Comunitat Valenciana

Un arbre, rap i un miler d'alumnes per a celebrar que "les llengües són diversitat"

  • La inauguració a la seu de la Conselleria d'Educació de l'Arbre dels Llengües; activitats en les quals han participat més d'un miler d'alumnes i un concert a càrrec del grup de rap Atupa són algunes de les activitats amb les quals la Generalitat celebra este dilluns, 26 de setembre, el Dia Europeu dels Llengües.
Ximo Puig en la celebración del Día de las Lenguas
Ximo Puig en la celebración del Día de las Lenguas
EUROPA PRESS
Ximo Puig en la celebración del Día de las Lenguas

A l'acte festiu, celebrat la seu de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport a l'avinguda de Campanar de València, ha assistit el cap del Consell, Ximo Puig, acompanyat pel conseller, Vicent Marzà, i representants institucionals i socials vinculats a la promoció i a la normalització lingüística.

Ximo Puig s'ha barrejat amb els alumnes que han gaudit del concert d'Atupa i, divertit, ha signat autògrafs a multitud de xiquets que s'ho han sol·licitat. Després, ha inaugurat l'Arbre dels Llengües amb un discurs en el qual ha manifestat que "este acte suposa portar el valencià on es mereix, igual com estem fent amb la presentació de la nostra proposta de decret de plurilingüisme, perquè els xiquets i les xiquetes valencians acaben la seua escolaritat sabent les tres llengües". "Un avanç considerable, fet des del diàleg i per a arribar a un gran consens sobre la llengua", ha dit.

Alhora, ha expressat el seu desig que prompte la Comunitat torne a tindre ràdio i televisió públiques valencianes -"espere que les Corts es pronuncien en els pròxims dies", ha puntualitzat-, i alhora ha destacat que les llengües són un símbol de "diversitat davant de la uniformitat". "L'uniforme no servix per menys en la llengua", ha sentenciat.

Per la seua banda, Vicent Marzà ha destacat que "s'ha organitzat un acte conjunt de la comunitat educativa, per a commemorar la riquesa lingüística dels valencians i les valencianes".

PROPOSTES

L'esperit del Dia Internacional de les Llengües s'ha plasmat al Arbre dels Llengües, una escultura col·laborativa creada per Monique Bastiaans i en què participaran en la creació de flors que simbolitzen la diversitat lingüística xiquets i xiquetes de diferents centres educatius. La peça ja està en la seua ubicació definitiva i és una reivindicació de la riquesa que comporta la diversitat lingüística i al mateix temps un homenatge a l'Arbre de la Ciència de Ramon Llull.

A més, més de mil alumnes de 5è de Primària han participat en tallers didàctics i lúdics sobre la llengua de signes, sobre el Portfolio Europeu de les Llengües i de Hip Hop als jardins de la Conselleria. Estes activitats han finalitzat amb un concert del grup valencià Atupa. Paral·lelament, s'ha portat a terme una jornada formativa dirigida al professorat amb competències de plurilingüisme.

COMENÇAMENT DE CURS EN LES EOI

Aprofitant esta efemèride promoguda pel Consell d'Europa, el conseller Vicent Marzà i el director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, Rubén Trenzano, han presentat les novetats per a enguany pel que fa a escoles oficial d'idiomes valencianes.

Entre elles, han destacat l'increment de professorat d'anglès i valencià, amb 40 docents més que el curs anterior; la incorporació de 4 idiomes nous: japonès, neerlandès, romanès i basc; la doble convocatòria de proves de certificació (juny i setembre) a tots els alumnes oficials i lliures; l'augment del temps de docència de les classes, ja que els cursos ordinaris passen de tindre 4 hores a 4,5 hores setmanals i la nova oferta de cursos formatius específics, cursos de destresa oral, reforç, cursos monogràfics, actualització de coneixements de llengües, etc.

A més, "continuant en el procés de revertir les retallades en la qualitat educativa", es produïx una baixada de ràtio de 42 a 35 alumnes en els nivells inicials.

El Dia de les Llengües també ha comptat amb una Jornada Formativa a la mateixa Conselleria, dirigida al professorat amb competències de plurilingüisme. En esta ha participat professorat universitari, de Secundària i de les escoles oficials d'idiomes.

La Jornada ha començat amb una conferència sobre 'Aprenentatge d'anglès amb la plataforma eTwinning', a càrrec de Laura Santamargarita i Marta Úbeda. Ha continuat amb una altra conferència sobre 'Transmissió lingüística intergeneracional', a càrrec de Paula Kasares Corrales, professora de la Universitat Pública de Navarra i membre de l'Euskaltzaindia (Reial Acadèmia de la Llengua Basca).

Després, Vicent Climent-Ferrando ha realitzat una xerrada amb el títol de 'Dia Europeu dels Llengües. De quines llengües?'. La Jornada Formativa ha finalitzat amb unes comunicacions sobre 'El Portfolio Europeu de les Llengües', a càrrec de Joan Monferrer Daudí, Anna Pitarch Gil, M. Rosa Valls Pérez i Antonio Álvarez Platero.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento