Comunitat Valenciana

La CEV constata que l'economia valenciana seguix creixent a l'1% però advertix que la incertesa política "no ajuda"

  • L'economia valenciana va mantindre durant el segon trimestre de l'any un ritme de creixement pròxim a l'1% en taxa trimestral, de manera que seguix sostenint el vigor mostrat en els trimestres anteriors. Tot i això, malgrat els favorables ritmes d'avanç en la majoria dels agregats macroeconòmics, l'elevada taxa d'atur i els menors nivells de renda disponible endarrerixen la percepció de l'eixida definitiva de la crisi.

A més, advertix que "la incertesa política no està ajudant a fomentar l'activitat econòmica ni a generar feina". "Moltes inversions privades -apunten des de l'entitat- estan en espera que s'aclarisca la incertesa sobre la continuïtat de les reformes estructurals".

Així ho assenyala la Confederació Empresarial Valenciana (CEV) en el seu 'Informe de conjuntura i perspectives econòmiques-setembre 2016'. Segons l'organització, durant un trimestre més, el dinamisme de les empreses valencianes en els mercats exteriors va sustentar gran part de l'activitat de la nostra economia real. En paral·lel, el principal component de la demanda interna privada -el consum de les llars- va mantindre la seua millora. La inversió privada va accentuar el seu dinamisme, sobretot en béns d'equip.

A l'àmbit públic destaquen "l'absència en la inversió, que va continuar penetrant en terreny contractor, així com un consum públic menor". Les expectatives sobre el consum de les llars i la inversió empresarial són positives, tot i que s'entreveu una tendència a l'alentiment.

Pel costat de l'oferta, prosseguixen, es va interrompre el panorama sectorial, que fins al primer trimestre era cada vegada més homogeni i sòlid. Els sectors primari i construcció van presentar taxes de creixement trimestrals inferiors a les del trimestre anterior (fins i tot negatives), mentre que els sectors servicis i industrial van avançar amb major dinamisme. Tot i això, en taxa anual tots els sectors van continuar en zona positiva.

Han destacat les branques i empreses més bolcades cap a increments en els seus nivells de productivitat i amb major enfocament cap a la internacionalització i la innovació que, en termes generals, van mostrar millors índexs d'activitat. L'agricultura valenciana es veu seriosament afectada per l'extrema sequera, les temperatures anormalment altes i l'augment dels seus costos. Dins del sector secundari, la indústria manufacturera ha alentit el seu dinamisme.

BRANQUES AMB MILLOR COMPORTAMENT

Les branques que millor comportament han mostrat han estat maquinària i equip, tèxtil i confecció, fusta i rajoles. En sentit contrari han evolucionat cuir i calçat, material i equip elèctric, electrònic, informàtic i òptic i manufactures diverses. Tot i això, en el seu conjunt, l'activitat industrial va evolucionar i va mostrar millors perspectives que la mitjana nacional.

Pel que fa a l'activitat en la construcció, va continuar mostrant cert dinamisme en la compravenda d'habitatges nous, tot i que seguix predominant la compravenda d'habitatges usades. També el nombre de visats d'habitatge va créixer. Les licitacions d'obra pública van mostrar un repunt al juny. Gràcies a este, entre gener i juny el seu creixement es va situar al 7,84%.

El sector servicis en el seu conjunt ha sostingut la seua activitat durant el segon trimestre de l'any en taxes entorn del 5%, mostrant més dinamisme en els sectors relacionats amb les activitats professionals, científiques i tècniques, així com informació i comunicacions i hostaleria.

El sector comerç va continuar mostrant dinamisme, primant la branca no alimentària. Les vendes de vehicles van continuar mostrant un notable avanç gràcies al pla PIVE, que va acabar al juliol . El comerç en el seu conjunt va mantindre les seues expectatives favorables, però molt dependents del restabliment de l'estabilitat política. El sector turístic ha viscut un estiu "rècord", més positiu en allotjament que en hostaleria.

La branca hotelera millora a tots els seus paràmetres. Per part seua, la branca de transports i emmagatzematge va mantindre un perfil baix durant el segon trimestre de l'any i va mostrar dades lleugerament inferiors a la mitjana nacional.

La demanda externa va continuar evolucionant favorablement, en gran part gràcies a l'esforç fet per les empreses per a incrementar el valor de les exportacions i aprofundir els seus processos d'internacionalització. A l'acumulat gener-juny, les exportacions de la nostra Comunitat van créixer un 8,9% i les importacions un 5,0%. Com a resultat, la taxa de cobertura acumulada es va situar el juny al 123,5%. Ha destacat el fort impuls d'automòbils, aliments, semimanufactures no químiques i productes químics. Gràcies a les baixes cotitzacions del preu del petroli, les importacions en petroli i derivats han baixat en un 26,7% en taxa anual.

Malgrat l'alentiment del comerç internacional, en la nostra Comunitat les expectatives sobre el sector exterior es mantenen favorables. Per part seua, el Brexit tindrà a mitjà termini repercussions negatives tant sobre el nostre comerç exterior de béns (el R.U.es el tercer destí de les nostres exportacions) com sobre el turisme (el R.U.es el primer mercat turístic emissor).

A l'àmbit laboral, l'atur ha baixat durant el segon trimestre de 2016 en un 6,95% en taxa anual. Segons l'EPA del segon trimestre, el nombre de desocupats en la nostra Comunitat es va situar en 519.600 persones, fixant la taxa d'atur al 21,30%.

L'atur ha baixat el juliol, però va tornar a apujar l'agost, situant-se en la nostra Comunitat en 437.569 desocupats. Tot i això, en termes interanuals, l'atur ha baixat l'agost en 43.925 persones. En paral·lel, el nombre d'afiliats a la Seguretat Social es va situar en 1.697.090 afiliats. La inflació va moderar la seua sendera negativa, situant-se l'agost al (-0,1%) en taxa anual i la inflació subjacent al 0,7%. Les previsions apunten que l'any finalitze amb una taxa mitjana anual del (-0,3%). Respecte al futur, els registres indiquen que la nostra economia continua avançant i consolida una sendera de creixement cada vegada més robusta, tot i que el sector públic és molt dependent del dèficit i el deute.

L'avanç del PIB durant el tercer trimestre de 2016 ha estat lleugerament inferior al dels trimestres anteriors, però per damunt de la mitjana nacional i a més del doble que la zona euro i la Unió Europea. La demanda interna i l'externa seguiran creixent, tot i que a ritmes lleugerament inferiors.

Des del punt de vista de l'oferta, les empreses hauran de continuar apostant per les palanques estratègiques de la innovació i la internacionalització per a consolidar i afermar les millores de productivitat i competitivitat. "Amb tot, la incertesa política no està ajudant a fomentar l'activitat econòmica ni a generar feina. Moltes inversions privades estan en espera que s'aclarisca la incertesa sobre la continuïtat de les reformes estructurals", conclou.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento