Operación salida
Operación salida. ATLAS

Les rondes de Barcelona superen ja els 15 quilòmetres de retencions en sentit Trinitat i segons les previsions de Trànsit, les cues aniran augmentant al llarg de la tarda.

Passades les quatre de la tarda la Ronda de Dalt registrava 18 quilòmetres de cua en sentit nord, i 15 km de cua a la Ronda Litoral per sortir en sentit Girona.

El conseller d'Interior, Jordi Jané, ha recomanat prudència per poder gaudir d'una revetlla de Sant Joan segura i ha demanat que, en la mesura del possible, s'avanci la sortida per evitar que es repeteixi un col·lapse viari com el succeït en 2011, l'últim any en el qual aquesta celebració va caure en dijous.

Jané ha indicat que aquest any la revetlla s'afronta en una "situació excepcional", ja que l'última vegada que va caure en dijous donant pas a un llarg pont, va ser en 2011, i va haver-hi importants problemes de mobilitat, ja que molts conductors van quedar atrapats en les carreteres i van passar la revetlla en el cotxe.

Després d'indicar queTràfic preveu la sortida de 525.000 vehicles de l'àrea de Barcelona Tràfic preveu la sortida de 525.000 vehicles de l'àrea de Barcelona, concentrats en la seva majoria la tarda del dijous 23 de juny, Jané ha demanat que, en la mesura del possible, els ciutadans que puguin avancin la seva sortida i que, els que no puguin, vagin preparats davant una possible retenció viària.

Els Mossos d'Esquadra desplegaran a 3.477 efectius en un dispositiu especial per garantir la seguretat ciutadana, l'ordre públic i la mobilitat, mentre que els Bombers reforçaran la seva dotació habitual als parcs, amb 170 agents més.

Sobre les fogueres, petards i focs artificials que protagonitzen la nit de Sant Joan, Jané ha demanat prudència per evitar petits incendis de vegetació que puguin acabar derivant en grans incendis.

"Des del departament d'Interior recomanem la màxima prudència per evitar situacions de risc i prevenció per gaudir de la festa amb seguretat", ha apuntat Jané.

Reforç de metro, seguretat i neteja

En aquesta nit, Barcelona reforçarà els serveis de metro, de neteja i de seguretat per garantir la celebració de la revetlla de Sant Joan, per tal de que no succeeixin incidents.

El metro funcionarà durant 45 hores de forma ininterrompuda, entre les 5.00h del dijous 23 de juny i les 2.00h del dissabte, amb un desplegament extra de personal per atendre l'afluència de passatgers, especialment a les estacions de Catalunya, Urquinaona i Espanya, i parades marítimes de la L4 com Ciutadella/Vila Olímpica, Barcelona i el Maresme/Fòrum.

La Guàrdia Urbana desplegarà un dispositiu de seguretat especial al centre, espais on se celebrin revetlles, punts de venda de petards i llocs on s'emmagatzemi llenyaLa Guàrdia Urbana desplegarà un dispositiu de seguretat especial al centre, espais on se celebrin revetlles, punts de venda de petards i llocs on s'emmagatzemi llenya o material que pugui ser utilitzat per fer fogueres sense autorització.

També s'organitzaran controls preventius d'alcoholèmia per tota la ciutat així com controls per evitar que es facin aparcaments a prop de fogueres.

A més, 115 efectius dels Bombers de Barcelona treballaran durant la nit i el telèfon d'atenció a la ciutadana 080 augmentarà les seves operacions per atendre qualsevol avís d'incidència.

308 operaris i 51 vehicles actuaran a primera hora a les platges de la ciutat i s'instal·laran 1.200 papereres de cartó i 84 contenidors extres per facilitar la recollida de residus.

L'operatiu especial de neteja començarà a les 6.00h del divendres 24 de juny perque les platges, que l'any passat van visitar 55.000 persones durant la revetlla, estiguin llestes pels banyistes a les 10.00h.

1.312 punts de venda de petards

Els establiments o casetes de venda de petards, piules i coets seran 44 més que l’any passat i arribaran a un total de 1.312. La majoria dels establiments, 906, estan a Barcelona ciutat i la seva demarcació.

A la ciutat de Barcelona hi haurà 175 establiments o casetes de venda de petards, que sumats als 731 de la demarcació en sumen 906Segons dades de la Delegació del govern espanyol, a la ciutat de Barcelona hi haurà 175 llocs, que sumats als 731 de la demarcació en sumen 906. La segueix la demarcació de Tarragona, amb 164, la demarcació de Girona, amb 132 i la demarcació de Lleida amb 110 llocs de venda.

El govern recorda que tots els articles han de portar la marca CE a l’etiqueta i que cal seguir la normativa d’autorització d’edats per a utilitzar-los. Així de les quatre categories, l’F1, és la d’articles de molt baixa intensitat i so que es poden llençar dins d’habitatges. Aquests articles són aptes per a menors de 12 anys.

L’F2 són articles de baixa perillositat i cal utilitzar-los a l’aire lliure, tal com marca l’etiqueta. La distància mínima de seguretat és de 8 metres i els poden manipular els majors de 16 anys.

En canvi, els articles de la categoria F3 són només per a majors de 18 anys. Són articles de perillositat mitjana, que només es poden utilitzar en zones molt àmplies a l’aire lliure i la distància de seguretat passa a ser de 15 metres.

Finalment, la categoria F4 és exclusivament per a professionals i experts. La Delegació del govern recorda que tots els venedors d’articles pirotècnics han de tenir formació en seguretat.

Durant aquesta temporada 2015-2016, les actuacions de les agrupacions de trabucaires han augmentat i han passat de 367 a 375, respecte a la temporada anterior.

Es tracta d’un increment motivat per l’increment d’activitat a la demarcació de Tarragona, on han augmentat de 65 a 109. En canvi, a les altres demarcacions s’han celebrat menys actes de trabucaires. Així, a Girona, se n’han fet 28, a Lleida, 27 i a Barcelona han passat de 238 actuacions a 211.

Consulta aquí más noticias de Barcelona.