Zika se sotmetran a anàlisis de sang i orina si en tornar a Espanya presenten alguna simptomatologia indicativa de la infecció, segons el protocol de seguiment acordat amb la Societat Espanyola de Ginecologia i Obstetrícia (SEGO).

I en cas si es confirma la presència del virus, es realitzaran ecografies seriades per a controlar el creixement i, sobretot, la morfologia fetal cada dues setmanes, sent imprescindible el concurs d'obstetres avançats en el diagnòstic ecogràfic prenatal i en la sospita diagnòstica d'infecció fetal.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento