La "festa" de Russafa Escènica estrena 22 propostes amb més presència de dones i del valencià

  • VALÈNCIA, 13 (EUROPA PRESS)
Presentación del festival Russafa Escènica
Presentación del festival Russafa Escènica
RUSSAFA ESCÈNICA FACEBOOK

Un total de 22 estrenes -seleccionats entre les 125 propostes presentades- integren el cartell de la sisena edició del festival Russafa Escènica, que del 15 al 25 de setembre inundarà el popular barri valencià amb una "festa" de creacions d'arts escèniques que enguany giren al voltant al lema de les 'Pors'. En esta ocasió, el certamen oferirà una agenda més continguda, ja que voluntàriament ha rebaixat el nombre d'espectacles, i amb major presència de dones, llengua valenciana i programadors.

Així s'ha posat de relleu a la presentació del festival, celebrat este dimarts en La Nau de la Universitat de València i en què han participat el vicerector de Cultura i Igualtat d'esta institució acadèmica, Antonio Ariño; el director artístic de Russafa Escènica, Jerónimo Cornelles; el director de Producció, Ximo Rojo, i la

coordinadora de les activitats paral·leles, Ana Sanahuja. També ha assistit la regidora de Cultura de l'Ajuntament de València, Glòria Tello.

En la seua sisena edició, Russafa Escènica ha rebaixat a 22 els espectacles programats respecte a 2015, quan va exhibir 25 i va arrivar a 10.400 assistents i a un 'overbooking', ha explicat Cornelles. Així, el cartell queda estructurat en 15 'Vivers' (muntatges de 25 minuts de durada en espais privats per a un aforament reduït); sis 'Boscos' (peces d'una hora en espais privats per a entre 40 i 90 persones) i 'Hivernacle', una producció pròpia del festival sorgida després d'un taller de creació. Esta vegada es tracta d''Hijos de Verónica (generación del miedo)'.

Les disciplines a les quals dóna cabuda Russafa Escènica -en instal·lacions tan diferents com un teatre professional com la Sala Russafa, una perruqueria, galeries d'art o centres educatius del barri- són dispars, ja que van des del teatre textual a la dansa, passant per la performance, el circ, la música, titelles i, com a novetat, propostes adaptades per a persones amb discapacitat visual. Al costat d'agrupacions valencianes, acudix una companyia de Madrid i una altra de Mallorca.

Cornelles ha destacat que, "de manera natural, perquè en este festival no es cobrixen quotes", hi haurà més creacions de dones i un augment del valencià, que passa a significar al voltant del 40% de la programació.

ACTIVITATS PARAL·LELES

Per ho respecta a les activitats paral·leles, s'han preparat 17. Música, poesia, arquitectura, debats sobre el concepte de por, visites guiades, cinema i accions urbanes -com una iniciativa que durant unes hores transformarà en un lloc "amigable" el túnel de la Gran Via de Germanies- formen part d'estos actes satèl·lit. Fruit d'un acord de col·laboració amb la Universitat, gran part d'este programa es desenvoluparà en La Nau.

Jerónimo Cornelles ha parlat sobre els objectius del festival una vegada que ha arribat als sis anys de vida, i ha comentat que seguix sent poder pagar a les companyies i un sou als treballadors del festival. En este punt, ha considerat que un pressupost d'uns 110.000 euros seria suficient.

El director ha agraït als patrocinadors la seua col·laboració, que ha permès que enguany els impulsors del festival no hagien fet el treball "sols". En esta llista figuren l'Ajuntament de València, l'EMT, Universitat de València AC/E Acción Cultural Española -que permet portar programadors perquè després puguen exportar-se les obres-, Las Naves, Quatre Films i Cerveses Alhambra.

Tot i això, Cornelles ha expressat la "decepció" amb la Generalitat Valenciana, ja que "després de dos anys l'actual Subdirecció de Teatre i Dansa ha decidit prescindir del Cicle Russafa al Rialto". "No és una qüestió de poder, sinó de voler", ha asseverat Cornelles, que ha qualificat la supressió del cicle com un "pas enrere".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento