Comunitat Valenciana

Desarticulada a València una cèl·lula de narcotraficants a gran escala liderada per un exmilitar twetxè

  • VALÈNCIA, 8 (EUROPA PRESS)
La Policía desarticula una célula de narcotraficantes a gran escala en Valencia
La Policía desarticula una célula de narcotraficantes a gran escala en Valencia
CNP
La Policía desarticula una célula de narcotraficantes a gran escala en Valencia

Agents de la Policia Nacional han desarticulat a València una cèl·lula de narcotraficants a gran escala liderada per un exmilitar txetxè, que emmagatzemava en un pis i en una nau un total de 313 quilos de cocaïna i 150 de marihuana que pretenien distribuir de manera "imminent". La droga estava "tapiada" dins de l'estructura de la casa.

El responsable del grup està en cerca i captura internacional. La xarxa estava "obsessionada" amb les mesures de seguretat fins al punt que sol vestien de blanc o negre per a evitar cridar l'atenció i canviaven de casa si els saludaven els veïns perquè portaven un temps residint en una zona.

Segons ha informat la policia en un comunicat, els detinguts llogaven habitatges en les quals ocultaven les substàncies estupefaents -en localitats allunyades de la capital on pensaven que el control policial era menor- per a dificultar així la seua detecció.

En l'operació els agents han detingut dues persones a València, una d'elles "el guardià" de la droga encarregat de custodiar l'estupefaent i un membre de la banda que acabava d'arribar a Espanya per a la immediata distribució de la substància estupefaent.

El responsable del grup, en cerca i captura internacional després de l'operatiu desplegat a Espanya, ha estat membre de les forces especials txetxenes i ha estat empresonat diverses vegades a Bèlgica per tràfic d'armes, extorsió, tràfic de drogues i proxenetisme.

Els arrestats suposadament traficaven amb cocaïna i marihuana, utilitzant el mateix 'modus operandi' per a la seua distribució en els dos casos. El cap del realitzava una recerca d'immobles de lloguer per a amagar la droga i elegia aquells que estigueren en localitats allunyades de València capital, on el control policial fora menor.

A més, havien de complir amb certes característiques que facilitaren una possible fugida o evitaren una eventual intervenció policial com tindre un accés ràpid per a introduir en ells les substàncies estupefaents; tindre garatges comunicats directament amb l'habitatge o trobar-se en zones residencials en les quals passar més desapercebuts.

La cèl·lula llogava els immobles per períodes de sis mesos o un any per a mantindre els estupefaents ocults durant un temps abans de "donar-los eixida" i amagaven la droga en diferents llocs que només coneixia un número molt reduït dels membres del grup.

A més, l'estupefaent estava en "adormit" almenys un mes abans de ser distribuït. Així constataven haver passat desapercebuts davant de la investigació policial. Els membres de la cèl·lula arribaven fins i tot a cessar "completament" les seues activitats il·lícites durant este període i abandonaven el país la majoria dels investigats. Únicament estava a Espanya un d'ells, encarregat del control dels llocs on ocultaven la droga i de les tasques de custòdia, vigilància i informació de la situació a la resta del grup.

MESURES DE SEGURETAT "OBSESSIVES"

Segons la Policia, els membres de l'organització operaven en cèl·lules "estanques", de no més de dues persones, el que els permetia passar més desapercebuts. Només ells i el cap del grup criminal coneixien i tenien accés als seus immobles. D'esta manera, una eventual investigació sobre una d'elles no conduiria fins a les altres, mantenint així la seua seguretat.

Qualsevol sospita de l'encarregat de la custòdia de la droga suposava el canvi "immediat" de domicili, fins i tot el simple fet que els veïns de l'immoble començaren a saludar-lo després d'un temps vivint en el mateix lloc.

Fins a tal punt arribava la seua obcecació per l'anonimat dels seus membres que tenien ordres de vestir únicament de negre o blanc, evitant altres colors que cridessin l'atenció. A més, l'encarregat de la seua seguretat no podia sortir del seu domicili excepte per controlar de manera metòdica les "[caletas]" o comprar aliments, pel que arribava a passar dies sencers sense abandonar-lo.

Els agents van descobrir que un dels investigats havia viatjat fins a Espanya per procedir a la posada en circulació de la droga que la cèl·lula ara desarticulada ocultava en un habitatge i en una nau a València. Després de la seva arribada al país, i davant de la intenció de l'encarregat de la custòdia de l'estupefaent d'abandonar-lo "de manera imminent", es va posar en marxa l'operatiu que va culminar amb la detenció de tots dos.

En els registres realitzats es va detectar que havien deixat petites quantitats de cocaïna o marihuana -a manera d'"esquer"- en determinats punts que ells mateixos han assenyalat als agents, per evitar una recerca més exhaustiva. Tot i això, gràcies al minuciós registre fet es va poder localitzar la cocaïna perfectament oculta en els sostres de gairebé tot l

'habitatge, en habitacles situats en els baixos de la cuina i al circuit de ventilació de l'immoble.

De fet, la droga es va trobar "literalment tapiada" dins de l'estructura de la casa, pel que va caldre trencar alguna de les parets per a accedir a la mateixa.

En els escorcolls s'han aprehès 313 quilograms de cocaïna -una de les majors confiscacions "en terra" d'este estupefaent feta fins ara al nostre país- i altres 150 de marihuana.

Els agents també han confiscat 25.615 euros en efectiu, divers material d'envasament i manipulació de les substàncies estupefaents, un vehicle i material de telecomunicacions. A més dels dos arrestos realitzats a Espanya hi ha altres dos membres del grup pendents de detenció buscats a escala internacional.

L'operació ha estat feta per agents de la Brigada Central de Crim Organitzat de la UDICO Central i el Grup de Crim Organitzat de la Brigada Provincial de Policia Judicial de la Prefectura Superior de Policia de la Comunitat Valenciana.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento