Comunitat Valenciana

El MuVIM recorre les ciutats en les quals Gomis va traçar la seua obra perquè siga "més il·lustre i menys oblidat"

  • El Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (MuVIM) acull un recorregut per les ciutats en les quals va transcórrer la trajectòria vital i artística de l'artista valencià José Melchor Gomis -autor, entre d'altres peces, de l'Himne de Reg- perquè "els valencians fem que els nostres artistes il·lustres siguen cada vegada més il·lustres i menys oblidats", ja que el compositor ha estat un "músic reconegut en el seu temps i oblidat després".
Exposición 'Les ciutats del músic' en el MuVIM
Exposición 'Les ciutats del músic' en el MuVIM
EUROPA PRESS
Exposición 'Les ciutats del músic' en el MuVIM

Així ho han expressat este dijous el president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, el director del MuVIM, Rafael Company, i el comissari de la mostra, Ignasi Gironés, en la inauguració de l'exposició 'Les ciutats del músic', amb motiu de l''Any Gomis', 225 anys després del naixement del músic.

Es tracta d'una mostra que busca presentar "la vida d'un personatge molt implicat en la modernitat", que va haver d'exiliar-se i ho va fer als "epicentres de la cultura europea". Es busca, d'esta manera, "conèixer el personatge, les ciutats en les quals va viure i la seua obra", segons ha explicat el president de la corporació provincial. Per això, a més d'esta exposició itinerant que ha iniciat el seu camí a Ontinyent (València), la ciutat natal de l'artista, continua a València i després partirà cap a Madrid, s'oferiran conferències i s'editarà un disc amb l'obra del compositor.

El comissari de la mostra ha explicat que el recorregut de 'Les ciutats del músic' comença a Ontinyent, en el seu lloc natal, "el més nostàlgic"; seguix a València, "en el moment en el qual es produïx el seu moment de transformació; després passa per Madrid, on Gomis "va desplegar el seu univers més polític i el seu compromís amb les llibertats que el van portar a l'exili", i finalitza a París i Londres, moment en el qual va desenvolupar "la seua més prolífica vida professional, amb èxits i fracassos".

"PERIFÈRIA MENTAL"

Rafael Company, director del centre museístic, ha argumentat que esta mostra "recorda un dels grans drames dels valencians: tindre reconeixement a França i ser desconeguts en la seua terra". A més, ha afirmat que el compositor d'Ontinyent "va patir un exili per la coherència de les seues idees" i ho va fer "en els epicentres de la cultura europea". "Col·loca el centre a personatges que han estat en la perifèria mental, que no estan en la memòria col·lectiva", ha postil·lat.

D'altra banda, el comissari de l'exposició ha explicat que busquen "portar a Ontinyent i a Gomis a València". En la mateixa línia, el director del MuVIM ha dit que el centre "té l'obligació d'unir-se amb les capitals de la comarca de dues formes, amb mostres itinerants i acollint exposicions que sorgixen dels pobles". Rodríguez, finalment, ha expressat el seu "orgull com a president de la Diputació i com a alcalde d'Ontinyent per a donar a conèixer la vida d'un il·lustre valencià i ontinyentí".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento