El jutge investiga tres exdiputats pels contractes 'zombis' i arxiva la causa a dos exsindicalistes

  • VALÈNCIA, 13 (EUROPA PRESS)

El titular del jutjat d'instrucció 18 de València, que instruïx les diferents peces del cas Imelsa, ha decidit investigar en la part dels contractes 'zombis' tres exdiputats provincials: Rafael Rubio i Raúl Pardos, del PSPV i Salvador Enguix, del PP, i un exassessor d'esta última formació política. Tots ells estan citats el 7 d'octubre en les diligències obertes per malversació, prevaricació, tràfic d'influències, falsedat i frau en la contractació.

En esta peça s'investiga un suposat trepijoc de contractes a canvi de comissions il·legals en diverses administracions públiques de la Comunitat Valenciana i indemnitzacions irregulars en el si de l'empresa pública Imelsa, dependent de la Diputació de València, segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia en un comunicat.

A més, en el marc d'esta mateixa peça separada, el magistrat ha acordat arxivar la causa contra dos exsindicalistes, Honorio Estornell i Rubén Estornell, pare i fill, imputats per malversació i frau en la contractació, segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana.

Segons l'instructor, en este últim cas, les declaracions de tots dos, la documentació aportada i la declaració de l'exgerent de l'empresa, Marcos Benavent, també imputat, permeten concloure que no existixen indicis d'una "conducta malversadora", que no va existir una acció "concertada i connivent amb la direcció d'Imelsa per a enriquir-se personalment" arran de l'acomiadament del pare, exalcalde de Llutxent, amb càrrec als recursos públics d'Imelsa.

El jutge no aprecia indicis "rellevants" de delicte, "més enllà que Honorio Estornell exigira, i li fora acceptat, un increment no substancial de la indemnització que li corresponia per acomiadament improcedent a fi de no oposar-se i judicialitzar el seu acomiadament, sobre la base del càrrec de delegat sindical que ostentava en l'empresa".

Això, assenyala l'instructor en la sentència notificat a les parts, "deu emmarcar-se en el desenvolupament, lícit, de les facultats negociadores a l'àmbit de l'acomiadament laboral". No s'aprecia, per tant, "concertació per a la distracció finalista de cabals públics baix falses aparences" sinó una "mera composició contractual dels dos interessos contraposats, els del treballador

els de l'empresa".

En la sevua resolució, el magistrat admet que el sindicalista acomiadat va poder, fins i tot, exigir la contractació de determinades persones a canvi de donar la conformitat a la seua eixida de l'empresa, una conducta que "podrà criticar-se, des de criteris d'imparcialitat i concurrència que ha de presidir la contractació dels treballadors públics".

Presica, tot i això, que "d'allò actuat sabem que en aquell temps i context, la contractació de treballadors per la direcció d'Imelsa no s'ajustava en la pràctica i per a la pràctica totalitat de treballadors als procediments reglats per a fer efectius els esmentats principis".

CONTRACTACIÓ "DISCRECIONAL"

El jutge conclou que "la suposada acceptació per l'empresa de certes contractacions a indicació del treballador acomiadat" no és una conducta malversadora sinó un "cas més de contractació discrecional" que queda fora de l'objecte d'investigació d'esta peça separada del Cas Imelsa.

A més dels contractes ficticis, el jutjat investiga a contractats per Imelsa per les indemnitzacions que van percebre en extingir-se el seu vincle laboral amb l'esmentada empresa pública. Segons consta en la sentència que va donar origen a esta peça separada existixen sospites que poguera haver existit algun tipus de "maquinació concertada" entre l'empresa i alguns treballadors perquè estos cobressin elevades indemnitzacions que podrien haver suposat un "innecessari i arbitrari enriquiment" a costa de l'erari públic.

En la causa està també imputat José Adolfo Vedri, responsable de l'empresa de comunicació Engloba, per la seua participació en la suposada contractació fraudulenta de dos dels seus treballadors, el sou dels quals costejava Imelsa. Esta mateixa modalitat de contractació es donava, suposadament, amb un jugador de l'Olimpic de Xàtiva, equip de futbol presidit per Rus.

Tant l'expresident de la Diputació com Vedri tenen la condició d'investigats (imputats segons la denominació prèvia a la reforma de la Llei d'Enjudiciament Criminal); les empreses, Engloba i el Club de futbol, figuren en el procediment com a possibles responsables civils a títol lucratiu.

CENTRE D'ATENCIÓ TELEFÒNICA

D'altra banda, el jutge ha dictat interlocutòria de sobreseïment provisional respecte a tres dels investigats en la peça separada del cas relacionada amb l'adjudicació a l'empresa Servimun del contracte de gestió del servici d'atenció multicanal als contribuents, conegut com a 'Centre d'Atenció telefònica'.

En concret, el jutge ha arxivat la causa respecte de l'exdirector de l'Àrea Jurídica d'Imelsa i secretari de la mesa de contractació, l'exdirector Financer i vocal de la mesa de contractació, i el també vocal de la mesa de contractació i excap de la Unitat de processos massius tributaris de l'empresa.

La sentència d'arxiu destaca la "coherència" respecte a unes altres dades objectives de la investigació en les explicacions dels fins ara investigats, que van prestar este dilluns declaració davant del jutge. En la seua decisió, el magistrat ha considerat la "insuficiència indiciària i la desproporció que en el context de la investigació penal suposa el manteniment actual de l'esmentada posició processal".

Esta peça està relacionada amb el presumpte arreglo en l'adjudicació a l'empresa Servimun del contracte de gestió del servici de "Centre d'atenció telefònica", destinat a atendre als contribuents. D'allò investigat fins ara, l'instructor conclou que hi ha indicis que tal adjudicació "va poder ser decidida" per l'aleshores president de la Diputació de València, Alfonso Rus, amb la intenció d'afavorir al responsable de l'esmentada empresa.

En esta peça es mantenen com investigats (abans imputats) el mateix Alfonso Rus, l'exgerent d'Imelsa Marcos Benavent, i set persones més, entre les quals figura el diputat provincial delegat d'empreses públiques, i directors i caps d'àrea de l'empresa Imelsa. Se'ls imputen delictes de malversació, tràfic d'influències, prevaricació, frau en la contractació pública, suborn i falsedat documental.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento