El futur del catalanisme i el dèficit d’infraestructures centren la Diada
Més públic a l’acte de la Ciutadella (EFE / ACN).
Mateixes celebracions però amb noves cares i nous horitzons. La refundació del catalanisme, que propugna el líder de CiU, Artur Mas, i el debat sobre les infraestructures van rellevar ahir l’Estatut com a focus de la Diada.

Els habituals actes de l’Onze de setembre, el primer amb José Montilla com a president de la Generalitat, van transcórrer sense incidents.

Montilla va apostar perquè el catalanisme sigui «una causa comuna i no una casa comuna», tal com vol Mas. La resposta del líder de CiU va ser concisa: «Casa comuna sí, al servei de la causa comuna». Per la seva part, Carod-Rovira (ERC) va insistir amb la seva proposta de fer un referèndum el 2014.

La celebració al parc de la Ciutadella es va traslladar aquest any del Passeig dels Til·lers a la plaça de la Cascada per millorar la visibilitat dels assistents.La música va ser la protagonista, amb actuacions com la dels cantants Maria del Mar Bonet i Miguel Poveda. Aquest últim va rebre tímids xiulets.

Hores abans, al monument a Rafael Casanova, 200 persones van escridassar el Govern, encapaçalat per José Montilla, i a tots els partits, sobretot, el PP.  Després de tres anys d’absència, els populars van fer l’ofrena sota una pluja d’insults. El seu nou líder, Daniel Sirera, va  reclamar que la Diada «sigui una festa de tots».Des de Ciutadans, que no va anar al monument, es va denunciar que la Diada reflecteix una «història falsejada».

Al Fossar de les Moreres, 2.000 persones van assistir a l’homenatge a l’exsenador Lluís Maria Xirinacs. Hi va haver alguns insults a ERC.