El Síndic de Greuges proposa unificar els pisos turístics en edificis sencers

  • Les queixes rebudes al Síndic per la contaminació acústica han augmentat un 23% en els últims cinc anys.
  • Els municipis catalans que més queixes aglutinen són Sitges, Blanes, Salou, Manresa, Sabadell i Barcelona.
  • El Síndic de Greuges es mostra especialment preocupat amb les molèsties que ocasionen les terrasses i els pisos turístics.
Rafael Ribó, Síndic de Greuges, presentant l'Informe Sobre L’oci Nocturn I La Convivència Ciutadana.
Rafael Ribó, Síndic de Greuges, presentant l'Informe Sobre L’oci Nocturn I La Convivència Ciutadana.
Anna Rocasalva
Rafael Ribó, Síndic de Greuges, presentant l'Informe Sobre L’oci Nocturn I La Convivència Ciutadana.

L’'Informe sobre l’oci nocturn i la convivència ciutadana' s’ha elaborat a partir de les queixes rebudes sobre la contaminació acústica que, aquest últim any, han arribat a ser 189, el que suposa un increment de casi el 23% respecte el 2010.

Els municipis catalans que més queixes aglutinen són Sitges, Blanes, Salou, Manresa i Sabadell. En el cas de Barcelona, els districtes més afectats són Ciutat Vella i Gràcia.

L'informe l'ha presentat aquest dijous el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, qui ha explicat que s'analitza especialment la problemàtica del soroll com a conseqüència de l’oci, les festes a l’espai públic i el turisme.

“El 2007 es va fer un informe sobre la contaminació acústica, cada cop més denunciada per la ciutadania en aquests últims anys” ha explicat Rafael Ribó qui ha alertat que “el soroll afecta a la salut, al descans y vulnera el dret a la inviolabilitat del domicili”.

Durant aquests gairebé deu anys entre els dos informes, el Síndic ha constatat millores importants per part de les administracions a l’hora d’abordar la problemàtica de la contaminació acústica. Celebren que l'informe s’hagi anat implementant mitjançant la utilització d’enregistradors sonomètrics; l’augment de les actuacions policials per fer-hi front; i l’increment de l’atenció dels ajuntaments pel que fa al impacte sonor de les guinguetes i les festes majors.

No obstant, “l’actuació de les institucions no és suficient i la seva inactivitat és responsable del què està passant”, afirma Ribó, que ha anunciat que també s’està preparant un Informe De Convivència Diürna per iniciativa de propi Síndic.

Per millorar la situació, el Síndic de Greuges proposa la creació de taules de negociació de caràcter permanent amb les diverses parts implicades; que s’adaptin les sancions perquè estiguin en consonància amb el dret que s’hagi vulnerat; i una actuació decidida de la policia davant les queixes dels veïns que exposen situacions de molèsties per sorolls o incivisme.

Terrasses i turistes

L’Informe Sobre L’oci Nocturn I La Convivència Ciutadana es mostra especialment preocupat amb les molèsties que ocasionen les terrasses i els pisos turístics. Per aquest motiu, proposa que els ajuntaments aprovin ordenances que regulin els horaris de les terrasses “perquè   no   afavoreixen l’equilibri  entre  oci  nocturn  i  descans  de les persones, per la qual cosa s’haurien de reduir”; i una inspecció i control per part de les institucions dels habitatges d’ús turístic.

En aquest sentit, el Síndic suggereix la creació de blocs monogràfics,  és a dir “que els habitatges d’ús turístic s’agrupin en blocs d’edificis dedicats únicament a aquest tipus d’activitat perquè no interfereixin en la vida dels veïns residents” explica Ribó.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento