Comunitat Valenciana

La Generalitat modificarà la LOTUP per a impedir que especuladors es beneficien dels boscos cremats

  • VALÈNCIA, 13 (EUROPA PRESS)
La cala Granadella tras el incendio
La cala Granadella tras el incendio
EUROPA PRESS
La cala Granadella tras el incendio

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha anunciat este dimecres que se'n va a prolongar la presència de les brigades forestals en el terreny fins a desembre amb l'objectiu de previndre incendis i ha avançat que es blindarà la prohibició de requalificació de sòls cremats mitjançant una modificació de la Llei d'Ordenació del Territori, Urbanisme i Paisatge (LOTUP) que contrareste la disposició estatal que sí que ho permet.

Així ho ha assenyalat en el Debat de Política General en les Corts Valencianes, on ha destacat que combatre els incendis forestals té dues vessants, la prevenció i l'extinció. En el primer cas, ha instat a acabar amb els focs provocats per causes humanes, "ja que el 80% dels incendis es deu a imprudències, negligències o són directament intencionats".

En esta línia, ha avançat que se'n va a modificar el Programa de Desenvolupament Rural perquè preveja una ordre de subvencions dirigida als ajuntaments per a l'elaboració dels plans de prevenció d'incendis locals i una reorientació de les tasques de restauració i gestió forestal "per a defensar els boscos davant de futurs riscos i protegir els nostres sòls davant de la desertificació".

A més, ha recordat que el Pla de Vigilància Contra Incendis Forestals compta enguany amb 441 persones i les hores de presència de recursos en el territori s'han incrementat al voltant d'un 9% respecte a la campanya anterior.

També es troba en tramitació parlamentària el projecte de Llei de creació de l'Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències, que per primera vegada reconeix un Servici de Bombers Forestals, ha subratllat Puig.

El cap del Consell també s'ha referit, com ja va fer després dels últims incendis a la província d'Alacant, a la necessitat d'"evitar l'especulació amb el terreny cremat" i ha incidit que es va donar un primer pas l'any passat modificant la Llei forestal a través de la llei d'acompanyament prohibint la requalificació de sòls cremats.

Ara, ha prosseguit, es blindarà esta prohibició "modificant la Llei d'Ordenació del Territori, Urbanisme i Paisatge (LOTUP) amb la finalitat de contrarestar la disposició que l'actual Govern central ha establit que possibilita la reclassificació de terra forestal existent i no urbanitzable davant de la concurrència per raons d'interès públic".

"Senyories, s'ho dic amb tota la contundència: Cap iniciativa especuladora va a beneficiar-se dels boscos cremats. Això s'ha acabat per sempre", ha advertit Puig, que també s'ha referit a la creació d'un grup específic de la Policia Autonòmica, per a investigar i detindre els qui els provoquen.

LLEI D'ESPAIS NATURALS PROTEGITS

D'altra banda, Puig ha indicat que el Consell treballa en "la reconstrucció de les polítiques mediambientals i l'impuls transversal de la sostenibilitat" i ha asseverat que la protecció dels espais naturals de gran valor mediambiental és una prioritat. Ha avançat que el seu Consell està preparant una nova llei d'Espais Naturals Protegits.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento