En una nova compareixença del Centre de Coordinació d’Operacións Ferroviàries a Catalunya (CECOF), el secretari d’Estat, Víctor Morlán, va anunciar ahir diverses actuacions per reparar infraestructures ferroviàries que afectaran, segons Adif, com a mínim a tres línies de Rodalies a partir del proper desembre.

La primera actuació suposarà posar «vies sense juntes» a les bifurcacions d’Aragó–Sagrera i Aragó–Estació de França i comportarà canviar vies en cinc quilòmetres de la xarxa de Rodalies de Renfe.

Avaries elèctriques

La intervenció prevista reduirà una de les avaries més habituals que afecta el subministrament elèctric i de senyalització, causada per curtcircuïts propiciats per les espurnes de ferro i la brutícia acumulada als encreuaments de vies. També s’aprofitarà per canviar les catenàries dins els túnels de Barcelona. Passaran a ser rígides per evitar «enganxaments al pantògraf».

Fonts d’Adif van detallar a 20 minutos que aquestes obres anunciades afectaran a tres línies de Rodalies: la C10 (Estació de França–Aeroport), la C1 (Maçanet–Hospitalet) i la C2 (Maçanet–Sant Vicenç de Calders).

Retards per incivisme

Entre el 37% i el 40% de les incidències ferroviàries venen donades per atropellaments, actituds incíviques i actes vandàlics, segons Morlán.

Per això, va anunciar una campanya que recordarà dins els trens les conseqüències d’actes com els de la darrera setmana, quan set trens van patir retards per estirar l’alarma sense justificació i  vuit per apedregaments i trencament de vidres.

Restablert el servei nocturn

La línia entre L’Hospitalet, Sants i Plaça Catalunya va recuperar ahir el seu ritme nocturn habitual, amb la incorporació d’una desena de trens afectats des de primavera. Entre les 23.30 hores i la sortida del primer tren matinal, a les 5.20 h, es restableixen un total de 10 recorreguts de Rodalies i un de mitja distància. Amb això, el darrer tren de la línia C1, arriba a L’Hospitalet a les 23.31 hores, sortint des de Calella a les 22.13 h. El darrer tren en aquesta línia sortirà a les 00.02 h i morirà a Mataró. Víctor Morlán també va anunciar l’apertura de la línia Ripoll-Ribes de Freser.

Nou servei sms

Ahir va entrar en funcionament: Per conèixer si la línia de tren a utilitzar pateix alguna afectació es pot trucar al 7307, amb les sigles BCN seguides d’un espai i el número de línia.

Informació: En la resposta, s’informa de les afectacions en la línia i del temps d’espera.

En diversos idiomes: La resposta, de moment només arriba en castellà, però en 90 dies també es podrà rebre en català.

Quin cost té?: Per a l’usuari el cost de la consulta és de 0,15 euros.

Altra modalitat: Un altre servei –de subscripció gratuita– funcionarà des del 15 d’octubre. Per rebre les incidències al mòbil s’ha d’omplir un formulari a www.renfe.com.