El Pla de Barris de Colau començarà a implementar-se a tres barris de l'eix Besòs

  • Arrencarà a la Trinitat Nova, el Bon Pastor, Baró de Viver i Besòs-Maresme.
  • L'Ajuntament aportarà una dotació "extraordinària" de 150 milions d'euros.
  • El projecte per reduir la desigualtat i donar visibilitat als barris amb més dificultats.
Imagen aérea de Barcelona.
Imagen aérea de Barcelona.
FORBES
Imagen aérea de Barcelona.

El Pla de Barris que vol engegar el govern de l'Ajuntament de Barcelona prioritzarà l'eix Besòs, que comprèn els barris de la Trinitat Nova, el Bon Pastor, Baró de Viver i Besòs-Maresme.

Colau s'hi ha referit com un dels "projectes principals, per no dir el més important" del govern municipal, que ha de servir per reduir l'"impacte territorial de les desigualtats" i per donar visibilitat als barris amb més dificultats. Per això, l'Ajuntament aportarà una dotació "extraordinària" de 150MEUR –deu per cada un dels quinze barris on s'actuarà- en fases de tres en tres barris.

El pla ha previst una distribució de la ciutat en quatre eixos: el Besòs, Nou Barris-Turons, Ciutat Vella i Sants Montjuïc-Marina. Colau ha reclamat la participació de les entitats veïnals, convidades a la presentació i que han tingut un torn de paraula per exposar les seves preocupacions.

L'alcaldessa ha destacat que perquè sigui un "èxit", el Pla de Barris no pot ser un "pla de partit o un pla de govern", sinó un "pla de ciutat" que grups municipals i veïns "se'l facin seu". Colau ha remarcat la importància de treballar en clau d'"empoderament veïnal" des de la perspectiva de gènere, de salut pública, equitat i sostenibilitat ambiental.

L'alcaldessa també ha destacat la visió "metropolitana" que pretén tenir aquesta iniciativa. Ha assegurat que s'han mantingut contactes amb els ajuntaments de Badalona, Sant Adrià del Besòs, Montcada i Reixac i Santa Coloma de Gramenet per "enfortir el consorci del Besòs" i treballar conjuntament en aquest eix "prioritari". En aquest sentit, el gerent municipal, Jordi Martí, ha explicat que es vol donar continuïtat al projecte Franja Besòs que es va iniciar en el mandat de CiU durant la passada legislatura.

Martí ha detallat que la dotació econòmica "extraordinària" es divideix en dos terços d'inversió i un terç en programes de drets socials, uns recursos que han de servir per introduir millores en el "medi urbà, l'activació econòmica i l'ocupació". La manera de fer-ho, segons ha explicat Martí, és des de la "transversalitat"; entre les àrees diverses de l'Ajuntament i altres administracions per una banda, i amb els col·lectius més actius de la societat per l'altra.

Les principals mancances

Els tres barris que es prioritzaran per iniciar aquest Pla de Barris comparteixen bona part de les mancances en què l'equip de govern vol incidir. Josep Maria Montaner, regidor del districte de Sant Martí –on es troba el barri de Besòs-Maresme- ha explicat que la necessitat d'actuar en la "gestió de pisos buits i ocupats" i en la millora d'un espai públic de "poca qualitat i poc definit".

A més, Montaner ha destacat la necessitat de "fomentar l'ocupació, el comerç de proximitat i disminuir l'escletxa digital". En termes d'educació, ha posat com a eixos centrals la promoció de les arts escèniques i la innovació en projectes educatius com a "eina socialitzadora".

De la seva banda, la regidora del districte de Nou Barris, Janet Sanz, ha valorat la possibilitat de connectar "les dues trinitats" –la Vella i la Nova-, posar remei a "una de les taxes d'atur més altes de la ciutat" i engegar projectes educatius tant per dins de les aules com l'educació en el lleure.

Finalment, la regidora del districte de Sant Andreu, Laia Ortiz, ha subratllat la "fractura doble" que viuen els barris de Bon Pastor i Baró de Viver: d'una banda una fractura social i una altra d'aïllament urbanístic.

"Les rondes, el riu, el polígon i la seva ubicació han aïllat aquests barris de la resta", ha afirmat Ortiz. La segona tinent d'alcaldia també ha posat sobre la taula la necessitat de combatre la "segregació" a les escoles, elaborar programes a nivell d'infància i promoure l'oferta professional pública.

Crítiques de l'oposició

El líder municipal d'ERC, Alfred Bosch, ha demanat un pla de barris "molt més ambiciós" i ha criticat que s'inverteixi en àmbits que ja estaven "previstos".

En la mateixa línia, la cap de files de C's, Carina Mejías, ha assegurat que es tracta d'una proposta "buida de contingut i sense dotació pressupostària". "Molts anuncis però sense mesures concretes per dur-la a terme", ha assegurat.

El líder municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, ha criticat que el pla de barris presentat per Colau és l'"embolcall del que ja estava previst" i ha demanat que "s'assigni pressupost" i s'especifiqui el calendari.

"Aquest pla és insuficient pels barris del Besòs i excloent per la resta de barris", ha manifestat.

De la seva banda, el líder de CiU a l'Ajuntament, Xavier Trias, ha expressat la seva voluntat de "màxima col·laboració" per desenvolupar un pla de barris que ha qualificat com a "bo".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento