Comunitat Valenciana

L'equip de Ribó marca al Saler les "línies fonamentals" d'un pressupost que es preveu sense creixement

  • L'equip de govern de l'Ajuntament de València, conformat per Compromís, PSPV i València en Comú, marcarà este divendres en la seua segona jornada de reflexió les "línies fonamentals" i les "prioritats" del pressupost municipal de 2017, que es preveu sense creixement significatiu i amb "ingressos estables". A més, analitzarà el seu funcionament, allò fet fins ara i les previsions de futur.
Ribó junto al resto de ediles del gobierno local a su llegada a El Saler
Ribó junto al resto de ediles del gobierno local a su llegada a El Saler
EUROPA PRESS
Ribó junto al resto de ediles del gobierno local a su llegada a El Saler

Així ho ha avançat l'alcalde, Joan Ribó, abans d'iniciar-se la reunió, que se celebra al llarg d'esta jornada a la Casa Forestal del Saler, per a "parlar dels pressupostos de l'any que ve, establir els objectius fonamentals, plantejar els problemes i buscar solucions per resoldre'ls".

"L'objectiu és reflexionar sobre el funcionament i sobre les grans línies de treball per a l'any que ve a nivell pressupostari i de grans objectius", amb la idea de "fer d'esta una ciutat cada vegada més saludable, sostenible i feliç per a la gent que viu en ella", ha afegit l'alcalde.

El primer edil ha atès els mitjans de comunicació al costat de la primer tinent d'alcalde i portaveu del PSPV, Sandra Gómez; del segon tinent d'alcalde i portaveu de València en Comú, Jordi Peris, i del portaveu de Compromís, Pere Fuset. Els membres de l'equip de govern local han arribat a la reunió junts en un autobús híbrid de l'Empresa Municipal de Transports (EMT) que els ha desplaçat a este lloc des de l'Ajuntament.

Joan Ribó ha destacat el missatge que el seu executiu vol transmetre celebrant la seua reunió a la Casa Forestal del Saler, per ser "una casa oberta ja a la gent" i estar en "el gran parc natural de la ciutat", així com viatjant fins a ella "en un cotxe híbrid de l'EMT", que "està canviant amb noves tecnologies més respectuoses amb el medi ambient".

Durant el matí d'este divendres els edils, d'una banda, i els assessors, per un altre, treballaran "dividits en grups", mentre que a la vesprada es farà una "posada en comú" i s'establiran "les línies fonamentals" a seguir, ha apuntat el primer edil, que ha precisat que els regidors abordaran els temes des d'"un tractament més polític" i els assessors, des d'un "més tècnic". Ribó ha definit la trobada com "una convivència" però també com "un debat, una reflexió i un posar-nos d'acord".

"INGRESSOS ESTABLES"

Preguntat per les característiques del pressupost de 2017, ha avançat que tenint en compte la situació estatal no es pot esperar "cap creixement" i ha apuntat que tindran "uns ingressos estables" i "alguna despesa més significatiu". Ha ressaltat que l'any vinent el consistori "no tindrà carència per pagar els deutes, l'herència de Barberá" i que "deurà pagar-les religiosament", pel que ha exposat que "s'ha d'invertir més diners en el finançament de l'amortització, aproximadament 20 milions" d'euros.

L'alcalde ha manifestat que els comptes de 2017 preveuran mesures per a pal·liar "la pèrdua de treballadors a l'Ajuntament". Amb tot, ha precisat que a l'apartat de despeses creixeran tant el referit a "el finançament del deute" com les inversions en personal per a dotar als servicis que ho requerixen dels treballadors necessaris -ha citat entre d'altres Policia Local i Educació-.

Pel que fa a les ordenances fiscals i per si de cas s'esperen pujades o baixades, Ribó ha considerat que, "en principi, estan bé" tot i que ha avançat que es plantejarà aplicar "una taxa a les empreses de telefonia mòbil com s'ha fet enguany a Madrid".

"GRANS NÚMEROS"

Alhora, ha esmentat com "una qüestió menor" un "canvi en l'ordenació de l'ICIO -Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres-", que podria suposar "un descens en les taxes de xicoteta construcció de rehabilitació". Ha assenyalat que en tot cas estes qüestions són "encara prematures" perquè este divendres "se'n va a parlar dels grans números".

Respecte a canvis a l'IBI -Impost de Béns Immobles-, Ribó ha recordat que "l'any passat es va mantindre", ha dit que "enguany es mantindrà per a totes les persones amb habitatge" i ha asseverat que s'ha plantejat que hi haja alguna modificació al d'empreses per a "posar-ho en condicions comparables a la resta de grans ciutats espanyoles".

L'alcalde ha assegurat, preguntat per si de cas els comptes de 2017 podran preveure les prioritats que plantegen els tres partits que conformen el govern local -Compromís, PSPV i València en Comú-, que estes "s'han d'emmarcar en un pressupost" i que en este "hi ha coses que no es poden tocar".

"No podem tindre dèficit, està prohibit per llei. No tenim una previsió significativa d'augment d'ingressos, per esta raó les despeses s'hauran d'ajustar a això. Totes les prioritats les anem a discutir ara i s'hauran d'adaptar a les possibilitats econòmiques. Sempre tindrem més necessitats que els diners que tenim, però això és un clàssic en qualsevol pressupost", ha plantejat Ribó.

El primer edil ha apuntat, respecte al pla d'ajust marcat per l'Executiu central, que després de la gestió feta des de fa més d'un any pel seu equip, al qual "els números li quadren", l'Ajuntament "està en condicions per a eixir" d'este, fet "per una necessitat del govern anterior" i "impost" pel Ministeri d'Hisenda.

"POSADA EN COMÚ"

Per la seua banda, Sandra Gómez, ha valorat que abans del començament del curs polític i d'elaborar els pressupostos l'executiu local faça "una posada en comú" per a analitzar allò fet fins ara, conèixer les "dificultats" trobades i plantejar "quines coses millorar" i les "prioritats" que hi ha a favor de l'"interès general de la ciutadania".

Jordi Peris, pel seu costat, ha ressaltat la "importància singular" de la reunió de l'equip de govern per a "definir els continguts del pressupost" i "dialogar sobre les prioritats" en 2017. Ha dit que estes "emanen de l'acord de govern de la Nau-" i que la jornada servirà per a "concretar" i "harmonitzar" estes línies de manera conjunta, a més de valorar el "diàleg" i el "debat" en el si de l'executiu municipal.

Alhora, Pere Fuset ha assenyalat la transcendència de comptar en este equip amb "una visió de conjunt" després d'haver apostat per "la transversalitat" en la seua acció de govern.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento