Comunitat Valenciana

La moció de censura de Sant Antoni no es tramita després d'expulsar el PP a les dues edils que la van signar

  • (EUROPA PRESS)
Pleno San Antonio de Benagéver
Pleno San Antonio de Benagéver
EUROPA PRESS
Pleno San Antonio de Benagéver

La moció de censura presentada a l'Ajuntament de Sant Antoni de Benaixeve (València) contra l'alcalde de l'Agrupació Independent de Sant Antoni de Benaixeve (Aisab), Enrique Santafosta, no s'ha tramitat finalment este divendres al ple extraordinari convocat a l'efecte ja que les dues regidores del PP que la van signar, al costat dels cinc edils de la Plataforma-Guanyem-Compromís, han estat expulsades ahir del partit i, per tant, han canviat les condicions en les quals es va presentar la iniciativa. D'esta manera, Santafosta seguirà amb la vara de comandament d'este municipi de la comarca de Camp de Túria.

El PP provincial ha explicat que ha expulsat les edils Encarnación Regalado i María José Rico com a "conseqüència del seu interés a seguir endavant amb la moció de censura presentada -el passat 12 de setembre- contra l'alcalde del municipi, contravenint així una ordre expressa del PPVAL, que no compartix la decisió".

Amb la seua suspensió de militància, estes dues edils ja no pertanyen a la formació amb la qual han aconseguit la seua acta de regidor a les eleccions municipals de 2015 i també amb la qual van signar la moció de censura -dels tres representants del PP només la van subscriure totes dues, que ara estan en el grup de no adscrits-.

La Mesa d'Edat constituïda al ple per al debat i votació de la moció de censura ha justificat la decisió de no tramitar-la atenent al canvi de circumstàncies i a l'informe emès pel secretari de l'Ajuntament, Ismael Asensio, que recorda que la Llei de Règim Electoral General explica que "quan algun dels regidors proposants de la moció hi haja deixat de pertànyer, per qualsevol causa, al grup polític municipal al qual es va adscriure al començament del seu mandat" la majoria exigida perquè la iniciativa prospere "es vorà incrementada al mateix nombre de regidors que es troben en tals circumstàncies".

Inicialment, la moció de censura podria haver prosperat amb la majoria absoluta de la corporació, set vots -amb els quals va ser presentada-, però, després de l'expulsió de les dues regidores del PP, es necessitaven nou vots, els set de la majoria i els dos d'estes dues edils, per la qual cosa no es complien els "requisits necessaris". El candidat proposat en esta iniciativa per a substituir Santafosta com a primer edil era Ramón Orozco, de la Plataforma-Guanyem-Compromís.

EN MINORIA

La corporació local de Sant Antoni de Benaixeve la conformen després de les eleccions municipals de 2015 quatre representants d'Aisab, cinc de la Plataforma-Guanyem-Compromís, un del PSOE, un del PP i les dues suspeses de militància d'esta formació. Aisab governa la població en minoria gràcies a l'abstenció mostrada per al seu moment pel PP.

La sessió plenària, que ha tingut lloc al migdia, ha durat uns quinze minuts i ha estat seguida per nombrós públic que ha omplit el saló de plens. La convocatòria s'ha iniciat amb la intervenció del secretari municipal, qui ha llegit l'informe que ha realitzat sobre el compliment de procediment legal de la moció de censura, la primera presentada a la localitat.

"ACTE IL·LÒGIC"

Després de concloure la sessió, Enrique Santafosta ha rebut abraçades per part dels altres edils d'Aisab, així com aplaudiments de part del públic assistent. Després d'això, el responsable municipal s'ha dirigit al centre de l'hemicicle, mirant cap al públic, per a agrair les "múltiples mostres de suport" rebudes este divendres i als últims dies.

Alhora, ha valorat que el PP, atès la "regeneració democràtica" i la presa de "decisions valentes" que predica en el seu favor, haja decidit expulsar les dos edils del seu grup que ratifiquen la moció de censura per a mostrar el seu rebutjat a "un acte il·lògic, fora de lloc, de temps, de formes i sense arguments". L'alcalde ha dit que els signants de la moció s'han quedat "sols".

Santafosta, que ha reiterat la seua perplexitat davant d'esta iniciativa i ha dit que no respon a "criteris objectius", ha destacat el "treball ben fet" pel seu equip a l'últim any i mig per a atendre un Ajuntament en una situació "molt difícil" i "corregir el rumb de moltes coses". Ha assegurat també que seguirà "treballant cada dia" per Sant Antoni de Benaixeve i, "com des del principi de la legislatura, estenent la mà a tots els grups" municipals i "intentant arribar a consensos".

"POSICIÓ CORRECTA"

Pel seu costat, Ramón Orozco ha indicat després del ple que en haver-se "alterat les condicions" inicials "la posició correcta era no acabar el procediment" i no tramitar la moció. En este cas, cabria la possibilitat de tornar a presentar una iniciativa d'este tipus en esta mateixa legislatura però amb l'exigència de nou vots per prosperar si les circumstàncies de la corporació són les actuals.

Orozco, que ha indicat que no sap "encara" si haurà una segona moció de censura, ha considerat que amb l'expulsió dels dos edils del PP este partit "ha recolzat Aisab" i mostrat que "la dreta dóna suport a la dreta", impedint "la implantació d'un govern de forces progressistes". La seua formació estudia la possibilitat de presentar un recurs contra l'acte administratiu adoptat al ple esta jornada.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento