Comunitat Valenciana

L'AVL atorga la seua màxima distinció al filòleg castellonenc Germà Colón i Doménech

  • L'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) ha concedit enguany la seua màxima distinció acadèmica, la Medalla de la institució normativa, al filòleg de Castelló Germà Colón i Doménech per la seua "inqüestionable" trajectòria professional erudita i la "valia" del seu treball i les seues aportacions científiques al camp de la filologia.
El profesor ya fue galardonado por la UJI y nombrado su Hijo Predilecto
El profesor ya fue galardonado por la UJI y nombrado su Hijo Predilecto
UJI
El profesor ya fue galardonado por la UJI y nombrado su Hijo Predilecto

Esta distinció va ser creada l'any passat amb la finalitat de reconèixer els mèrits de persones, físiques o jurídiques que han fet aportacions valuoses al valencià, segons ha informat l'entitat en un comunicat.

L'elecció del professor Colón ha comptat amb el suport dels òrgans de govern de l'AVL, que han valorat l'"inqüestionable" trajectòria professional erudita i la "valia" de la seua tasca filològica i les seues aportacions científiques, raons que ho han fet mereixedor i beneficiari de la màxima distinció acadèmica.

En el seu dictamen, l'ens ha destacat la investigació lingüística del castellonenc dins del camp de la filologia romànica i especialment de filologia catalana i occitana o d'etimologia francesa o de lingüística espanyola.

Als seus 88 anys, Germà Colón -integrant de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona, l'Institut d'Estudis Catalans i la Real Academia Española-, continua treballant en diversos àmbits de la lingüística, la cultura humanística i l'erudició.

Els últims anys, diverses universitats, acadèmies i societats científiques han reconegut públicament la importància de la seua obra científica i pedagògica. Així, les institucions universitàries públiques de València (1984), Alacant (1991), Castelló (1993) i l'Autònoma de Barcelona (2003) li han atorgat el títol de doctor 'honoris causa'.

També ha estat guardonat amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (1985), el premi Sanchis Guarner de la Fundació Jaume I (1987) i la Gran Cruz de Alfonso X el Sabio (1999), entre d'altres.

L'AVL va atorgar el març del 2015 la seua primera Medalla, a títol pòstum, a l'acadèmic Pere Maria Orts i Bosch -erudit de la història, la cultura i la llengua dels valencians- mort un mes abans.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento