Comunitat Valenciana

Soler demana per carta a Montoro que arrancada la comissió d'experts de finançament i conèixer objectius d'estabilitat

  • El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha anunciat este dimecres que ha enviat dues cartes al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, per a reclamar-li l'adopció de mesures encaminades a fer efectiu el canvi de model de finançament, com la posada en marxa de la comissió d'experts en esta matèria i la designació d'estos. Alhora, li demana informació sobre l'estabilitat pressupostària.
El conseller de Hacienda, Vicent Soler, saluda a Montoro en el CPFF.
El conseller de Hacienda, Vicent Soler, saluda a Montoro en el CPFF.
GVA
El conseller de Hacienda, Vicent Soler, saluda a Montoro en el CPFF.

Soler s'ha pronunciat d'esta manera a l'acte de presa de possessió la nova secretària autonòmica de Model Econòmic i Finançament, María José Mira. El responsable autonòmic ha censurat la "indolència" del Govern amb comunitats autònomes com la valenciana en matèria de finançament i ha considerat que la posició que manté l'executiu espanyol és "per a guanyar temps" tot i que "fa molt que el sistema de finançament autonòmic s'havia d'haver canviat".

En este sentit, ha reclamat la creació i posada en marxa de la comissió d'experts, per a abordar este tema, anunciada l'abril pel Govern central i ratificada este mateix mes en el Consell de Política Fiscal i Financera. Alhora, ha mostrat la disposició de l'administració valenciana a "treballar conjuntament" per a avançar en esta matèria i reformar el sistema de finançament.

Així, en una de les cartes remeses a Montoro, Soler reclama al ministre que després haver anunciat fa "cinc mesos" la creació de l'esmentada comissió d'experts per a estudiar la reforma del sistema de finançament autonòmic, "òbriga formalment" el termini perquè les comunitats autònomes proposen als seus membres en este òrgan.

La Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic ha recordat que la conformació d'esta comissió l'ha anunciat el Consell de Ministres del passat 8 d'abril i que després el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, va demanar que esta s'obrira a les autonomies. Així, ha detallat que el Consell de Política Fiscal i Financera del 15 d'abril va traslladar que el Govern acceptava la participació de les comunitats nomenant experts.

Tot i això, el departament que dirigix Vicent Soler ha criticat, com ha plantejat el conseller este dimecres, que des d'aleshores el Govern central no ha donat ni un pas perquè esta comissió d'experts puga funcionar. Alhora, ha ressaltat que tampoc s'ha dirigit a l'administració valenciana per demanar formalment el nom.

Soler ha afirmat que per estes raons ha decidit dirigir-se al ministre d'Hisenda amb la finalitat que inicie el procés i "faça una petició formal, un requeriment per escrit" al seu departament sol·licitant el nom que ha de proposar.

"OBJECTIUS D'ESTABILITAT"

D'altra banda, el conseller d'Hisenda i Model Econòmic ha avançat que ha enviat a Montoro una altra carta per a demanar al ministre la convocatòria del Consell de Política Fiscal i Financera amb un ordre del dia que incloga la proposta d'objectius d'estabilitat pressupostària i de deute públic per al conjunt de les comunitats autònomes per al període 2016-2019 formulada pel Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques, en compliment d'allò disposat a l'article 15 de la Llei Orgànica 2/2012, de 27 d'abril, d'Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera i conforme a la nova sendera fiscal autoritzada per les institucions europees.

Alhora, amb esta missiva l'administració valenciana demana a Montoro informació per a cada comunitat autònoma tant de les lliures a càrrec dels recursos del sistema de finançament de l'exercici 2017 com de la previsió de la liquidació definitiva de l'esmentat sistema per a l'any 2015.

La Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic ha comentat que en el text se subratlla que des d'abril no s'ha tornat a convocar el Consell de Política Fiscal i Financera tot i haver "importants temes pendents".

Així, ha apuntat que se cita "l'Actualització del Programa d'Estabilitat 2016-2019 d'Espanya, on es preveia una nova projecció de dèficit i deute que el Govern ha plantejat al Consell de Política Fiscal i Financera del 28 d'abril que no ha arribat a tramitar-se formalment".

La Conselleria ha avançat que així es demana que això es concrete i es tramiti perquè es tracta d'"una qüestió fonamental per a totes les administracions, tant per a la gestió del pressupost com per a l'elaboració del pressupost de 2017".

Hisenda i Model Econòmic ha afegit que en la carta a Montoro s'indica que iniciat el mes de setembre la Comunitat Valenciana i la resta d'autonomies continuen "sense conèixer els ingressos del sistema de finançament", tot i que són "xifres essencials per a confeccionar el pressupost de 2017" tenint en compte que representen el 79,6% dels ingressos no financers de la Generalitat.

"INTERÈS GENERAL"

Soler ha dit que estes són qüestions que "moltes autonomies, més de les quals creu" Montoro "van a demanar estos dies urgentment" per a abordar i "poder reflexionar sobre els pressupostos" entre d'altres coses. Ha afirmat que cal treballar amb "marcadors de referència" i ha subratllat que "no val en absolut" que el Govern diga que està "en funcions".

Al seu torn, el conseller ha instat a "prendre totes la iniciatives" a favor de l'interès general i ha dit que "l'educació, la sanitat i la dependència" són qüestions que afecten els espanyols, que gestionen les comunitats autònomes i a les quals cal respondre. "No hi ha excusa", ha ressaltat, a més d'apuntar que "el ciutadà necessita comunitats autònomes amb major capacitat de finançament".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento