Comunitat Valenciana

Denuncien que un institut de València no permet entrar a classe a una alumna musulmana per portar hijab

  • VALÈNCIA, 16 (EUROPA PRESS)

Un institut d'educació secundària de València impedix des de fa una setmana acudir a classe a una alumna musulmana per portar hijab -el mocador que cobrix el cap-, segons denuncia SOS Racisme del País Valencià, que ha rebut la queixa de la jove, compartida amb altres organitzacions com Moviment per la Intolerància, Centre Cultural Islàmic de València i Plataforma contra la Islamofòbia.

Segons relata SOS Racisme en un comunicat, dijous passat, 8 de setembre, data de començament de les classes, l'alumna va rebre la telefonada del director del centre, qui "en termes taxatius la va instar a treure's el mocador, i li va advertir que l'endemà no podria entrar en classe si ho portava".

De seguida, es va posar en contacte amb les organitzacions, que van presentar una queixa davant del Síndic de Greuges i davant del Defensor del Poble i es van posar en contacte amb la Conselleria d'Educació, que va enviar a l'Inspector de zona per a comprovar els fets i la negativa de la direcció del centre". Comprovada esta, agreguen, el director ha estat citat al despatx de l'inspector en cap, per instar-lo que canviés la seva actitud.

El responsable del centre va al·legar "una interpretació literal i tancada d'un article del reglament del centre que impedix als alumnes portar res al cap, norma que va nàixer per a impedir que estigueren en classe amb gorres i barrets que pogueren ocultar la seua cara, cosa que no se li pot atribuir al mocador".

SOS Rascisme lamenta que "de res ha servit" dir-li al director que esta norma, "de rang menor, ha de ser interpretada de manera adequada i conforme als drets fonamentals de la persona, entre els quals hi ha els drets a la llibertat religiosa i d'expressió", per la qual cosa la seua negativa a admetre una interpretació flexible del reglament es manté.

"NO ÉS UN CAS AÏLLAT"

Les organitzacions han instat alhora a la direcció del centre a modificar la seua actitud, "en ares que l'alumna puga acudir a classe, conforme al seu dret, el que se li ve impedint ja durant tota una setmana, i s'ha sol·licitat mantindre una reunió amb la Conselleria, tenint en compte que este no és un cas aïllat, sinó que és com a mínim la cinquena ocasió que es produïx el problema en este centre, problema que es repetix a més amb assiduïtat en altres centres de la Comunitat Valenciana".

"Hem reivindicat del centre que realitze una interpretació adequada i flexible del seu propi reglament, que permeta a les alumnes musulmanes expressar la seua identitat religiosa de la forma que els semble, sense obstruir el funcionament del centre, tal com permet un mocador al cap que no tapa la cara. La tossuda negativa de la direcció del centre només pot ser motivada per una islamofòbia soterrada, res adequada per a l'educació dels nostres joves en la pluralitat i la tolerància", lamenten.

En la mateixa línia, recalquen que el mocador "no és una peça que impedisca vore la seua cara, ni destorba la seua identificació, ni res semblant, té una significació única i exclusivament d'expressió d'identitat religiosa. L'alumna és de nacionalitat espanyola i nascuda a Espanya".

MEDIACIÓ DE LA CONSELLERIA D'EDUCACIÓ

Per la seua banda, la vicepresidenta de la Generalitat Valenciana i consellera d'Igualtat, Mónica Oltra, s'ha mostrat segura -preguntada pels mitjans per este tema en la roda de premsa posterior al ple del Consell- que de la Conselleria d'Educació està mediant en este tema.

"Vaig a parlar com a consellera: un dels nostres comesos és la diversitat religiosa i en el cas del mocador al cap és un símbol religiós, també cultural i de gènere, com quan posem pendents a les xiquetes en nàixer. Hem de ser molt curosos amb la llibertat religiosa, la diversitat cultural, la llibertat a la pròpia imatge; les estètiques són diverses als instituts", ha raonat.

"IGUALS EN LA DIVERSITAT"

Oltra ha afegit que "el mocador al cap no suposa cap denigració col·lectiva ni individual". "Però obligar algú a treure's el mocador -ha prosseguit- crec que pot entrar en conflicte amb article 14 de la Constitució i crec que hem de ser respectuosos amb la diversitat. Hem de ser iguals en la diversitat", ha advocat.

I en la mateixa línia ha subratllat: "No hi ha un patró estètic que ens uniforme, no voldria viure en una societat així. Al marge que com a consellera no vull que ningú i menys dones es posen una cosa que no vullguen, però tampoc vull que a cap dona se li obligue a traure's alguna cosa, estem parlant del mocador, que no vol traure's".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento