Sis mesos de feina que poden servir per renovar la il·lusió

  • Un dels objectius principals dels Plans d’Ocupació Municipal, POM, i de Barcelona Activa és lluitar contra les conseqüències negatives en la psicologia de les persones.
  • Els POM tenen un fort vessant social, tant per a les persones que hi participen com per la ciutat ja que treballen en projectes d’interès col·lectiu.
  • Ana Maria, participant del POM, confessa que «emocionalment, aquesta oportunitat ha suposat molt. S’ha obert tot un món per poder sortir del túnel on era».
  • Espai d'informació ciutadana elaborat amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona
L’Agnès Díaz, treballadora social, ha començat un pla d’ocupació a La Filadora.
L’Agnès Díaz, treballadora social, ha començat un pla d’ocupació a La Filadora.
Antonio Herreros
L’Agnès Díaz, treballadora social, ha començat un pla d’ocupació a La Filadora.

L’Ajuntament planteja els Plans d’Ocupació Municipals, POM, com una eina per augmentar l’ocupabilitat dels aturats i aconseguir la seva inserció socio-laboral. En definitiva, es tracta de recuperar les persones.

En definitiva, parlem de mercat de treball i no podem oblidar que al darrera de les dades de l’atur hi ha persones i que la participació en aquests programes d’ocupació contribueix a la millora de l’autoestima dels aturats que conviuen en una societat on la feina és molt important.

L'Ana María i L'Agnès dos 'casos d'èxit'

En aquest procés es troba ara l’Ana María Alonso, de 51 anys, que ha començat a treballar a la cuina de l’Escola Bressol La Filadora dins d’un d’aquests plans d’ocupació.

Ana Maria confessa que «emocionalment, aquesta oportunitat ha suposat molt. S’ha obert tot un món per poder sortir del túnel on era».

Ana Maria Alonso portava ja quatre anys sense feina, després de molts anys de treballar a un restaurant rentant els plats.

«Els propietaris es van jubilar i ja em vaig quedar a l’atur. Vaig buscar feina però sortia res». Al llarg d’aquests quatre anys, Ana Maria ha hagut de patir en moltes ocasions la precarietat laboral tan abundant actualment, i explica que «feia cosetes, però eren treballs sense assegurar i sense consideració». Aquestes circumstàncies feien que l’autoestima de l’Ana Maria es ressentís.

Després de pocs dies de treball a l’Escola Bressol La Filadora, l’Ana María veu les coses d’una altra manera, «estic treballant amb nens que donen molta alegria.

Quan s’obre la porta, tots et saluden. Ja van coneixent-me i realment estic molt bé aquí». Sobre les seves expectatives, l’Ana Maria es troba actualment a la meitat del contracte a l’escola bressol i assegura que, un cop finalitzat, "continuarà dins el programa d’acompanyament i suport en la recerca de feina" de les persones participants en els programes municipals.

L’Agnès Díaz també ha començat un pla d’ocupació a La Filadora. Amb 26 anys, es tracta d’un cas de persona jove, amb una gran formació però que no ha pogut enlairar-se professionalment.

L’Agnès ha estudiat Treball Social, i està acabant el grau superior d’Educació Infantil. El seu treball amb els nens de l’escola bressol La Filadora suposen per ella «tota una oportunitat, perquè et demanen experiència i no la tens".

També espera que treballar durant 6 mesos en una llar d’infants «m’obri les portes per trobar una feina, i poder desenvolupar-me professionalment».

Coordinació entre organitzacions per aconseguir feina i millorar l'autoestima

El Servei d’Ocupació de Catalunya, SOC, convoca i deriva a Barcelona Activa les persones en situació d’atur que compleixin els requisits que es demanen per un determinat perfil professional.

Mitjançant una reunió informativa, donen a conèixer les condicions de l’oferta i sondegen la disponibilitat dels candidats. Finalment, Barcelona Activa rep un llistat amb els candidats per cadascuna de les ofertes, que són tres per plaça, s’inicien les entrevistes personalitzades, i es defineix la formació que la persona triada ha de realitzar.

L’atur té conseqüències negatives sobre la psicologia de les persones. Un dels objectius principals dels Plans d’Ocupació i de Barcelona Activa com a responsable de la seva gestió, és lluitar contra les seqüeles de no tenir feina, com ara no sentir-se útil a la societat i no poder satisfer necessitats bàsiques, tot relacionat amb situacions d’exclusió social.

Barcelona, la beneficiaria final

Els Plans d’Ocupació Municipals, POM, tenen un fort vessant social, tant pel que fa a les persones que hi participen com per tota la ciutat.

Respecte a la persona, l’ajuntament defineix aquesta iniciativa com una eina que facilita la reactivació i reciclatge professional de persones que fa temps que són a l’atur.

Destaquen la importància que la persona  disposi d’una experiència de valor de cara a la posterior recerca de feina, és a dir, adquirir o tornar a utilitzar competències laborals, i accedir a una formació actualitzada.

Al mateix temps, treballen en projectes d’interès col·lectiu. D’aquesta manera, el beneficiari final d’aquestes iniciatives és la mateixa ciutat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento