Comunitat Valenciana

Puig repassa debilitats i capacitats de la Comunitat i advoca per un "renaixement" amb una vintena de mesures

  • El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha repassat durant el seu primer Debat de Política General les "debilitats i hipoteques" de la Generalitat, així com les seues "capacitats". Alhora, ha explicat que el Consell treballa per a passar "de la reparació a la reconstrucció i d'esta a un nou renaixement".
Puig en la tribuna de las Corts
Puig en la tribuna de las Corts
EUROPA PRESS
Puig en la tribuna de las Corts

Ximo Puig ha iniciat este dimecres el Debat de Política General en les Corts, amb la seua declaració que ha pronunciat durant una mica més d'una hora i mitja i en què ha plantejat una vintena de mesures.

"Superar les debilitats i les hipoteques ens ha de conduir a una etapa de reconstrucció", ha destacat el cap del Consell, qui ha assegurat que després de 15 mesos al capdavant de la Generalitat, el seu Govern ha aconseguit "aixecar" les "hipoteques econòmica, social i reputacional" que, segons ha assenyalat, tenia la Comunitat després de 20 anys d'executius del PP.

A més, ha destacat que la Generalitat "ha deixat de ser el lloc on eren els que s'aprofitaven dels recursos de tots", i ha assegurat que l'actual Consell "no tolerarà mai cap símptoma de corrupció".

Al començament de la seua intervenció, s'ha referit que les "incerteses" d'Espanya i la Unió Europea condicionen el marc actual. Respecte al marc comunitari, ha fet al·lusió a la crisi dels refugiats i al Brexit i ha advertit que "o Europa es reforça fidel als seus principis o comença una nova decadència".

Pel que fa a Espanya, ha destacat que "portem nou mesos de campanya electoral gairebé perpètua i sense Govern", i ha ressaltat que "Espanya necessita virar a la bona política, la que aporta idees i solucions; no la que aporta problemes per generar més problemes".

Ximo Puig, ha advertit que "les coses han canviat", de manera que "és l'hora de gestionar la diversitat tot i que encara alguns tossudament no ho vol veure". "Diversitat territorial, diversitat ideològica, diversitat en les propostes polítiques. Esta és la societat del segle XXI", ha ressaltat.

Durant la seua intervenció, el 'president' ha plantejat una vintena de mesures que el seu Executiu portarà a terme en les diferents àrees. Així, ha destacat la celebració d'un acte reivindicatiu a Madrid per a "visibilitzar el problema valencià" i ha assenyalat que, després, es farà un semblant a Brussel·les.

També ha indicat que el Consell sol·licitarà al Govern central la retirada dels recursos interposats contra les mesures del Consell per universalitzar la sanitat i retirar els copagaments i, també en matèria sanitària, ha anunciat que esta setmana arranquen els tràmits per arecuperar per a la gestió pública el departament de salut de La Ribera i es comunicarà formalment a l'empresa que no es renovarà la concessió a partir de març de 2018.

Puig també ha avançat una nova estratègia de Salut Mental, una nova llei de renda garantida de ciutadania per a "unificar i fer transparent el seu accés", el reforç de la xarxa de protecció de dones víctimes de violència de gènere i una nova Llei de Joventut.

EDUCACIÓ

En matèria d'educació, ha informat que el Consell ha encarregat un estudi sobre plurilingüisme per a establir les bases d'un nou decret per a un nou model educatiu que fomente el domini del castellà, el valencià i l'anglès, i també ha plantejat una proposta d'Acord Valencià per l'Educació amb tota la comunitat educativa i els partits polítics.

De la mateixa manera, el president de la Generalitat ha anunciat que sol·licitaran fons al Banc d'Inversions, a través del Pla Juncker, per a construir col·legis en la Comunitat.

D'altra banda, ha avançat una nova llei de regulació de grups d'interès i pressió, així com avantatges fiscals per als autònoms. També ha destacat que es canviarà la llei per atreure inversions a través dels Projectes i Inversió Econòmica Sostenibles.

En una altra matèria, ha indicat que es crearà un grup de la policia catalana, en col·laboració amb la resta de forces i cossos de seguretat de l'Estat, per investigar i detenir als qui provoquen els incendis. També s'ha referit a la modificació de la Llei d'Ordenació del Territori, Urbanisme i Paisatge ([LOTUP]) per evitar la construcció en superfícies cremades.

Alhora, ha anunciat lleis sobre funció pública; foment de la responsabilitat social; feina; i hisenda pública, així com una reforma tributària a partir de les recomanacions del grup d'experts. D'altra banda, ha anunciat que, per primera vegada en els Pressupostos de la Generalitat, va a figurar la dotació del Fons Autonòmic de Cooperació Municipal amb un mínim de 80 milions d'euros per al finançament de serveis, infraestructures i equipaments bàsics dels municipis.

"FINANÇAMENT I INVERSIONS JUSTES"

[Ximo] Puig ha posat èmfasi que "el punt zero per garantir l'autogovern és [resposicionar] a la [Comunitat] en un finançament i unes inversions justes", i subratllat que el futur planteja "nous i grans reptes".

Entre aquests "reptes" s'ha referit a la necessitat de desenvolupar un nou model econòmic; d'avançar en l'equitat, de reforçar el pacte intergeneracional, de "cosir" la Comunitat Valenciana i de "liderar una nova idea d'Espanya".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento