Comunitat Valenciana

L'Ajuntament de València modifica la zonificació tributària de les terrasses i manté l'actualització de l'IBI

  • VALÈNCIA, 21 (EUROPA PRESS)

L'equip de Govern de l'Ajuntament de València ha presentat este dimecres el projecte d'ordenances fiscals per al 2017, que inclou una modificació de la zonificació de la ciutat en l'ordenança que regula les taxes a pagar per les terrasses i manté l'actualització de l'IBI, que afectarà el 4% dels comerços.

Els regidors Jordi Peris, Ramón Vilar i Carlos Galiana han presentat este projecte, que segons han explicat pretén impulsar l'economia i la feina, la protecció del medi ambient i l'equitat tributària.

Pel que fa a l'Ordenança Fiscal Reguladora de les Taxes per Ocupació de Terrenys d'Ús Públic amb Taules i Cadires, Vilar ha explicat la nova estructura, que modifica la zonificació de la ciutat a efectes tributaris.

Les noves zones s'han establit en funció dels estudis realitzats per la Universitat Politècnica de València i de les dues zones que existien fins ara (Zona Extra i Zona Resta Ciutat) es passa a tres (Zones 1, 2 i 3). Tal com ha explicat Jordi Peris, un 89% de les terrasses no voran incrementat el seu rebut i fins i tot al 30% d'elles se'ls reduirà.

L'Ordenança Fiscal Reguladora de les Taxes per Utilització Privativa o Aprofitament Especial d'Instal·lacions Municipals, Edificis i Espais Públics preveu tota la ciutat, un altre cop d'acord amb este estudi de la Politècnica: plaça de l'Ajuntament, plaça de la Verge, el Tram IX del Jardí del Túria i Vivers. Les bonificacions i exempcions previstes en l'anterior Ordenança Fiscal es mantenen.

UTILITZACIÓ DE L'ESPAI PER A SERVICIS DE TELEFONIA MÒBIL

Una de les novetats que han donat a conèixer els representants de l'Equip de Govern és l'Ordenança Fiscal Reguladora de la utilització de l'espai públic per servicis de Telefonia Mòbil, que s'establix en virtut de la sentència del Tribunal Suprem de 20 de maig de 2016, i que gravarà l'ús privatiu o l'aprofitament especial del terra, vol i subsòl de la via pública a favor d'empreses explotadores de servicis de telefonia mòbil.

Tal com ha explicat Peris, es calcula que els ingressos derivats d'esta aplicació podrien arribar als 7 milions d'euros.

IMPOST SOBRE BÉNS IMMOBLES

El regidor de Comerç, Carlos Galiana, ha explicat la decisió de la Junta de Govern Local de mantindre l'actualització i els principis de redistribució en l'aplicació de l'Impost de Béns Immobles (IBI), que continuarà tal s'ha aprovat per a 2016.

Tal com ha recordat el portaveu de l'Equip de Govern, Jordi Peris, l'esmentada actualització sol afecta el 4% dels comerços de la ciutat: d'ells, el 90% té una facturació de més d'1 milió d'euros, el 30% són bancs, i gairebé un 15% grans superfícies. En este 4%, a més, hi ha un terç de locals que pertany a bancs i asseguradores, i al voltant d'un 15%, a grans distribuïdors.

Galiana ha explicat que des del Servici de Comerç s'està elaborant un Pla de Dinamització del Comerç Local de València, en línia amb les aportacions que l'Associació de Comerciants del Centre Històric va fer durant el Debat sobre l'Estat de la Ciutat. Així, s'impulsarà un disseny conjunt de l'estratègia turística i comercial la connexió entre les zones comercials urbanes, el suport a les pimes, i l'equilibri entre els espais públics.

El regidor d'Hisenda, Ramón Vilar, ha conclòs l'exposició de les noves ordenances, subratllant una altra de les novetats: que el pagament fraccionat s'aplicarà de manera automàtica, sense que calga reiterar la petició cada any.

REDISTRIBUIR ELS IMPOSTOS

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha reiterat este dimecres, després de preguntar-li per l'Impost de Béns Immobles (IBI) i els canvis en la taxa de les terrasses dels establiments d'hostaleria, la intenció del seu equip de govern, conformat per Compromís, PSPV i València en Comú, que "els que més tenen paguen més". "No entenem que abaixar els impostos siga progressista, el que és progressista és redistribuir els impostos en activitats que compartim", ha assenyalat.

Ribó s'ha pronunciat d'esta manera després de signar amb la consellera d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, un conveni per a garantir l'arribada dels autobusos de l'Empresa Municipal de Transports (EMT) a poblacions de la seua àrea metropolitana com Alboraia, Montcada, Vinalesa i Paterna.

Respecte a l'IBI i els canvis per a augmentar-lo en el cas dels comerços més grans, ha repetit que el 96% dels negocis de la ciutat pagarà el mateix IBI pels seus locals que fins a hui. Alhora, ha assenyalat que el 4% restant, aquells amb un valor cadastral més de 250.000 euros, contribuiran en proporció a les seues capacitats.

L'alcalde ha comentat també que a la Junta de Govern Local, el PSPV, que dirigix a través de l'edil Ramón Vilar la Regidoria d'Hisenda, ha plantejat que el valor cadastral citat s'incrementarà de 250.000 euros a 350.000 euros però ha indicat que la proposta ha estat rebutjada pels altres dos integrants de l 'executiu local.

"Ni Compromís ni València en Comú hem acceptat esta proposta perquè partim que la immensa majoria del comerç, sobretot, tot el xicotet comerç, està al 96% al qual no se li va tocar l'IBI l'any passat i que es queda com estava", ha assenyalat el responsable municipal, que ha afegit que esta "diferència d'opinió" s'ha resolt.

Joan Ribó ha afegit que la idea del seu equip és "que els que més tenen paguen un poc més", així com "fer polítiques actives de comerç" més que "disminuir els impostos de manera general". L'alcalde ha afegit que "cal potenciar el comerç, sobretot, el de proximitat, el cultural i el que no sigui fotocòpia d'altres comerços" i ha compartit, en aquest sentit, els arguments plantejat este dijous en el Debat sobre l'Estat de la Ciutat del president dels comerciants del centre històric, Rafael Torres.

RECURSOS A POTENCIAR EL XICOTET COMERÇ

"Preferim dedicar el que paguen els que més tenen, els comerços més potents, a fomentar el comerç local", ha plantejat l'alcalde, després del que ha apostat per "dedicar estos recursos i altres dels pressupostos de 2017 a potenciar, en coses específiques, el comerç local".

El primer edil ha apuntat que ha encarregat al regidor de Comerç, Carlos Galiana, que estes línies d'ajuda s'acorden "amb els comerciants del centre històric" i "amb els xicotets comerços" per "vore en quina direcció plantejar-les".

TRES ZONES DE TERRASSES

D'altra banda, respecte a la taxa per a les terrasses, Ribó ha explicat que fins ara havia els impostos que pagaven les de tota la ciutat eren gairebé similars, "de manera que les d'Orriols, o les de Natzaret, cotitzaven no el mateix però gairebé el mateix que les del centre".

El responsable municipal ha indicat que per a evitar esta situació s'ha decidit "dividir la ciutat en tres grans zones", amb un primer anell on està el turisme -el centre-, un segon amb zones com Russafa, i un tercer per a la resta. "Així, es baixa un poc les de la zona exterior i es puja un poc les del centre" perquè "també els que tenen més rendiment de les terrasses, les zones més turístiques, paguen més", ha exposat.

Ribó ha afegit que la intenció és també "que la gent sàpiga que una terrassa té un valor" i que s'ha de delimitar el seu espai "al que es necessita" per no ocupar més espai públic del necessari. Sobre esta qüestió, l'alcalde ha dit que hi ha "moltes queixes" de veïns o de persones amb mobilitat reduïda per "problemes de circulació".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento